Slovenija bo morala za uspeh garati v obrambi, tako kot sta to na tekmi proti Islandiji počela Matej Gaber in Darko Cingesar. Foto: EPA
Slovenija bo morala za uspeh garati v obrambi, tako kot sta to na tekmi proti Islandiji počela Matej Gaber in Darko Cingesar. Foto: EPA
Jure Dolenec
Jure Dolenec na prvenstvu še ni pokazal prave forme. Pred tekmo z Rusijo pravi: "Na žalost nismo osvojili prvega mesta, ki bi nam v izločilnih bojih prineslo nekoliko lažjega tekmeca, a tudi drugo mesto nam je prineslo zadovoljivo izhodišče. Pravi francoski turnir se začenja šele po skupinskem delu, od osmina finala bo vsak poraz tragičen, v primeru zmage pa bi bili korak bližje večjim stvarem. Rusi so premagljivi, predvsem pa upam, da bomo prikazali veliko boljšo predstavo, takšno, kot smo jih že kazali na letošnjem svetovnem prvenstvu in v preteklosti. Na sobotni tekmi moramo biti boljši v vseh sektorjih naše igre, predvsem pa moramo zmanjšati število izgubljenih žog." Foto: EPA
Rusija
Rusija je fizično močna reprezentanca, a nekoliko počasnejša. Foto: EPA
Bezjak in Dolenec pred tekmo z Rusijo
Analiza iger slovenskih rokometašev v Metzu

Rusi so težek, a ne nepremagljiv nasprotnik. Časi, ko so ruski medvedi krojili svetovni vrh, so namreč že davno mimo. Rusija je v skupini A zasedla tretje mesto, potem ko je premagala Japonsko (39:29), Poljsko (24:20) in Brazilijo (28:24), izgubila pa s Francijo (24:36) in Norveško (24:28).


Postavi Slovenije in Rusije.


Vujović: Videl se bo pravi značaj moje ekipe
"Zavedamo se, da je pred nami najpomembnejša tekma na letošnjem svetovnem prvenstvu. Z uvrstitvijo med osem bi dokazali, da smo resna in odgovorna reprezentanca, ki je na pravi poti. V tem primeru bi bili le korak oddaljeni ob boja za odličja. Tekma z Rusijo je najlepša priložnost za dokazovanje, na tej tekmi se bo najbolje videl pravi značaj moje ekipe,"
napoveduje selektor Veselin Vujović, ki se je odločil za menjavo v ekipi. Namesto Davida Miklavčiča bo proti Rusiji zaigral Jan Grebenc.

"Na današnjem in sobotnem dopoldanskem treningu bom preizkusil Grebenca in mu na podlagi tega morda ponudil priložnost na tekmi z Rusijo. V primeru njegove strelske razpoloženosti bi bil naš napad lahko nevarnejši, hkrati pa je širši rokometni javnosti povsem neznan. Morda bi lahko presenetil na tekmi z Rusijo, čeprav verjamem, da bomo v Franciji odigrali še vsaj dve tekmi," je pojasnil Vujović

Kavtičnik: Nesmiselno je delati paniko
"Proti Špancem smo odigrali slabo tekmo, za druge dvoboje tega ne morem reči, izjema je le večji del drugega polčasa proti Tunizijcem. V osmini finala imamo premagljivega tekmeca, pred odločilno tekmo pa je nesmiselno delati paniko. Ne skrivam, da je po slabi predstavi s Španci prisotno določeno nelagodje, zdaj se moramo zbrati in podrobno analizirati Ruse,"
pa je dejal kapetan Slovenije Vid Kavtičnik, ki je zaradi nekaterih kadrovskih sprememb pričakoval določena nihanja v igri.

"V naši ekipi imamo nekaj mladih in neizkušenih igralcev, ki pred letošnjim turnirjem v Franciji niso dobili veliko priložnosti za dokazovanje na reprezentančni sceni. A nihče od nas se ne bo skrival za tem, svoje napake bomo odpravljali z delom in pogovori, predvsem pa moramo nadaljnje delo graditi na svojih dobrih lastnostih," je v zvezi s tem povedal Kavtičnik.

So močni in visoki, a počasnejši od nas
Pred obračun z Rusi je Kavtičnik ocenil: "Rusi so močni in visoki, a tudi veliko počasnejši od nas. Premorejo veliko strelcev od daleč, na tem prvenstvu so odigrali nekaj kakovostnih tekem. Obeta se zahtevna tekma, a definitivno gre za premagljive tekmece."

Prvi strelec Dmitri Kovalev
Pri varovancih Dmitrija Torgovanova je bil v skupinskem delu najučinkovitejši krilni igralec Dmitri Kovalev, ki je dosegel 21 golov. 16 jih je dodal Pavel Atman, po 13 pa Sergej Šelmenko in Igor Soroka.

Slovenci so Ruse izločili v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 2013 v Španiji, ko je bilo 28:27. Statistika je sicer na strani Rusov, ki so dobili osem medsebojnih tekem, Slovenci pa tri.


SVETOVNO PRVENSTVO

OSMINA FINALA

Sobota ob 16.00 (Albertville):
NORVEŠKA - MAKEDONIJA (3)

Ob 18.00 (Lille):
FRANCIJA - ISLANDIJA (6)

Ob 20.45 (Pariz)
RUSIJA - SLOVENIJA (7)

Ob 20.45 (Montpellier):
BRAZILIJA - ŠPANIJA (1)

Nedelja ob 16.00 (Albertville):
DANSKA - MADŽARSKA (4)

Ob 16.00 (Lille):
BELORUSIJA - ŠVEDSKA (5)

Ob 18.00 (Pariz):
NEMČIJA - KATAR (8)

Ob 20.45 (Montpellier):
EGIPT - HRVAŠKA (2)

Bezjak in Dolenec pred tekmo z Rusijo
Analiza iger slovenskih rokometašev v Metzu