"Kdo zmaguje? Slovenija!" je po koncu torkovega dopoldanskega treninga zadonelo v športni dvorani v Zrečah, kjer se Slovenci pripravljajo na obračuna z Norvežani. Prvi bo v soboto (11.) ob 15.00 v celjskem Zlatorogu, drugi pa štiri dni pozneje (15.) ob 19.00 v Stavangerju. Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil na svetovno prvenstvo januarja 2017 v Franciji. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Dean Bombač
Selektor Veselin Vujović daje navodila Deanu Bombaču. Zadaj pa debitant, 20-letni Nik Henigman, član Ribnice, ki ima s 199 centimetri dobre predispozicije, da se razvije v vrhunskega igralca na položaju levega zunanjega. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Mlade moči rokometne reprezentance
Pred rokometaši naporni tedni
Selektor Vujović ima kar nekaj težav s poškodbami

55-letni črnogorski strokovnjak na slovenski klopi ne skriva, da je sezona tako zanj kot za igralce naporna, a hkrati je odločen, da Slovenija premaga Norveško in se uvrsti na svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2017 v Franciji. "Imamo kakovost, moč in znanje, da izločimo Norvežane," pravi Vujović, ki ima nekaj težav s poškodbami svojih varovancev.

Priprave je tako moral zaradi poškodbe stranske vezi že zapustiti Gregor Potočnik, načeta pa sta tudi Uroš Zorman in Vid Kavtičnik. Že prej je prihod na zbor odpovedal Borut Mačkovšek, ki nikakor ne najde prave forme.

A tudi po tekmah z Norveško za Slovence ne bo veliko počitka, saj se bodo po dobrih 14 dneh, to je na začetku julija, že začeli pripravljati na vrhunec leta, olimpijske igre v Riu de Janeiru.


Selektor Vujović, pred vami je tretja reprezentančna akcija v pol leta. Morda najtežja, saj so za igralci naporne sezone. Opravili ste že nekaj treningov, kako bi ocenili stanje ekipe?
Moram reči, da sem dolgo v rokometu, a morda je to ena najdaljših sezon na splošno. Evropsko prvenstvo, kvalifikacije za olimpijske igre, zdaj tekmi z Norveško. Pa potem številne tekme na klubski ravni. Igralci so vidno utrujeni. Nekateri so zaključili klubske sezone pred dnevom, dvema, in to se vidi. Uroš Zorman ima nekaj težav s poškodbo, enako Vid Kavtičnik, Gregor Potočnik ... Vse to je posledica naporne sezone. A ravno zaradi tega sem poklical veliko število igralcev.
Imamo kakovost, moč in znanje, da izločimo Norvežane in se uvrstimo na še eno veliko tekmovanje.

Sezona je bila naporna, a po uvrstitvi na olimpijske igre, je lažje premagati vse napore, kajne?
Zagotovo bi naša neuvrstitev na olimpijske igre negativno vplivala na razpoloženje moštva. Tako pa so vsi napori lažji. Nosi nas še energija iz Švedske. Upam, da bomo to izkoristili. V ekipi vlada dobro razpoloženje. Zadovoljen sem z odnosom igralcev.

Čemu boste v teh relativno kratkih pripravah namenili največ pozornosti?
Čeprav smo veliko popravili igro v obrambi, moramo najti še enega, dva igralca za določene specifične naloge. Ocenjujem, da bi z eno agresivno obrambo lahko povzročili Norvežanom veliko težav. V napadu bi želeli vključiti še kakšnega mladega igralca na levem zunanjem. Vemo, da se lahko vedno zanesemo na Sebastiana Skubeta in Marka Bezjaka, a to ni idealna rešitev, čeprav je dobra. Poskušamo tudi zmanjšati število napak v napadu, želimo, da bi bil pretok žoge hitrejši. To so stvari, na katerih delamo.

Borut Mačkovšek je odpovedal nastop. Je izgubljen tudi za olimpijske igre? Sta Nik Henigman in Gregor Potočnik mogoči alternativi na tem položaju?
V poštev bi prišel tudi Jaka Malus, a ker sta boljša v obrambi, sem vpoklical Henigmana in Potočnika. Z Mačkovškom sem opravil pogovor po olimpijskih kvalifikacijah na Švedskem. Rekel sem mu, da ni sprejemljivo, da ima igralec s takšno kakovostjo tako majhen učinek. Čakamo ga že leta. V relativno kratkem obdobju je zamenjal sedem, osem klubov, kar ne more biti naključno. Smo hitra, kreativna reprezentanca. In če ne strelja, potem ... nas upočasnjuje. Dejal mi je, da ima težave z laktom, ki ga onemogoča, da bi dal svoj maksimum. Rekel sem mu, da ni problema in da ga bom dal na spisek, potem naj pa sam presodi, kaj je najbolje zanj. Ko pa sem ga dal na spisek, mi je dejal, da bo odpovedal, saj želi okrevati stoodstotno. Želi odigrati dobro v Celju in se potem priključiti za druge akcije.

Norveška je bila hit januarskega evropskega prvenstva, kjer se je prebila v polfinale. Kako se je lotiti?
So močna reprezentanca in brez resnega pristopa bomo zagotovo poraženi. Vem, da so Skandinavci, ko se začenjajo letni dopusti, malo bolj sproščeni. Vem, da se bodo tudi oni spopadali s posledicami dolge sezone, poškodovanimi igralci ... Zmagala bo ekipa, ki bo bolj motivirana. Norveški rokomet se dviga, imajo odlično občinstvo, močne posameznike ... Lahko premagajo katero koli reprezentanco, pa tudi izgubijo lahko proti komer koli. Skratka, imajo razmeroma velike oscilacije.

Če se ozreva še malo na klubsko sceno. Kako komentirate razplet Lige prvakov in zmago Kielc z Urošem Zormanom?
Če ste prebrali na portalu Balkan Handball, sem že takrat rekel, da gredo Kielce na zaključni turnir z največ možnostmi za lovoriko. Ko sem to rekel, so vsi dejali, kaj zdaj on pametuje, potem pa le priznali, da sem imel prav. Kielce imajo odlično ekipo, skupaj so že več let. Imajo liderje, kot je Zorman. Na drugi strani so ekipe, kot je PSG, sestavljene na hitro. Zame torej zmaga Kielc ni presenečenje. Je pa presenečenje, da je Veszprem s tako izkušeno ekipo po vodstvu z devetimi goli dovolil, da se Kielce vrnejo. Tega res nisem pričakoval. Zagreb ne samo, da ne bi zapravil devetih golov prednosti, ampak ne bi zapravil niti štirih v 16 minutah. Vsekakor zaslužena zmaga Kielc. Dobro je, da se je pojavila ena nova država, to je Poljska, ki veliko vlaga v rokomet.

Zormanu ste že plačali kosilo, ki ste mu ga obljubili, če se uvrsti na zaključni turnir?
Nismo imeli še priložnosti, a mislim, da se bo to zgodilo v kratkem.

Koliko časa boste dali igralcem prosto pred olimpijskimi igrami? Veliko dopusta najbrž ne bo?
Dva tedna, približno 14 dni bo počitka, potem pa nadaljujemo. Tudi za to obdobje bodo dobili posebni načrt priprav. Imeli bomo tri cikluse po sedem dni. Odigrali bomo štiri tekme, po dvakrat s Tunizijo in Hrvaško. V Braziliji pa se bomo pomerili še z Dansko. Torej skupaj pet tekem. Mislim, da je to dovolj. Mi pa ne bo lahko določiti igralcev za olimpijske igre. O tem raje ne razmišljam.

Formalno ste leto dni na klopi Slovenije. Kako bi ocenili to obdobje?
Težko nekdo v treh mesecih naredi čudež. Na evropskem prvenstvu na Poljskem nam je zmanjkalo malo karakterja. Imel sem občutek, da igralci niso verjeli svojim sposobnostim. Kot da so razmišljali, da smo majhni, nimamo levega zunanjega, skratka, ne moremo. Zdaj smo začeli verjeti, da smo resna reprezentanca, da lahko igramo z vsemi. Enostavno moramo verjeti v svoje sposobnosti. Slovenija ima še veliko prostora, da napreduje. Ima veliko mladih igralcev, ki prihajajo, in videli bomo, kako se bo razvijalo.

Mlade moči rokometne reprezentance
Pred rokometaši naporni tedni
Selektor Vujović ima kar nekaj težav s poškodbami