Slovenija se je na januarskem evropskem prvenstvu prebila v polfinale, v prihodnjih mesecih pa jo čakajo kvalifikacije za olimpijske igre (aprila) in svetovno prvenstvo (junija). Foto: EPA
Slovenija se je na januarskem evropskem prvenstvu prebila v polfinale, v prihodnjih mesecih pa jo čakajo kvalifikacije za olimpijske igre (aprila) in svetovno prvenstvo (junija). Foto: EPA

Prva tekma bo med 5. in 7. junijem v Sloveniji, povratna pa med 9. in 11. junijem v Srbiji.

Slovenija, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu zasedla četrto mesto, je žreb na Dunaju pričakala v prvem jakostnem bobnu. V njem so bile tudi Nemčija, Portugalska, Švedska, Avstrija, Madžarska, Belorusija, Islandija, Češka in Francija.

Vranješ ne beži od vloge favorita
"Čakata nas dve zahtevni tekmi, a glede na rezultate v zadnjem obdobju smo favoriti mi. To ne bo pomembno, če se ne bomo kar najbolje pripravili na tekmece. Želimo si zaigrati na svetovnem prvenstvu v Egiptu, zato verjamem, da težave z motivacijo ne bo. Imeli bomo dovolj časa za priprave. Že na prvi tekmi bomo morali dobro opraviti svoje delo, da bomo nato lahko v Srbijo odšli z ugodnim rezultatom," je po današnjem dunajskem plesu kroglic dejal slovenski selektor Ljubomir Vranješ.

Mogoče tekmice iz drugega jakostnega bobna so bile Severna Makedonija, Švica, Nizozemska, Črna gora, Ukrajina in Srbija ter zmagovalci prvega kroga kvalifikacij med Turčijo in Rusijo, Romunijo in BiH-om, Poljsko in Litvo ter Izraelom in Latvijo, ki bodo na sporedu na začetku prihodnjega meseca.

Nastop na SP-ju v Egiptu, kjer bo prvič v zgodovini nastopilo 32 reprezentanc, so si od evropskih izbranih vrst že zagotovile Danska, Španija, Hrvaška in Norveška.

Slovenija je doslej osemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Najboljša je bila v Franciji 2017, kjer je osvojila tretje mesto.

Izbrance slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa sredi prihodnjega meseca čaka še nastop na kvalifikacijskem turnirju za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. V Berlinu se bodo med 17. in 19. aprilom pomerili z Alžirci, Nemci in Švedi.

Vranješ: Favoriti smo proti Srbiji