Slovenija je bila v kvalifikacijah neuspešna, a bo po posebnem povabilu vseeno zaigrala na svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je bila v kvalifikacijah neuspešna, a bo po posebnem povabilu vseeno zaigrala na svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Na uvodni trening je prišlo 22 rokometašev. Izmed 21 prvotno vabljenih igralcev ni bilo četverice – sodelovanje je zaradi poškodbe odpovedal levi zunanji rokometaš Nik Henigman, Stefan Žabić je zbolel, poškodovana pa sta Tadej Kljun in Rok Ovniček. Njemu bo reprezentančna zdravniška služba v prihodnjih dneh omogočila preglede poškodovanega ramena, nato pa bo padla odločitev, ali bo organizator igre Nantesa lahko pomagal reprezentanci.

Sorodna novica Na Zormanovem seznamu ni Marguča, Gabra, Kastelica in Zarabca

"Henigman ima bolečine v križu, ni dobro treniral v zadnjem mesecu, ampak je le igral tekme. Povedal mi je, da ni pripravljen za igranje na SP-ju," je poudaril Zorman.

Vabilu selektorja so se odzvali vratarji Jože Baznik, Urban Lesjak in Gal Gaberšek, krilni igralci Staš Slatinek Jovičić, Tadej Mazej, Tim Cokan in Urban Pipp, zunanji igralci Aleks Vlah, Aleks Kavčič, Domen Makuc, Peter Šiško, Nejc Cehte, Jure Dolenec in Grega Krečič ter krožni napadalci Jernej Drobež, Lan Grbič in Darko Stojnić.

Selektor je seznamu povabljencev naknadno dodal peterico igralcev, ki bodo sodelovali na prvi aktivnosti novozastavljene B-reprezentance. Ta bo v tokratni akciji delovala skupaj z A-reprezentanco. Dodaten vpoklic na priprave so prejeli Matic Pipp iz trebanjskega Trima, člana Rika Ribnice Uroš Miličević in Gašper Horvat, Timotej Grmšek iz Gorenja Velenja ter vratar Jeruzalema Ormoža Alen Skledar.

"V Zrečah smo zbrali mešano ekipo. Po dveh dneh bo večina odpotovala na tekmo v Srbijo. Zaradi števila preostalih rokometašev se ne bomo mogli pretirano posvečati taktiki, jih pa bomo po napornem uvodu v sezono skušali kar najbolj napolniti z energijo, ob tem pa poskrbeti za njihovo telesno pripravljenost," je dejal Zorman.

"Super je, da smo se zbrali v nekoliko večjem številu. Tako bomo videli, kaj ima rokometna Slovenija na voljo. V prvih štirih dneh se bomo bolj kot ne spoznavali. Tisti, ki so z nami prvič, bodo skušali čim bolj osvajati trenerjev sistem igre, vsi pa bomo pravzaprav videli, kaj trener od nas pričakuje. Pričakovanja pred svetovnim prvenstvom so tradicionalno visoka. Mi bomo zagotovo storili vse, da jih izpolnimo. Upam, da veselje, ki ga vidimo ob igrišču, prenesemo tudi na igrišče," pa je dodal Aleks Kavčič.

Selektor Zorman ostal brez Henigmana

Nov cikel priprav A-reprezentance se bo začel v ponedeljek, 2. januarja, v Ljutomeru in Mali Nedelji. Tja bo iz prvega dela potovalo 13 rokometašev, tem se bo pridružila osmerica – Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Klemen Ferlin, Kristjan Horžen, Blaž Janc, Tilen Kodrin, Borut Mačkovšek in Domen Novak.

Slovenija bo v okviru priprav za jubilejni deseti nastop na svetovnem prvenstvu igrala dve prijateljski tekmi z Madžarsko. Prva bo 5. januarja v Ljutomeru, druga pa dva dni pozneje v Veliki Kaniži na Madžarskem.

V Katovicah s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo

Slovenija se bo v skupinskem delu v Katovicah pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo, napredovanje v glavni del tekmovanja pa si bodo izborile tri izbrane vrste. V Krakovu se bodo nato pomerile s tremi najboljšimi iz skupine A, v njej bodo nastopili Španija, Črna gora, Čile in Iran.

Slovenija je doslej največji uspeh dosegla v Franciji 2017, ko je osvojila bronasto kolajno. V Španiji 2013 je bila četrta, v Katarju 2015 osma, v Egiptu 2021 deveta, v Nemčiji 2007 deseta, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17., na premiernem nastopu na Islandiji 1995 pa je osvojila 18. mesto.

Dolenec: Marsikaterega fanta sem na treningu prvič videl v živo