Začenja se evropsko rokometno prvenstvo do 20 let. Foto: Reuters
Začenja se evropsko rokometno prvenstvo do 20 let. Foto: Reuters

Na prvenstvu bo prvič igralo 24 reprezentanc. Slovenska reprezentanca bo v skupinskem delu, v skupini E, vse tekme odigrala v dvorani Golovec, njeni tekmeci pa bodo reprezentance Izraela, Italije in Danske.

Slovenska reprezentanca do 20 let bo natanko 48 let in 10 dni po njenem odprtju (1. 7. 1976) v dvorani Golovec začela svoje nastope na domačem evropskem prvenstvu. Danes ob 19.00 uri bo prvi tekmec slovenske izbrane vrste, ki jo vodi Celjan Klemen Luzar, reprezentanca Izraela.

Novi sistem nam zagotovo ne gre na roko. Šli bomo od tekme do tekme. Res je, da ta generacija v preteklosti na velikih tekmovanjih ni dosegla kakšnega vidnega rezultata, toda to za tokratno prvenstvo nič ne pomeni. V enem letu se lahko marsikaj spremeni, to pa je odvisno predvsem od vlog, ki jih ti fantje imajo v svojih klubih, kar se potem na takšnih prvenstvih lahko odrazi v pozitivno ali negativno smer.

Klemen Luzar, selektor

Luzar: Na njihovo igro smo se dobro pripravili
"Izrael je bil za nas, glede na to, da ga v preteklih letih ni bilo na evropskih prvenstvih te starostne kategorije, velika neznanka. Po ogledih posnetkov, ki smo jih pridobili, lahko rečem, da gre za neugodno in netipično ekipo, ki igra obe obrambni postavitvi 6–0 in 5–1, velikokrat pa poskuša tudi z igro 7 na 6. Zanimivo je tudi, da velikokrat z igralcem manj v polju igrajo v postavitvi 4-1. Verjamem, da smo se na njihovo igro dobro pripravili. Sem pa bolj zagovornik tega, da se moramo bolj kot s tekmecem ukvarjati s svojo igro,"
o prvem tekmecu na prvenstvu pravi vodja mladinskega pogona pri RK Celje Pivovarna Laško, ki bo lahko na prvenstvu računal na 16 rokometašev, med katerimi jih kar polovica prihaja iz celjskega kluba.

Brez Marušiča in Omahna
Izmed osemnajsterice, ki je uspešno opravila pripravljalno obdobje na prvenstvu, ne bo vratarja Iva Jana Marušiča in srednjega zunanjega Nala Roša Omahna. "Glede na to, da imamo skozi prvenstvo možnost šestih menjav, je bila naša želja, da gremo na prvenstvo z vsemi osemnajstimi igralci. Omenjena igralca sta se nato sama odločila, da bi raje bivala doma in ne z reprezentanco v hotelu v Laškem, tako da gre pri tem za povsem njuno odločitev," je izbor reprezentance komentiral selektor, ki se zaveda, da Slovenijo na tem prvenstvu glede na povsem spremenjen tekmovalni sistem, po katerem se bodo iz šestih skupin v četrtfinale uvrstili zmagovalci skupin ter dve najboljši drugo uvrščeni reprezentanci, čaka zelo zahtevna naloga.

Šli bodo od tekme do tekme
"Novi sistem nam zagotovo ne gre na roko. Šli bomo od tekme do tekme. Res je, da ta generacija v preteklosti na velikih tekmovanjih ni dosegla kakšnega vidnega rezultata, toda to za tokratno prvenstvo nič ne pomeni. V enem letu se lahko marsikaj spremeni, to pa je odvisno predvsem od vlog, ki jih ti fantje imajo v svojih klubih, kar se potem na takšnih prvenstvih lahko odrazi v pozitivno ali negativno smer," o novem sistemu tekmovanja in aktualni slovenski generaciji razmišlja Luzar, ki fantov ne želi obremenjevati s primerjavami iz leta 2018, ko je Slovenija na domačem prvenstvu do 20 let postala evropski prvak.

Ključanin: Dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti
Med šestnajsterico njegovih izbrancev je v lanski sezoni najvidnejšo vlogo na članski ravni imel prav najmlajši, Mai Marguč, ki je s celjskim klubom okusil tudi igranje v Ligi prvakov. Selektorjeva podaljšana roka na igrišču bo kapetan, srednji zunanji rokometaš Ljubljane, Lun Ključanin. "Fantje komaj čakamo, da se vse skupaj začne. Je nekaj pozitivne treme pred prvo tekmo, sicer pa je vzdušje res pozitivno in polno pričakovanj. Izrael mogoče na prvi pogled deluje kot nekakšen rokometni eksot, vendar to še zdaleč ni tako. Imajo svoje odlike, vendar menim, da smo mi vendarle kvalitetnejša reprezentanca. Če se bomo držali selektorjevih navodil, sem prepričan, da dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti," pravi Ključanin, ki upa, da bodo s soigralci v Golovcu imeli glasno podporo slovenskih navijačev.

Po uvodnem obračunu v skupini E proti Izraelu bo Slovenija v četrtek, 11. julija (19.00), igrala proti Italiji, v soboto, 13. julija (19.00), pa še proti prvemu favoritu skupine E, reprezentanci Danske.


Evropsko prvenstvo do 20 let, Celje

Skupina E, 1. krog, danes ob 14.00:
DANSKA - ITALIJA

Ob 19.00:
SLOVENIJA - IZRAEL

2. krog, četrtek ob 14.00:
IZRAEL - DANSKA

Ob 19.00:
SLOVENIJA - ITALIJA

3. krog, sobota ob 12.00:
ITALIJA - IZRAEL

Ob 19.00
SLOVENIJA - DANSKA