14. aprila bo jasno, ali se je Slovenkam uspelo uvrstiti na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
14. aprila bo jasno, ali se je Slovenkam uspelo uvrstiti na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

Igralke so priprave začele na velikonočni ponedeljek. Slovenska reprezentanca bo v četrtek ob 18.10 naprej gostovala v Latviji. Tja bo Adžić popeljal pomlajeno zasedbo, ki ji bo skupno to, da bodo vse igralke rojene v tem tisočletju. Med njimi bo osmerica – Erin Novak, Ema Hrvatin, Valentina Tina Klemenčič, Nena Černigoj, Dijana Đajić, Elena Erceg, Tinkara Kogovšek, Luna Mija Zupan, ki je v preteklosti že zaigrala za žensko reprezentanco, ob njej pa bodo zaigrale debitantke, in sicer najperspektivnejše slovenske rokometašice, v večini rojene v letih 2005, 2006 in 2007.

Adžić je že ob razgrnitvi seznama igralk dejal, da se je za ta korak odločil, ker bo tako prva ekipa imela na voljo več časa za skupno treniranje, obenem pa tako potezo, glede na rezultat prve tekme, ki se je oktobra v Celju končala z 51:13, omogočajo tudi tekmice, proti katerim bodo mlajše igralke pridobivale prepotrebne izkušnje.

Slovenija v kvalifikacijski skupini 4 s štirimi točkami trenutno zaseda drugo mesto. Toliko točk ima tudi Italija, ki bo zadnja slovenska tekmica v kvalifikacijskih bojih. Prva medsebojna tekma v Chiettiju se je končala z 31:18 v prid Slovenije, povratni dvoboj pa bo na sporedu to nedeljo ob 18. uri na Kodeljevem. Na evropsko prvenstvo bosta napredovali najboljši reprezentanci, obenem pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance vseh osmih kvalifikacijskih skupin.

"Za uvrstitev na evropsko prvenstvo bo ključna nedeljska tekma z Italijo, ki jo bomo odigrali z zasedbo, ki se pripravlja tudi za olimpijske kvalifikacije," razmišlja Adžić in dodaja: "Ponudila se nam je priložnost, da standardni ekipi pred glavnimi tekmami namesto poti v Latvijo omogočimo kontinuiteto treningov. To je odlično, saj bo imela za skupne treninge na voljo približno deset dni, kar lahko primerjamo s sklepnimi pripravami pred velikimi tekmovanji. Verjamem, da se bo v tem času dobro pripravila za pot do končnega cilja."

"Misli nam že uhajajo v Nemčijo, a pred tem nas čaka še tekma z Italijo, ki bo zelo dobrodošla. Na njej moramo osvojiti dve točki, ki bosta pomembni tudi za žreb pred evropskim prvenstvom. Veselim se te tekme, saj je to vseeno precej drugače kot sam trening," je ob zboru razkrila Alja Varagić.

Po zaključku bojev za evropsko prvenstvo bodo Slovenke misli hitro preusmerile v izziv leta. V Neu-Ulmu se bodo med 11. in 14. aprilom v družbi Nemčije, Paragvaja in Črne gore potegovale za prvo pot na olimpijske igre.

Slovenske rokometašice v Latvijo s pomlajeno zasedbo

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA 4, 5. krog

Četrtek ob 18.10:
LATVIJA – SLOVENIJA

Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju!

Vrstni red: Francija 8, Slovenija 4, Italija 4, Latvija brez točk.