Slovenski rokometaši so letos zaostali za pričakovanji na svetovnem prvenstvu, ostali pa so tudi brez nastopa na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši so letos zaostali za pričakovanji na svetovnem prvenstvu, ostali pa so tudi brez nastopa na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Na seznamu med drugimi ni Deana Bombača in Dragana Gajića, sta pa prvič pri Vranješu zraven Vid Poteko in Gregor Ocvirk.

Slovenijo v drugem ciklu kvalifikacij čakajo dva obračuna s Turčijo (27. april in 2. maj) ter tekma s Poljaki (29. april). V prvem ciklu je Slovenija v skupini 5 igrala dvakrat z Nizozemsko (34:23, 27:27) in enkrat s Poljsko (32:29).

Tokrat je Vranješ poskrbel za nekaj sprememb, in sicer v želji po pomladitvi izbrane vrste, ki se ima po neuspešnih nastopih na svetovnem prvenstvu v Egiptu in olimpijskih kvalifikacijah primarno nalogo uvrstiti na OI 2024 v Pariz. Ob že omenjeni odsotnosti Bombača in Gajića ni zraven niti Roka Ovnička, Darka Cingesarja, Matica Suholežnika in Nika Henigmana. Vračajo pa se Matic Grošelj, Kristjan Horžen in Borut Mačkovšek.

"To je moja odločitev. Mislim, da Dean Bombač potrebuje malo premora za telo in glavo, Rok po poškodbi ni v pravi formi, glede Gajića – tokrat sem se odločil za Gašperja Marguča in Blaža Janca," je o nekaterih vidnih odsotnih na spletni novinarski konferenci pojasnil Vranješ in dodal, da za omenjene vrata niso zaprta: "Za prihodnost se nikoli ne ve. Tako sem se zdaj odločil, bomo videli, kaj bo v prihodnje."

Tokrat je poklical štiri krožne napadalce. "Imamo nekaj težav v sredini obrambe, zato imamo štiri 'pivote', da lahko sestavljamo različne kombinacije."

Vranješ: S Cvijićem imava isto filozofijo
Vranješu bo v strokovnem štabu po novem pomagal Gregor Cvijić, ki je zamenjal Uroša Zormana. "Dobil sem nekaj predlogov, skupaj z zvezo smo se odločili za določena imena, z vsemi sem se pogovoril in se odločil za Cvijića. Kemija je bila dobra, glede na to, kar sem slišal od njega, je njegova filozofija enaka moji," je o novem pomočniku povedal Vranješ, o prejšnjem pa dodal: "Pač, bila so različna razmišljanja o rokometu."

Iz drugega dela kvalifikacij, kjer igra 32 reprezentanc v osmih skupinah, se bodo na EP prebili zmagovalci in drugouvrščeni v skupinah ter štirje najboljši tretjeuvrščeni. Na prvenstvo sta že uvrščeni Madžarska in Slovaška kot gostiteljici ter Španija in Hrvaška kot najboljši s prejšnjega prvenstva.

Vranješ pričakuje, da bodo mladi igralci naredili korak naprej

Seznam Slovenije:
- vratarja: Klemen Ferlin (Erlangen), Urban Lesjak (Hannover);
- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko, Kristjan Horžen (oba Celje Pivovarna Laško);
- levi krili: Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško);
- desni krili: Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem);
- levi zunanji: Borut Mačkovšek (Pick Szeged), Jaka Malus (Meškov Brest), Gregor Ocvirk (Kristianstad);
- srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Staš Skube (Meškov Brest), Domen Makuc (Barcelona);
- desni zunanji: Jure Dolenec (Barcelona), Matic Grošelj (Celje Pivovarna Laško), Nejc Cehte (Hannover).