Slovenija bi se morala brez (večjih) težav uvrstiti na evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 13. in 30. januarjem 2022 gostili Madžarska in Slovaška. Slovenci bodo igrali v skupini 5, v kateri bodo njihovi nasprotniki Poljaki, Nizozemci in Turki. Na evropsko prvenstvo peljeta prvi dve mesti. Foto: EPA
Slovenija bi se morala brez (večjih) težav uvrstiti na evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 13. in 30. januarjem 2022 gostili Madžarska in Slovaška. Slovenci bodo igrali v skupini 5, v kateri bodo njihovi nasprotniki Poljaki, Nizozemci in Turki. Na evropsko prvenstvo peljeta prvi dve mesti. Foto: EPA

Vranješ je poklical vse najboljše, kar jih ima slovenski rokomet. Za reprezentanco bodo po daljšem času znova zaigrali brata Sebastian in Staš Skube ter Dragan Gajić, ne bo pa Mateja Gabra in Vida Kavtičnika.

Slovenske rokometaše v prihodnjih šestih mesecih čaka naporen spored. Foto: EPA
Slovenske rokometaše v prihodnjih šestih mesecih čaka naporen spored. Foto: EPA

Gabra ni zaradi okužb v Szegedu, Kavtičnik ima težave s kolenom
"V reprezentanci ni Mateja Gabra. Njegov klub Pick Szeged je imel v zadnjem času velike težave z okuženostjo igralcev z novim koronavirusom in trenutno ni v stanju, da bi lahko nastopil. Na tej akciji bo manjkal tudi Vid Kavtičnik, ki ima določene težave s kolenom, in upam, da se bo njegovo zdravstveno stanje izboljšalo. Sicer pa so se vsi, s katerimi sem stopil v stik, nemudoma in z velikim veseljem odzvali mojemu vabilu, kar me posebej veseli. Pod zastavo sem povabil igralce, ki so trenutno v najboljši formi,"
je iz Švedske sporočil selektor Vranješ, ki je na širši seznam uvrstil tudi Matica Grošlja, Tadeja Mazeja in Miljana Vujovića.

Za uvod 5. novembra v Celju s Poljaki
Slovenija bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo odprla s tekmo proti Poljski v četrtek, 5. novembra, v Celju. Tri dni pozneje (8. novembra) pa bo sledilo še gostovanje v Turčiji. Kvalifikacije bodo nadaljevali na začetku prihodnjega leta, ko se bodo 6. in 9. januarja dvakrat pomerili z Nizozemsko, končali pa jih bodo spomladi, ko bodo 28. aprila gostovali na Poljskem, 2. maja pa gostili Turčijo.

Vsi rokometaši z veseljem sprejeli Vranješevo vabilo

Priprave Slovencev v "mehurčku" v Zrečah, v Turčijo na dan tekme
Slovenska izbrana vrsta bo priprave za prvi cikel kvalifikacij začela 1. novembra v svojem tradicionalnem taboru v Zrečah, v primeru zapletov pa bo morda priprave za uvodni tekmi opravila tudi v tujini. V hotelu v Zrečah bo bivala v tako imenovanem "mehurčku" in ne bo imela stikov z drugimi gosti. Na pripravah bodo nastopili le igralci, ki bodo uspešno opravili test na novi koronavirus. Reprezentanca se bo iz preventivnih razlogov v Turčijo odpravila šele na dan tekme s čarterskim poletom iz Maribora in se takoj po tekmi vrnila v domovino, je pojasnil direktor reprezentance Uroš Mohorič.

Slovenci med 13. in 31. januarjem 2021 na SP-ju v Egiptu
Slovenija bo na začetku prihodnjega leta odprla svojo drugo fronto: med 13. in 31. januarjem 2021 bo namreč nastopila na svetovnem prvenstvu v Egiptu. V skupinskem delu se bo pomerila z Južno Korejo, Rusijo in Belorusijo.

Marca prihodnje leto še kvalifikacije za OI v Tokiu
Med 12. in 14. marcem prihodnje leto pa se bo Slovenija v Berlinu merila tudi v kvalifikacijah za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Njene tekmice bodo Nemčija, Švedska in Alžirija.

SEZNAM LJUBOMIRA VRANJEŠA

Vratarja: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Frisch auf Goppingen);

Levi krili: Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško);

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Kristjan Horžen (Celje Pivovarna Laško), Matic Suholežnik (Benfica);

Desni krili: Dragan Gajić (Limoges), Blaž Janc (Barcelona);

Levi zunanji: Nik Henigman (Pick Szeged), Borut Mačkovšek (Pick Szeged), Gregor Potočnik (Trimo Trebnje);

Desna zunanja: Nejc Cehte (Hannover), Jure Dolenec (Barcelona);

Srednji zunanji: Dean Bombač (Pick Szeged), Sebastian Skube (Bjeringbro/Silkeborg), Staš Skube (Brest Meškov) in Miha Zarabec (Kiel);

Igralci vabljeni na treninge: Matic Grošelj, Miljan Vujović, Tadej Mazej (vsi Celje Pivovarna Laško).