Slovenski rokometaši bodo lovili eno od prvih dveh mest v skupini F, ki peljeta v drugi del. Foto: EPA
Slovenski rokometaši bodo lovili eno od prvih dveh mest v skupini F, ki peljeta v drugi del. Foto: EPA

Tako je določil žreb na Dunaju. Prvič bo na evropskem prvenstvu, ki ga bodo prvič gostile tri države, Avstrija, Švedska in Norveška, sodelovalo 24 reprezentanc.

Slovenski rokometaši dobili tekmece na EP-ju

V drugi del najboljši dve reprezentanci
Ekipe bodo v prvem delu razdeljene v šest skupin s po štirimi reprezentancami, ki bodo igrale na Dunaju ter v Gradcu, Trondheimu, Malmöju in Göteborgu. V drugi del se bosta uvrstili po dve najbolje uvrščeni zasedbi, ki bosta nastopali v še enem skupinskem delu na Dunaju in v Malmöju. Slovenci se v drugem delu združijo z najboljšimi iz skupin D in E, kjer med drugim igrajo Norveška, Francija, Danska in Madžarska. Polfinala in finale bodo na sporedu v Stockholmu.

Slovencev ne bo v Avstriji
Sloveniji se ni uresničila želja, da bi bili izžrebani v eno od dveh skupin, ki bosta igrali v Avstriji, to je v Gradcu in na Dunaju. Skupina v Gradcu je povsem "jugoslovanska", saj bodo v njej igrale Hrvaška, Belorusija, Črna gora in Srbija.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Žreb nam je dodelil zelo atraktivno skupino z gostiteljem tekmovanja. Na papirju smo boljši od Švice in Poljske, zato pričakujem, da bomo igrali za prvo mesto v skupini s Švedsko. To bo odločilna tekma, saj vsaka točka, ki jo prineseš v nadaljevanje, šteje. Tradicionalno igramo bolje proti dobrim reprezentancam, zato sem optimist."

Vid Kavtičnik, kapetan Slovenije: "Skupina je zanimiva. Naša naloga je, da iščemo priložnosti proti Švedski in v nadaljevanje prenesemo vse točke. Tam nas čakajo težki tekmeci, a nihče ni nepremagljiv. Žal bomo zaradi oddaljenosti prizorišča odvisni predvsem od sebe, a si želimo, da bi nas zvesti navijači podprli tudi na Švedskem."

Franjo Bobinac, predsednik RZS-ja: "Naša skupina je solidna, a dejstvo je, da nas v drugem delu tekmovanja čakajo izjemno zahtevni in kakovostni tekmeci. A Slovenija je vedno najbolje igrala proti najboljšim reprezentancam in upam, da bo tako tudi na bližnjem turnirju."

Uroš Mohorič, direktor reprezentance: "Z našo skupino v prvem delu tekmovanja smo razmeroma zadovoljni. V drugem delu nas čaka veliko zahtevnejše delo, naša skupina se namreč križa s skupinama D in E, ki sta po mojem mnenju najmočnejši na evropskem prvenstvu, saj v njih nastopajo takšne velesile, kot so Francija, Danska in Norveška."

Prvenstvo bo potekalo med 9. in 26. januarjem 2020.

EVROPSKO PRVENSTVO 2020

AVSTRIJA/ŠVEDSKA/NORVEŠKA, žreb

Skupina A (Gradec): Hrvaška, Belorusija, Črna gora, Srbija.

Skupina B (Dunaj): Češka, Avstrija, Severna Makedonija, Ukrajina.

Skupina C (Trondheim): Nemčija, Španija, Latvija, Nizozemska.

Skupina D (Trondheim): Norveška, Francija, Portugalska, BiH.

Skupina E (Malmö): Danska, Madžarska, Islandija, Rusija.

Skupina F (Göteborg): Švedska, Slovenija, Švica, Poljska.

Petek, 10. januarja:
SLOVENIJA - POLJSKA

Nedelja, 12. januarja:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA

Torek, 14. januarja:
ŠVICA - SLOVENIJA