Veselin Vujović je povedal nekaj krepkih na račun Boruta Mačkovška. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović je povedal nekaj krepkih na račun Boruta Mačkovška. Foto: www.alesfevzer.com

Slovensko reprezentanco aprila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo čakata dve tekmi proti Nizozemski, Vujović pa je že izbral igralce za ta kvalifikacijski cikel. Na seznamu ni Darka Cingesarja, Marka Bezjaka in Matica Suholežnika, se pa v ekipo vrača Vid Poteko.

Njegov odnos do reprezentance, vedenje, forma in način, kako si predstavlja rokometno igro, niso primerni za reprezentanco, zdaj bo kdo rekel, poglejte norega Balkanca, ampak mogoče bi bilo dobro, da nekdo vzame mokro vrv in ga namlati, sam sem to včasih hotel storiti. Po drugi strani pa je visok prek dveh metrov, ima skok, ki pa ga mi vsi še čakamo. Ko da gol, mi vsi padamo v nezavest, ne vidimo pa, da pet strelov zgreši in ne igra dobre obrambe.

Vujović o Borutu Mačkovšku

Bezjak "izgovore" raje pove direktorju
Slovenija ima po dveh odigranih tekmah štiri točke, Nizozemska in Latvija imata dve, brez točk pa je za zdaj Estonija. Vujović za obračuna proti Nizozemski – prvi bo 11. aprila v Almereju, drugi pa tri dni pozneje v Celju, ne bo imel najmočnejše postave. Cingesar je odpadel zaradi težje poškodbe, poškodovan naj bi bil tudi Bezjak, ki je to sporočil direktorju Urošu Mohoriču, s selektorjem pa se ni slišal.

"Direktorju svoje izgovore lažje pove, z mano pa ni prišel v stik, saj se najbrž boji, da bi ga prepričal, naj vseeno pride," je na novinarski konferenci dejal selektor, ki je imel nekaj dilem, največja je bila, ali naj pokliče Boruta Mačkovška ali ne. Ta ga je večkrat razočaral s svojim odnosom, a na koncu se je vendarle odločil, da mu ponudi še eno priložnost.

"Poglejte norega Balkanca"
"V Franciji po prijateljskih tekmah sem se z njim pogovoril, mu očital nekatere stvari in ga resno opozoril. Njegov odnos do reprezentance, vedenje, forma in način, kako si predstavlja rokometno igro, niso primerni za reprezentanco, zdaj bo kdo rekel, poglejte norega Balkanca, ampak mogoče bi bilo dobro, da nekdo vzame mokro vrv in ga namlati, sam sem to včasih hotel storiti. Po drugi strani pa je visok prek dveh metrov, ima skok, ki pa ga mi vsi še čakamo. Ko da gol, mi vsi padamo v nezavest, ne vidimo pa, da pet strelov zgreši in ne igra dobre obrambe," je bil slikovit Črnogorec, ki ne more računati tudi na poškodovanega vratarja Matevža Skoka in niti na Klemna Ferlina, ki ima težave z alergijo. Ob Urhu Kastelicu in Urbanu Lesjaku je tako od vratarjev na seznamu še Rok Zaponšek, član madžarske ekipe Csurgoi.

Vujović o Jaki Malusu:
Vujović o Jaki Malusu: "On je najboljši mladi evropski igralec, za katerega je domet Barcelona, Kiel, PSG, on pa gre v Meškov, kakšen Meškov, o čem se mi pogovarjamo?" Foto: www.alesfevzer.com

Prvič poklical tri desna krila
Selektor je prvič poklical tri desna krila, ki naj bi si na dveh tekmah razdelili minute na igrišču, ob Blažu Jancu in Gašperju Marguču bo v ekipi tudi Mario Šoštarič, na mestu desnega zunanjega je zaradi dobre forme Nejc Cehte dobil prednost pred Žigo Mlakarjem. Po odpovedi Bezjaka na položaju organizatorja bo ob Mihi Zarabcu in Deanu Bombaču priložnost dobil Rok Ovniček. Mesto levega zunanjega je po mnenju Vujovića najbolj problematično, ob Mačkovšku je poklical še Aleksandra Špendeta in Nika Henigmana, ki pa v Pick Szegedu ne igra veliko.

V slovenski ligi ni primernega igralca
"Z veseljem bi poklical kakšnega igralca iz slovenske lige, a ne vidim primernega. Sam bi najraje imel vse igralce iz slovenske lige, ne pa da moram računati na igralce iz tujine. To bi pomenilo, da je liga kakovostna, jaz pa bi imel te igralce vedno na voljo, v dogovoru z zvezo bi namreč prekinjal prvenstva. Tako pa moram klicati igralce iz tujine in čakati, kdaj jih bodo ti spustili. Pred tem pa jih še bičajo in pošiljajo sem ter tja. Ko pridejo v reprezentanco, pa igralci menijo, da so doma, da jih moramo tu paziti in ujčkati. Pridejo sem, da opravijo nekatere stvari. Da pomagajo teti pri selitvi, pri opremljanju stanovanja in podobno. Odnos bi moral biti boljši, patriotski zanos večji, enostavno se ne bi smelo na priprave prihajati z mislijo o počitku," je nad odnosom reprezentantov razočaran selektor.

Vujović znova računa na Mačkovška

Vujović ne bo nikogar prosil
"V tistem trenutku, ko bo kdo od igralcev negiral vse to, kar jaz govorim in kar jim očitam, bom odšel z mesta selektorja, tu mi ne bo več mesta. Zavedati se morajo, da igrajo za Slovenijo, za toliko in toliko ljudi. S svojim odnosom morajo vrniti tisto, kar jim reprezentanca da. Sam nikoli ne bom prosil, da kdo za reprezentanco igra, a tisti, ki bo v ekipi, mora dati vse od sebe," meni Vujović, ki sicer mladim igralcem namerava ponuditi priložnost na tekmah zadnjega kvalifikacijskega ciklusa. Seveda, če bo ekipa proti Nizozemski opravila tisto, kar se od nje pričakuje, se pravi dvakrat zmagala.

Malus v Meškov ... kakšen Meškov, vendar?
"Mi take ekipe po navadi podcenjujemo, tako kot precenjujemo na primer Dance. Enostavno tega ne bi smeli delati, upam, da se bo kaj spremenilo," je svoje želje predstavil Vujović, ki je tudi razočaran nad odhodi igralcev v tujino, čeprav ne v najboljše klube: "Ko je Patrik Leban odšel v Našice, si je zaprl vrata reprezentance. Pa dobro, ali so Našice klub, v katerem lahko napreduješ? Ali pa Jaka Malus. On je najboljši mladi evropski igralec, za katerega je domet Barcelona, Kiel, PSG, on pa gre v Meškov, kakšen Meškov, o čem se mi pogovarjamo?"

Seznam reprezentance:
- vratarji: Urh Kastelic, Urban Lesjak, Rok Zaponšek;
- krožni napadalci: Matej Gaber, Vid Poteko, Blaž Blagotinšek;
- desna krila: Blaž Janc, Gašper Marguč, Mario Šoštarič;
- desni zunanji: Nejc Cehte, Jure Dolenec, Vid Kavtičnik;
- srednji zunanji: Miha Zarabec, Dean Bombač, Rok Ovniček;
- levi zunanji: Borut Mačkovšek, Nik Henigman, Aleksander Špende;
- levi krili: Tilen Kodrin, Matic Verdinek.