Finala se veseli pet Slovencev. Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek, Dragan Gajić in Gašper Marguč v dresu Veszprema ter Staš Skube z Vardarjem.

Slovenski
Slovenski "hrust", 202 cm visoki Blaž Blagotinšek, je bil izbran za najboljšega obrambnega igralca Lige prvakov. V polfinalu je bil izključen v 40. minuti, pred tem je dosegel dva gola. Foto: EPA
Pet Slovencev v finalu rokometne Lige prvakov

Na prvi tekmi dneva je Blagotinšek, ki je bil že pred zaključnim turnirjem izbran za najboljšega obrambnega igralca tekmovanja, v 40. minuti zaradi udarca prejel rdeči karton, kar pa je očitno spodbudilo njegove soigralce, ki so naredili delni izid 4:0 (22:18). Vodstva nato niso več izpustili, čeprav so se Kielce približale le na -1 (29:28).

12 golov Nenadića, pet Gajića
Junak madžarske zmage je bil Petar Nenadić z 12 zadetki. Gajić jih je prispeval pet, Blagotinšek dva, medtem ko se Mačkovšek in Marguč nista vpisala med strelce. Pri Kielcah je Alex Dujšebajev dosegel sedem golov, Artjom Karalek jih je dodal pet, Janc pa tri.

Vardar drugi polčas dobil z 20:11
Še razburljivejši je bil drug polfinale. Barcelona je ob polčasu zanesljivo vodila s 16:9, še sredi drugega dela pa z 22:15. A nato so se Katalonci ustavili, Vardar pa se je dvignil kot feniks iz pepela in dobil razburljivo končnico. Dainis Krištopans je bil z desetimi goli prvi strelec tekme. Skube je za Vardar, ki se bo po sezoni očitno razpustil, dosegel en gol, na drugi strani pa se Jure Dolenec pri Barceloni ni vpisal med strelce.

V prvi postavi štirje igralci Vardarja
Najboljši mladi igralec je postal Francoz Ludovic Fabregas (Barcelona), najboljši trener pa je Španec Robert Garcia Parrondo (Vardar Skopje). V idealni postavi tekmovanja so kar štirje igralci Vardarja – vratar Dejan Milosavljev, levo krilo Timur Dibirov, desno krilo Ivan Čupić in desni zunanji Dainis Kristopans, poleg njih pa so v najboljši postavi levi zunanji Mikkel Hansen (Paris Saint-Germain), srednji zunanji Kentin Mahe (Veszprem) in krožni napadalec Julen Aguinagalde (Kielce).

Na dosedanjih turnirjih četverice sta največkrat po zvezdah posegla nemški Kiel in Barcelona, ki sta po dvakrat zmagala na tem tekmovanju. Po eno zmago imajo nemška HSV in Flensburg-Handewitt, Kielce, Vardar iz Skopja ter Montpellier.

Sorodna novica Janc: V tujini res spoznaš, da je povsod lepo, a doma je najlepše

Barcelona je največkrat slavila v Pokalu državnih prvakov oziroma Ligi prvakov. Katalonska ekipa ima devet naslovov, na drugem mestu je nemški Gummersbach s petimi naslovi, v sezoni 2003/04 so v tem tekmovanju slavili rokometaši Celja Pivovarne Laško.

ZAKLJUČNI TURNIR, Köln

VESZPREM - Kielce
33:30 (13:13)

Veszprem: Šterbik, Mikler, Manaskov, Ilić 1, Tönnesen 2, Gajić 5 (1), Nilsson, Nagy 3, Marguč, Štrlek 4, Terzić, Blagotinšek 2, Nenadić 12 (3), Mahe, Mačkovšek, Lekai 4.

Vive Kielce: Walach, Ivić, Dušebajev 7 (2), Aguinagalde, Jachlewski 1, Janc 3, Lijewski, Jurkiewicz 1, Kuleš 3, Moryto 2, Mamić 2, Cindrić 5, Fernandez Perez 1, Karalek 5, Čupara.

Sedemmetrovke: 4/6; 2/4

Izključitve: 8 min; 4 min

RK: Blagotinšek 40./Veszprem

Barcelona - VARDAR
27:29 (16:9)

Vardar Skopje: Ghedbane, Milosavljev, Stoilov 1, Popovski, Krištopans 10, Ferreira 4, Dissinger 2, Karačić 5, Skube 1, Kalaraš, Čupić 3 (2), Dibirov 2, Gorbok, Šiškarev 1, Vojvodić, Kiselev.

Barcelona: Perez de Vargas, Moller, Tomas 2, Entrerrios 2, Sorhaindo, Andersson, Arino 3, Gomez Abello 9 (2), Syprzak 1, Santos 2, Dolenec, Mem 3, Brito 2, Ilić 1, Palmarsson 1, Fabregas 1.

Sedemmetrovke: 2/2; 2/3

Izključitve: 6 min, 10 min

RK: Santos 58./Barcelona
Finale (18.00) in tekma za 3. mesto (15.15) bosta v nedeljo.