V prejšnji sezoni so bili na koncu Celjani pet točk pred Gorenjem in šest pred Trimom. Foto: www.alesfevzer.com
V prejšnji sezoni so bili na koncu Celjani pet točk pred Gorenjem in šest pred Trimom. Foto: www.alesfevzer.com

V sezoni 2023/24 bodo tako izpadle tri zadnjeuvrščene ekipe, enajstouvrščena pa si bo obstoj v družbi najboljših skušala izboriti v dodatnih tekmah z drugouvrščeno zasedbo v 1. B-slovenski rokometni ligi.

Poleg Celja Pivovarne Laško, velenjskega Gorenja in trebanjskega Trima bodo v najmočnejšem ligaškem tekmovanju nastopili še Riko Ribnica, Krka, Koper, Slovenj Gradec, Jeruzalem Ormož, LL Grosist Slovan, Sviš Ivančna Gorica, Dobova, Urbanscape Loka ter oba novinca iz Škofljice in Ljubljane.

S pomlajeno zasedbo do 27. zvezdice
Pri 26-kratnih državnih in 22-kratnih pokalnih zmagovalcev iz Celja so cilji vselej visoko zastavljeni. Po koncu pretekle sezone so ostali brez številnih nosilcev igre, kot so Aleks Vlah, Tilen Strmljan, Matic Suholežnik, Gal Marguč, Nebojša Bojić in mnogi drugi, močno pomlajena in neizkušena zasedba pa bo primanjkljaj v kakovosti v novem tekmovalnem ciklusu skušala nadomestiti s srčnostjo in bojevitostjo.

Klub iz mesta ob Savinji upa, da bo izjemno mlad igralski kader postopoma dozoreval med naporno sezono, kjer jih znova čakajo izjemno zahtevni obračuni v Ligi prvakov in sami imenitni tekmeci, kot so španska Barcelona, madžarski Veszprem, nemški Magdeburg, francoski Montpellier, poljska Wisla Plock, danski GOG Gudme in portugalski Porto.

"Naša ekipa je mlada in neizkušena, a tako zasedbo smo si sami izbrali in za njo stojimo. Potrebujemo čas, da izpilimo še mnoge podrobnosti v svoji igri, a tega nimamo na voljo. Že v uvodu sezone nas čaka prava 'norišnica' na domači in mednarodni sceni, konec tega tedna doma gostimo Trebanjce, sredi prihodnjega pa nas že čaka prva evropska tekma na Danskem," je pred začetkom sezone dejal trener Alem Toskić.

Velenjčani in Trebanjci v nizkem startu
Največji izzivalci rokometašev iz Celja bodo – tako kot v preteklih dveh sezonah – Velenjčani in Trebanjci. "Pred nami je nova sezona, cilji pa kot vsako leto ostajajo enaki in so visoko zastavljeni. Naša ekipa je zelo mlada, zapustila sta jo dva nosilca igre. Zaradi tega nismo med favoriti v ligi NLB, a želimo presenetiti iz ozadja," je dejal strateg štirikratnih državnih prvakov iz Šaleške doline Zoran Jovičić.

V prejšnji sezoni so se s samim vrhom dolgo časa spogledovali tudi v Trebnjem. Po porazih v končnici državnega prvenstva proti Celjanom in Velenjčanom so Dolenjci ligaško tekmovanje končali na tretjem mestu, v četrtfinalu slovenskega pokala pa so nepričakovano izpadli proti Ormožanom. Nova sezona se ni začela po okusu ambiciozne dolenjske ekipe, na kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev v evropsko ligo, drugo najmočnejše tekmovanje na stari celini, je tesno klonila pred portugalsko Brago. To je vneslo precej slabe volje v dolenjsko ekipo, a zadeve naj bi se "umirile".

Njihovi lokalni tekmeci iz Novega mesta so bili v pretekli sezoni pravi hit Lige NLB, po vrnitvi na prvoligaško sceno so osvojili sijajno četrto mesto, pred novo sezono pa je srbski strokovnjak na klopi zasedbe iz dolenjske prestolnice Mirko Skoko dejal: "V novi sezoni želimo ponoviti uspehe iz pretekle sezone. Eden glavnih ciljev je osvojitev četrtega ali petega mesta, če bomo še boljši, bomo to vsekakor izkoristili."

Ogorčen boj za prvoligaški obstanek
Večina slovenskih rokometnih ekip je v primerjavi s preteklo sezono malenkostno zvišala svoje letne proračune, saj se želijo izogniti izpadu iz prvoligaške druščine. V vseh klubih se zavedajo, da je pred njimi neusmiljen boj za vsako točko in da ima lahko vsak poraz usodne posledice.
Mirnega spanca pred začetkom zahtevne sezone nimajo niti v ekipah iz zgornjega dela razpredelnice iz pretekle sezone, tako Riko Ribnica, Slovenj Gradec in Koper se zelo dobro zavedajo silovitih in stalnih napadov domačih tekmecev iz Ljubljane, Škofje Loke, Dobove, Ormoža, Ivančne Gorice in Škofljice z zunanjih in krilnih položajev ter šestmetrske črte v tekmovalni sezoni 2023/24.

DRŽAVNO PRVENSTVO (M)
LIGA NLB, 1. krog

Petek ob 19.00:
DOBOVA – JERUZALEM ORMOŽ

Sobota ob 18.00:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO – TRIMO TREBNJE
GORENJE VELENJE – ŠKOFLJICA
Ob 19.00:
LJUBLJANA – KOPER
RIKO RIBNICA – SVIŠ IVANČNA GORICA
SLOVENJ GRADEC – LL GROSIST SLOVAN
KRKA – URBANSCAPE LOKA