Slovensko prvenstvo bo od naslednje sezone precej spremenjeno: manj klubov in drugačen tekmovalni sistem. Foto: EPA
Slovensko prvenstvo bo od naslednje sezone precej spremenjeno: manj klubov in drugačen tekmovalni sistem. Foto: EPA

Kot so pri RZS-ju navedli v izjavi za javnost, bo ta sprememba po njihovem v elitno klubsko tekmovanje za moške vnesla pestrejše dogajanje in še bolj negotov boj za državnega prvaka.

"Vesel sem, da vsi skupaj razmišljamo, kako proizvod slovenskega ligaškega rokometa narediti še boljši, oziroma da je to v prvi vrsti želja klubov, ki so v tem primeru pokazali izjemno enotnost. Odločili smo se za sistem, ki je nekakšna prilagojena različica sistema, ki ga uporabljajo na Danskem. Prepričan sem, da bomo dobili izjemno zanimive tekme, še večjo razburljivost, še več gledalcev in nadaljnji razvoj naše panoge," je dejal Miha Pantelič, direktor tekmovanj na Rokometni zvezi Slovenije.

Dvodelni tekmovalni sistem

V prvem delu nove sezone se bo ducat moštev merilo v dvokrožnem sistemu, a za razliko od zadnjih let po zaključku tega prvak še ne bo znan. Tekmovanje se bo nadaljevalo z drugim delom, v katerem bodo moštva razdeljena v tri skupine s po štirimi udeleženci. Najboljša osmerica prvega dela bo znotraj dveh skupin ostala v boju za prvaka.

V prvi bodo nastopala moštva, ki so v prvem delu zasedla 1., 4., 5., 8. mesto, v drugi pa tista z 2., 3., 6. in 7. mesta. Preostala četverica se bo v tretji skupini podala v boj za obstanek.

Drugi del tekmovanja bo znova potekal po dvokrožnem sistemu, kar vsaki ekipi prinaša še šest tekem. Glede na uvrstitev v prvem delu sezone bodo v vsako skupino ekipe vstopile z določenim številom točk. Najvišje rangirana bo prejela šest, druga štiri, tretja dve, četrta pa nič točk.

V letošnjem prvenstvu so odvija troboj Trimo Trebnje, Celje Pivovarna Lažko in Gorenje Velenje, ki se bo odločil po 26 krogih dvokrožnega tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com
V letošnjem prvenstvu so odvija troboj Trimo Trebnje, Celje Pivovarna Lažko in Gorenje Velenje, ki se bo odločil po 26 krogih dvokrožnega tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com

Prvak znan po končnici

Najboljši ekipi obeh skupin lige za prvaka se bosta uvrstili v polfinale. V njem se bosta prvouvrščeni moštvi obeh skupin pomerili z drugouvrščeno ekipo nasprotne skupine. Para se bosta pomerila na dve dobljeni tekmi, po enakem formatu bo sledil še finale za naslov prvaka in obračun za bron.

Preostali štirje udeleženci lige za prvaka, tretje- in četrtouvrščene ekipe, se bodo po enakem sistemu v nadaljevanju podale v boj za peto mesto. Moštva se bodo v tem delu tekmovanja pomerila na tekmah doma in v gosteh. V primeru izenačenega seštevka rezultatov bodo po 60 minutah druge tekme zmagovalca neposredno odločali streli s sedmih metrov.

Iz lige za obstanek bo po šestih krogih zadnjeuvrščena ekipa neposredno izpadla iz lige NLB, predzadnja pa bo na dodatnih kvalifikacijskih tekmah v gosteh in doma iskala pot do obstanka med elito z drugouvrščeno ekipo 1. B-lige.

Trenutna lestvica v Ligi NLB