Uroš Zorman je bil nekaj časa Vranješev pomočnik, zdaj ga bo zamenjal na mestu selektorja. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Zorman je bil nekaj časa Vranješev pomočnik, zdaj ga bo zamenjal na mestu selektorja. Foto: www.alesfevzer.com

Neuradno novico je prvi objavil časopis Delo, rokometna zveza pa je Zormana brez glasu proti potrdila popoldne na seji predsedstva. V igri za položaj so bili še Branko Tamše, Boris Denić in Aleš Pajovič.

42-letni Zorman je rekorder po nastopih za slovensko reprezentanco (odigral je 225 tekem) in njen dolgoletni kapetan. S Slovenijo je leta 2004 osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. V igralski karieri je štirikrat osvojil Ligo prvakov, tudi s Celjem Pivovarno Laško.

Opravljal bo dvojno vlogo

Po igralski karieri je zaplul v trenerske vode. Najprej je bil pomočnik v Kielcah, nato v slovenski reprezentanci pri Veselinu Vujoviću in nekaj časa tudi pri Vranješu. Zdaj je glavni trener rokometašev Trima iz Trebnjega.

Zorman bo nadaljeval delo v Trimu in tako opravljal dvojno vlogo.

Slovenske rokometaše že čez en mesec, 16. in 19. marca, čaka prvi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo januarja naslednje leto. Nasprotnik bo Italija. Če bodo Slovenci uspešni – in o tem ne gre dvomiti –, se bodo 13. in 16. aprila za vstopnico za svetovno prvenstvo na dveh tekmah pomerili s Srbijo.

Svetovno prvenstvo bo naslednje leto januarja na Poljskem in Švedskem. Imelo bo še dodatno težo, saj se bodo na njem delile vstopnice za olimpijske igre leta 2024 v Parizu.

Zorman je dvanajsti selektor Slovenije. Pred njim so bili na tem položaju še Tone Tiselj (1992–1994, 2003–2005), Miro Požun (1995–1996, 2008–2009), Slavko Ivezič (1996–1997, 2005–2007), Leopold Jeras (1998–2000), Matjaž Tominec (2000–2002), Niko Markovič (2002–2003), Kasim Kamenica (2007–2008), Zvonimir Serdarušić (2009–2010), Boris Denić (2010–2015), Veselin Vujović (2015–2019) in Ljubomir Vranješ (2019–2022).

Zorman: Počaščen in vesel sem ponujene priložnosti

"Ko pokliče slovenska reprezentanca, zame nikoli v življenju ni dvoma. Počaščen in vesel sem ponujene priložnosti. V kratkem se bom pogovoril z nekaterimi kandidati za strokovni štab. Časa ni veliko, zato se je treba čim hitreje začeti pripravljati na prihajajoče izzive. Zavedam se obveznosti na eni in odgovornosti na drugi strani, dal bom vse od sebe, da se vrnemo med svetovno elito. Smo v zahtevnem položaju, a verjamem, da bomo s skupnimi močmi našli zmagovito pot," je povedal Zorman.

Bobinac: Kandidat, ki bo najbolj povezal in mobiliziral reprezentanco

"Skupaj s kadrovsko komisijo predsedstva, ki je bila dopolnjena s predsednikom strokovnega odbora, smo opravili poglobljeno primerjalno analizo potencialnih kandidatov za novega selektorja med domačimi in tujimi strokovnjaki. Po opravljenih temeljitih pogovorih smo se odločili za Uroša Zormana oziroma za kandidata, ki bo najbolj povezal in mobiliziral reprezentanco. Izbrali smo kandidata, ki ima bogate igralske izkušnje in se je v zadnjih letih kalil ob največjih trenerskih imenih evropskega rokometa ter ima zmagovalno mentaliteto. Predsedstvo bo njega in njegov strokovni štab podpiralo in nudilo razmere za dosego zastavljenih ciljev. Načrtujemo tudi, da bi v reprezentančno delo dodali nekoga od nekdanjih vrhunskih reprezentantov, ki bo skrbel za koordinacijo med športnim in organizacijskim področjem delovanja reprezentance ter na ta način predstavljal most med ekipo in strokovnim štabom ter vodstvom zveze, pokrovitelji in mediji," je po seji dejal Franjo Bobinac, predsednik RZS-ja.

Zorman: Biti selektor reprezentance svoje domovine pomeni največ