Gašper Marguč zaradi poškodbe ni mogel zaigrati na olimpijskih kvalifikacijah, zato pa je postavi za tekmi s Švico, ki odločata o nastopu na naslednjem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Gašper Marguč zaradi poškodbe ni mogel zaigrati na olimpijskih kvalifikacijah, zato pa je postavi za tekmi s Švico, ki odločata o nastopu na naslednjem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

V primerjavi z uspešnimi olimpijskimi kvalifikacijami v marcu bosta na majskih tekmah s Švico manjkala Tilen Kodrin zaradi pričakovanega rojstva otroka in Matej Gaber zaradi poškodbe. Ob standardnih članih slovenske rokometne reprezentance so še Mitja Janc, Peter Šiško in Tadej Kljun. Po tem, ko je zaradi poškodbe izpustil marčni turnir Granollersu, se vrača tudi Gašper Marguč.

Prva tekma v Kopru

Januarski žreb je Sloveniji določil Švico kot tekmico za uvrstitev na naslednje prvenstvo najboljših ekip sveta, ki bo januarja prihodnje leto na Norveškem, Danskem in Hrvaškem. Prva kvalifikacijska tekma bo v Kopru 9. maja, sledi povratna tekma v Winterthurju 12. maja.

"Čaka nas zadnje dejanje pred olimpijskimi igrami. Nadejam se, da bomo te kvalifikacije odpeljali pozitivno in bomo lahko dodali še to kljukico letošnjim uspehom," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Uroš Zorman. Ob tem je potrdil, da Slovenija v dvoboj vstopa kot favorit, a opozoril, da v rokometu ni lahkih nasprotnikov.

Sočasno tudi izbirni tekmi za Pariz

"Švicarji igrajo nemški slog rokometa, s trdo igro, zato se bomo morali dobro pripraviti na njih. Res je, da se je njihov najboljši igralec zadnjih let Andy Schmidt upokojil po evropskem prvenstvu, a bo zdaj nastopal v vlogi selektorja," je ocenil Zorman.

Slovenski selektor je ob tem še ocenil, da kljub dolgi klubski sezoni in dejstvu, da v nadaljevanju sledi največje letošnje tekmovanje – olimpijske igre –, ne pričakuje težave z motivacijo igralcev. Tekmi s Švico bosta tudi izbirni za olimpijsko reprezentanco. "Trenutno še ne razmišljam o poletju," je sicer poudaril selektor.

Reprezentančni seznam za kvalifikacijski tekmi s Švico

  • vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Lemgo), Urban Lesjak (Eurofarm Pelister);
  • krilni igralci: Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem), Domen Novak (Wetzlar), Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje), Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško);
  • zunanji igralci: Dean Bombač (Pick Szeged), Mitja Janc (Celje Pivovarna Laško), Borut Mačkovšek (Pick Szeged), Nejc Cehte (Eurofarm Pelister), Peter Šiško (Gorenje Velenje), Jure Dolenec (Limoges), Tadej Kljun (Balatonfüredi), Aleks Vlah (Alborg), Miha Zarabec (Wisla Plock);
  • krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Flensburg Handewitt), Kristjan Horžen (Gummersbach), Matic Suholežnik (Zagreb) in Jernej Drobež (Gorenje Velenje).
Zorman predstavil seznam za majski kvalifikacijski tekmi proti Švici