Slovenski rokometaši začenjajo kvalifikacije za 28. svetovno prvenstvo, ki ga bosta od 11. do 29. januarja 2023 gostili Poljska in Švedska. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši začenjajo kvalifikacije za 28. svetovno prvenstvo, ki ga bosta od 11. do 29. januarja 2023 gostili Poljska in Švedska. Foto: Reuters

Doma so ostali Darko Cingesar, Matic Grošelj in Uroš Miličević, so sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

Slovenska moška reprezentanca se je v polni zasedbi v Izoli zbrala šele v ponedeljek popoldne, zvečer pa opravila edini skupni trening pred današnjim jutranjim odhodom v Italijo. Trojica omenjenih je ostala v domovini, a se bo izbrani vrsti znova pridružila ob četrtkovi vrnitvi v Zreče.

"Glede na to, da do odhoda na gostovanje v polni zasedbi nismo bili niti cel dan, časa za konkreten trening res ni bilo veliko. Igro tekmecev smo si nekoliko ogledali preko videomateriala. Od naše ekipe na igrišču v Padovi pričakujem predvsem borbenost in željo po uspehu. Če bo tako, bom zelo zadovoljen. Rezultat in drugo bo s tem prišlo samo po sebi," je pred odhodom v Benečijo dejal Uroš Zorman.

Uroš Zorman: Nismo v stanju, da bi podcenjevali Italijane

Za nastop na prvem obračunu z Italijani kandidirajo vratarji Jože Baznik, Klemen Ferlin in Miljan Vujović, krilni igralci Tilen Kodrin, Tadej Mazej, Gašper Marguč in Domen Novak, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač, Domen Makuc, Staš Skube, Aleks Vlah, Miha Zarabec, Nejc Cehte in Jure Dolenec ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Miha Kavčič.

Pred 30 leti odigrali prvo tekmo

Italijani so se v zgodovini udeležili le dveh velikih tekmovanj. Leta 1997 so nastopili na svetovnem prvenstvu na Japonskem, leto za tem še na evropskem prvenstvu, ki so ga tudi gostili. Povratna tekma bo v nedeljo v celjski dvorani Golovec.

V Celju bodo zaznamovali 30 let od prve uradne tekme rokometne izbrane vrste pod zastavo samostojne Slovenije, obenem pa tri desetletja od prve slovenske zmage. Naključje je hotelo, da so to naši rokometaši 18. marca 1992 dosegli ravno proti Italijanom (19:13), tudi tedaj v dvorani Golovec.

"V reprezentanci se pozna nova energija. Igralci smo motivirani in komaj čakamo, da stopimo na igrišče v Padovi. Tekmecev nikakor ne smemo podcenjevati. Njihovo igro smo si ogledali preko videoposnetkov. Lahko rečem, da znajo igrati rokomet. V napadu so hitri in neugodni tekmeci, njihova obrambna igra pa je precej agresivna, ob tem pa dobro zapirajo prostor. S kolektivno igro moramo dokazati, da Slovenci nismo pozabili, kako se igra rokomet. Proti Italiji pričakujem dve zmagi," je odločno napovedal Domen Makuc.


ROKOMET (M)

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO

1. KROG, prva tekma, Padova
Sreda ob 18.30 (prenos na TV SLO 2):
ITALIJA – SLOVENIJA

Druga tekma, Celje
Nedelja ob 14.30 (prenos na TV SLO 2):
SLOVENIJA – ITALIJA (Celje, Golovec)

Slovenski rokometaši v sredo gostujejo v Padovi