Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše vprašanje o številu športov. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2181. Koliko je vseh športov?
Suzana Lovec

Italijan Vittorio Innocente se ponaša z rekordom najdaljšega kolesarjenja po morskem dnu (66,5 metra), Nemec Jens Stotzner pa je po dnu bazena prekolesaril 6708 metrov. Foto: EPA
Italijan Vittorio Innocente se ponaša z rekordom najdaljšega kolesarjenja po morskem dnu (66,5 metra), Nemec Jens Stotzner pa je po dnu bazena prekolesaril 6708 metrov. Foto: EPA

Tega odgovora nihče ne pozna prav natančno. Vseeno pa skušajmo najti vsaj približen odgovor.

Poljski profesor Wojciech Liponski je s kolegi leta 2001 napisal knjigo Enciklopedija svetovnega športa, v kateri je zbral in popisal okrog 3000 športov in iger, tako iz sedanjosti kot zgodovine.

40 športov na olimpijskih igrah
Na vrh piramide lahko postavimo olimpijske športe, v tej družini je trenutno 40 športov (od tega jih je bilo 33 organiziranih na zadnjih poletnih igrah, sedem pa na zimskih igrah).

Prav zgodovina olimpijskih športov predstavlja zanimiv evolucijski obraz športa. Med nekdanje olimpijske športe tako sodijo športi, ki niso več tako popularni, kot so nekdaj bili (kroket) ali pa igre, ki jih danes razumemo kot predvsem razvedrilno dejavnost (vlečenje vrvi).

Nekoč medalje v umetnosti
Za marsikoga pa je še večje presenečenje, da so na olimpijskih igrah včasih delili medalje celo v umetnosti. To je trajalo od leta 1912 pa do 1948, ko se medalje delili v arhitekturi, literaturi, glasbi, slikarstvu in kiparstvu. To je bila ideja ustanovitelja modernih iger barona de Coubertina, ki je tudi sam osvojil zlato olimpijsko medaljo. Leta 1912 je pod psevdonimom Georges Hohrod in M. Eschbach spisal Odo športu. Tekmovalci so ustvarjali dela, ki jih je navdihnil šport. Ena od kritik je bila, da so člani komisije boljši kot velika večina tekmovalcev (na igrah leta 1924 je bil, denimo, v glasbeni komisiji Igor Stravinski).

Leta 1954 so se pri Mednarodnem olimpijskem komiteju odločili, da se umetnosti odpovedo, saj so umetnike povezovali s profesionalizmom, takratna mantra športa pa je seveda govorila o amaterski naravi.

Sorodna novica Ste za partijo šahovskega boksa?

Šahovski boks? Tako je.
Morda še beseda ali dve o danes manj znanih športih, ki jih redkeje vidimo v javnosti in/ali o njih beremo. Pred več kot 15 leti sem napisal članek o nekaj takih športih, kot so, denimo, šahovski boks ali podvodni ragbi.

In danes? Kakšne nenavadne športe bi lahko našteli? Če za izhodišče vzamemo tako popularno kolesarstvo, ki ga najbolj spremljamo od cestnega in gorskega pa do ciklokrosa in velodroma, med bolj nenavadne (oziroma medijsko manj priljubljene) štejemo nogomet s kolesi, polo s kolesi ali podvodno kolesarstvo.

Domišljija nima meja ...