Rafael Leao in Olivier Giroud sta v zadnji sezoni Serie A za Milan dosegla po 11 golov. Foto: AP
Rafael Leao in Olivier Giroud sta v zadnji sezoni Serie A za Milan dosegla po 11 golov. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši nogometni vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1941. V letošnji sezoni najmočnejših nogometnih državnih prvenstev je bil "odnos" prvak−njihov najboljši strelec naslednji: Milan – Leao (11 golov; enako število golov je sicer dosegel še Giroud, ampak ima Leao več asistenc), Man City – De Bruyne (15 golov), Real Benzema (27), PSG – Mbappe (28), Bayern – Lewandowski (35). Zanima me, ali se je že kdaj, odkar ekipe igrajo 38 oziroma v Nemčiji 34 tekem, primerilo, da bi naslov osvojila ekipa, katere najboljši strelec bi dosegel manj golov kot letos Leao?
Lucijan Zalokar

Sorodna novica Napad je pomembnejši od obrambe, edina izjema je Serie A

Odkar so nogometna prvenstva opravila zadnje razširitve, se je le trikrat pripetilo, da bi najboljši strelec državnega prvaka v omenjenih petih najmočnejših ligah na svetu dosegel manj kot 11 golov.

Najprej se ustavimo prav v Serie A, kjer je preteklo desetletje prevladoval Juventus s kar devetimi zaporednimi naslovi državnega prvaka. Stara dama je svoj niz začela v sezoni 2011/2012. Takrat je bil z 28 goli najboljši strelec v prvenstvu Zlatan Ibrahimović (ki se je letos pri 40 letih spet veselil naslov italijanskega prvaka). Najboljši strelec Juventusa pa je bil Alessandro Matri, ki je zabil 10 golov. V prvenstvu so mu sledili soigralci Claudio Marchisio, Mirko Vučinić (oba po 9), Arturo Vidal (7), Simone Pepe (6) ...

Pri klubu iz Torina je bila zelo podobna slika leto pozneje, torej v sezoni 2012/2013. V celotni ligi je bil najbolj plodovit Edinson Cavani (29 golov za Napoli), za Juventus pa sta v Serie A po 10 golov dosegla Arturo Vidal in Mirko Vučinić, sledili pa so jima Fabio Quagliarella (9), Alessandro Matri (8), Sebastian Giovinco (7), Claudio Marchisio (6) ...

Baraja iz sezone 2001/2002. Foto: EPA
Baraja iz sezone 2001/2002. Foto: EPA

V tem obdobju (gre za čas zadnjega četrt stoletja) pa je absolutni rekorder Valencia, ki je bila španski prvak pred natančno dvema desetletjema. V sezoni 2001/2002 je bil kralj strelcev v La Ligi Diego Tristan, napadalec Deportiva je v nasprotne mreže pospravil 21 žog. Najboljši strelec netopirjev je bil z le sedmimi goli Ruben Baraja, po pet golov pa so dosegli Francisco Rufete, Salva Ballesta in Mista. Leto pred tem je za Valencio igral Zlatko Zahovič in dosegel tri prvenstvene gole.

1942. V katerih od teh lig v zadnjih 25 letih naslov državnega prvaka osvajajo ekipe z najmanj učinkovitimi prvimi strelci?
Lucijan Zalokar

To je Italija. V zadnjih 25 sezonah Serie A so se namreč le trije najboljši strelci lige v isti sezoni veselili tudi naslova državnega prvaka. Najboljši strelci prvakov so v primerjavi z najboljšim strelcem lige skupaj dosegli kar 196 zadetkov manj (oziroma v povprečju 7,8 gola na eno sezono manj). Podrobnosti so v spodnji tabeli.

LigaNaj strelec = prvakZaostanekNa sezono
Italija31967,8
Anglija81164,6
Francija121114,4
Španija9943,8
Nemčija11793,2

Opombe:
− V stolpcu Naj strelec = prvak je število primerov v zadnjih 25 sezonah, ko je bil najboljši strelec državnega prvaka hkrati tudi najboljši strelec lige (lahko si je prvo mesto tudi delil).
− Zaostanek: Vsota razlik med najboljšim strelcem prvaka in strelcem lige v istem obdobju (v primeru Serie A gre za vsote 16 (letošnja razlika med Rafaelom Leaom in Cirom Immobilejem), 5 (lanska razlika med Romelujem Lukakujem in Cristianom Ronaldom), 5 (predlanska razlika med Ronaldom in Immobilejem) ...
− Na sezono: Pa je povprečna razlika v eni sezoni.