Za oba brata je bila to že druga olimpijska medalja. Alistair je ubranil zlato iz Londona, kjer pa je bil Jonathan tretji. Foto: Reuters
Za oba brata je bila to že druga olimpijska medalja. Alistair je ubranil zlato iz Londona, kjer pa je bil Jonathan tretji. Foto: Reuters

V Riu se počasi končujejo olimpijske igre. Na portalu Športni SOS v tem času odgovarjamo na vaša vprašanja, ki se dotikajo tega tekmovanja. Še vedno ste vabljeni, da pošljete svoje vprašanje.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


822. Alistair in Jonathan Brownlee sta v triatlonu osvojila prvo in drugo mesto. Se je že kdaj zgodilo, da bi brata/sestri v isti disciplini na olimpijskih igrah osvojila prvo in drugo mesto?

Gregor Cerar

Brata Brownlee sta že 12. par, ki jima je to uspelo. Sestrama Christine in Marielle Goitschel je leta 1964 to uspelo kar dvakrat. Francoski alpski smučarki sta prvo in drugo mesto osvojili tako v slalomu kot veleslalomu.

PrviDrugiDisciplinaOI
John PaineSumner Painepištola, 25 metrov1896
Platt AdamsBen Adamsskok v višino z mesta1912
Nedo NadiAldo Nadisabljanje, sablja1920
Jennison HeatonJack Heatonskeleton1928
Edoardo MangiarottiDario Mangiarottisabljanje, meč1952
Raimondo D'InzeoPiero D'Inzeokonjeništvo, skoki1960
Christine GoitschelMarielle Goitschelsmučanje, slalom1964
Marielle GoitschelChristine Goitschelsmučanje, veleslalom1964
Phil MahreSteve Mahresmučanje, slalom1984
Doris NeunerAngelika Neunersankanje1992
Philipp SchochSimon Schochdeskanje, veleslalom2006
Justine Dufour LapointeChloe Dufour Lapointeak. smučanje, mogul2014
Alistair BrownleeJonathan Brownleetriatlon2016


823. Christoph Harting je postal olimpijski prvak v metu diska, kjer je nasledil brata Roba. Se je to že kdaj zgodilo na olimpijskih igrah?

Martin J.

Dva taka primera smo videli na zimskih olimpijskih igrah.

Američan Hayes Alan Jenkins je leta 1956 postal olimpijski prvak v umetnostnem drsanju, tretji je bil njegov brat David Jenkins. Štiri leta pozneje je zlato osvojil prav David, njegov tri leta starejši brat ni več tekmoval in ni branil zlata.

Francozinja Christine Goitschel je leta 1964 osvojila naslov olimpijske prvakinje v slalomu, leta 1968 pa jo je nasledila sestra Marielle Goitschel.

824. V metu diska je Sandra Perković osvojila zlato medaljo le z enim veljavnim metom. Se je že kdaj zgodilo, da je tekmovalec v tehničnih disciplinah na olimpijskih igrah ali na svetovnih prvenstvih osvojil zlato medaljo z le enim veljavnim metom/skokom?
Krištof Kovačič

Iz zgodnjih olimpijskih iger ne obstajajo vsi zapisniki o natančnem poteku tekme, a nekaj takih primerov je že bilo.

Carl Lewis je leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu v prvi seriji skoka v daljino skočil 854 centimetrov, prepričljivo povedel, nato pa hranil moči, saj je še isti dan nastopal v teku na 200 metrov. Američan je osvojil zlato medaljo v obeh disciplinah.

Adam Nelson je leta 2004 postal olimpijski prvak v suvanju krogle. V prvi seriji je orodje sunil 21,16 daleč, nato je imel same prestope. Tekmo je sicer končal na drugem mestu, saj je z isto dolžino sprva slavil Ukrajinec Jurij Bilonog, a je devet let pozneje zaradi dopinga ostal brez medalje.

Na svetovnih prvenstvih sta z enim samim veljavnim poskusom v skoku v daljino slavila Američana Dwight Phillips (2005) in Brittney Reese (2011).