Čeh je lahko zelo zadovoljen z razpletom te sezone. Foto: Reuters
Čeh je lahko zelo zadovoljen z razpletom te sezone. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo o slovenskem šampionu Kristjanu Čehu in metu diska. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1951. Kristjan Čeh ima po zmagi v Rimu prve tri izide sezone v metu diska. Ali je kateremu atletu v tem stoletju uspelo v isti sezoni nanizati več kot tri najboljše izide leta?
Peter Pavec

Sorodna novica Čeh z izjemnim rekordom mitinga razred zase v Rimu

Kristjan Čeh ima letos prve tri izide sezone, v Birminghamu je disk vrgel 71,27, v četrtek v Rimu 70,72, v nedeljo pa je v Rabatu orodje pristalo pri 69,68.

Le dva atleta sta bila v tem stoletju glede te statistike bolj dominantna. Virgilijus Alekna je leta 2005 zbral prvih pet izidov sezone, enako pa je veljalo tudi za Gerda Kanterja leta 2009. Razlika je seveda v tem, da sta omenjena velikana meta diska metala celo leto, za Čehom pa še ni niti polovica sezone, v kateri je več kot očitno v življenjski formi.

Čeh vladar prve polovice sezone

Spomnimo, letos atlete čakata kar dva vrhunca sezone: med 15. in 24. julijem bo svetovno prvenstvo v Eugenu v ZDA, med 15. in 21. avgustom pa še evropsko prvenstvo v Münchnu.

1952. Čeh je že na štirih letošnjih tekmah premagal mejo 69 metrov. Komu je to največkrat uspelo v istem obdobju?
Peter Pavec

V tem stoletju je trojici uspelo na devetih tekmah premagati 69 metrov, to so bili Virgilijus Alekna (2005), Gerd Kanter (2006 in 2009) in Daniel Stahl (2019). Podrobnosti so v spodnji infografiki.

Naslov infografike: Največ 69 metrov disk

Zmagoviti met Kristjana Čeha dolg 70,72 metra