Italijani so na evropskih prvenstvih skoraj polovico vseh tekem po 90 minutah odigrali neodločeno (16 od 36). Foto: EPA/Reuters
Italijani so na evropskih prvenstvih skoraj polovico vseh tekem po 90 minutah odigrali neodločeno (16 od 36). Foto: EPA/Reuters

Med prvenstvom v Franciji na portalu Športni SOS v rubriki Zadnja minuta odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja, krajši prispevek je vsak večer objavljen tudi na TV Slovenija 2 ob 20.50 v okviru studijskega programa. Tokrat pišemo o neodločenih izidih.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


779. Kakšen je odstotek neodločenih izidov na evropskem prvenstvu v nogometu? Ali se ta odstotek kaj razlikuje v izločilnih bojih v primerjavi s skupinskim delom?

Viki Vertačnik

V zgodovini evropskih prvenstev v nogometu se je slaba tretjina tekem po 90 minutah končala brez zmagovalca (30,3 odstotka tekem).

Od leta 1980 naprej, ko so na prvenstvih stare celine uvedli tekme na izpadanje, se je v skupinskem delu 26 odstotkov tekem končalo brez zmagovalca. V izločilnih bojih, kamor se praviloma uvrščajo podobno kakovostne reprezentance, te pa so običajno tudi previdnejše, se je odstotek neodločenih izidov po 90 minutah dvignil kar na 42 odstotkov tekem.

V spodnji tabeli je delež neodločenih izidov po 90 minutah po posameznih turnirjih. Za letošnje evropsko prvenstvo je upoštevanih prvih šest dvobojev na izpadanje, kjer sta bila za zdaj dva remija.

780. Katera reprezentanca je na evropskih prvenstvih največkrat igrala neodločeno? Je to Italija?
Tim Iskra

Tako, to je Italija, ki je na evropskih prvenstvih kar 16 tekem končala brez zmagovalca. To se je devetkrat pripetilo v skupinskem delu, sedemkrat pa v bojih na izpadanje, ko so morali nato igrati (najmanj) podaljške. Druga na tej lestvici je Nemčija, ki je imela 13 takih tekem (9 v skupinskem delu in 4 v bojih na izpadanje).