Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vabljeni k pošiljanju novih vprašanj.

1. Zanima me primerjava med prvim in edinim pravim dream teamom in letošnjim olimpijskim ameriškim moštvom, in sicer: kakšna je statistika igralca prvega sanjskega moštva, če vzamemo povprečje v njegovi celotni NBA-karieri v primerjavi s povprečjem igralca iz letošnje ekipe. Kompletna statistika, točke, skoki asistence, blokade, ukradene žoge. Tu seveda mislim, da bi iz povprečij vseh 12 igralcev naredili enega igralca, ki bi predstavljal celotno ekipo. Vemo, da iz te statistike odpadeta po en igralec iz obeh moštev, Laettner in Davis. Statistiki bi lahko dodali še osvojene NBA-naslove.
Blaž Iršič

Zanimanje za letošnji olimpijski turnir je dodatno podkuril Kobe Bryant, ki je še pred začetkom tekmovanja razburil košarkarsko javnost z izjavo: "Če gledamo s košarkarskega stališča, so bili višji kot mi, saj so imeli Robinsona, Ewinga in Malona, toda tudi precej starejši ob koncu svojih karier. Mi imamo skupino žrebcev, polnih moči, ki komaj čakajo tekme. Bilo bi težko, toda menim, da bi na koncu zmagali.” Kaj pa pravi statistika? Za začetek si poglejmo njihovo uspešnost na olimpijskih igrah. Spodnji graf prikazuje število doseženih in prejetih točk ameriške reprezentance na olimpijskih igrah od Barcelone naprej, ko so prvič sodelovali tudi zvezdniki iz Lige NBA.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Opomba: Američani so na vseh omenjenih igrah dobili vseh osem tekem in s tem zlato medaljo. Izjema so Atene 2004, kjer so bili ob izkupičku 5-3 bronasti. Stolpci prikazujejo povprečno število danih in prejetih točk na tekmo. Dream team 1992 je bil v napadu le za malenkost boljši (117,3:115,5), imel pa je nekoliko trdnejšo obrambo (73,5:83,4) in s tem posledično tudi višjo povprečno zmago (43,8:32,1). Zdaj se selimo na osrednji del vprašanja, na njihovo uspešnost v Ligi NBA. Dvanajsterica igralcev iz originalnega sanjskega moštva (vključno s Christianom Laettnerjem) je v svoji karieri v povprečju dosegala po 20,3 točke, 7,6 skoka in 5,2 podaje na tekmo. V vseh statističnih elementih so nekoliko uspešnejši od 11-erice iz Londona (Anthony Davis še ni zaigral v Ligi NBA). Ti imajo karierno povprečje 19,4 točke, 6,2 skoka in 4,8 podaje na tekmo. Naslednja tabela pa prikazuje še nekatere druge statistike.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Opomba: Za neposredno primerjavo je seveda treba primerjati le stolpca »do OI«, ki vsebujeta število naslovov prvaka, nagrade MVP rednega dela sezone, vsoto izborov v prvo peterko sezone in število igranj na tekmi vseh zvezd, ki sta jih obe ekipi skupaj nabrali do svojega nastopa na olimpijskih igrah. Vsa kariera 1992 je zgolj informativni zbir številk, ki so jih nato člani prvotne sanjske ekipe dosegli v celi karieri.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ta primerjava pa daje občutno prednost originalnemu dream teamu. Eden od očitnih vzrokov je starost, saj je bil »original« v povprečju starejši za tri leta, a po drugi strani ni bil prav nič izkušenejši, obe ekipi sta imeli za sabo namreč skorajda enako dolgo dobo – v povprečju po sedem sezon. To pa seveda pomeni, da se danes košarkarji odločajo za vstop v Ligo NBA precej prej kot pred desetletjema, ko so praviloma najprej zaključili študij. Končno oceno si lahko ustvari vsak sam, a je popolnoma nemogoče zgolj na podlagi številk potegniti končne ocene. Obe ekipi sta namreč igrali v različnih obdobjih, ko se pravzaprav igra tudi drugačna košarka, z malce drugačnimi pravili in povsem drugačnim slogom. Edina verodostojna primerjava bi bile morda lahko zmage nad tekmeci, tu pa je v prednosti originalni dream team, pa ne zaradi boljše povprečne zmage, ampak zaradi dejstva, da so vsako tekmo dobili z vsaj 30 točkami razlike, tokratna ekipa pa je dvakrat trepetala povsem do konca (Litvo je premagala s 5 točkami razlike, Španijo pa s 7). A na drugi strani stoji tudi dejstvo, da pred 20 leti v Ligi NBA skorajda ni bilo tujcev, danes pa je slika popolnoma drugačna, kar (tudi) vpliva na kakovost neameriških reprezentanc.

Preberite tudi: O smiselnosti izbire najboljšega vseh časov

2. Zanima me, kolikokrat je Roger Federer izgubil prva dva niza in kolikokrat je nato vseeno zmagal?
Klemen Novak

Rogerju Federerju je ta podvig uspel osemkrat.

2000 New York, 1. krog: Peter Wessels, 4:6, 4:6, 6:3, 7:5, 3:4, b.b.
2001 Pariz, 2. krog: Sargis Sargsian, 4:6, 3:6, 6:2, 6:4, 9:7.
2005 Miami, finale: Rafael Nadal, 2:6, 6:7 (4), 7:6 (5), 6:3, 6:1.
2009 Melborurne, osmina finala: Tomaš Berdych, 4:6, 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:2.
2009 Pariz, osmina finala: Tommy Haas, 6:7 (4), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2.
2010 Wimbledon, 1. krog: Alejandro Falla, 5:7, 4:6, 6:4, 7:6 (1), 6:0.
2012 Pariz, četrtfinale: Juan Martin del Potro, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:0, 6:3.
2012 Wimbledon, 3. krog: Julien Benneteau, 4:6, 6:7 (3), 6:2, 7:6 (6), 6:1.

Na grand slamih je sicer rekorder Todd Martin, ki mu je ta dosežek uspel devetkrat.

3. Zanima me kdo je trenutno najbolje plačan nogometaš na svetu? Na spletu sem našel ogromno nasprotujočih podatkov, zato nihče ne ve kaj je res in kaj ni.
Tilen Gomilšek

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo je pred dnevi tarnal nad svojim statusom v madridskem Realu. Marca je ob tej priložnosti objavila spisek 10 najbolje plačanih nogometašev na svetu, po kateri je najbolje plačani nogometaš Samuel Eto'o z 20 milijoni dolarjev na sezono. Podobne lestvice so sila težko natančno določljive, saj je treba upoštevati, da so plačani v različnih denarnih enotah (njihovo razmerje se stalno spreminja), hkrati pa jim pripadajo razni dodatki za uspešnost. Najboljši nogometaši pa še ogromen delež dobijo na račun pokroviteljev.

4. S kolegi smo se pred nekaj dnevi spraševali, koliko ima Usain Bolt osebni rekord na 400 metrov.
Rolando Kaligaro

Osebni rekord Usaina Bolta v teku na 400 metrov je 45,28, kolikor je tekel 5. 5. 2007 v Kingstonu. Bolt je leta 2010 en atletski krog premagal v času 45,87, v zadnjih dveh sezonah pa v tej disciplini na uradnih tekmovanjih ni več nastopal. Svetovni rekord v teku na 400 metrov sicer znaša 43,18, kolikor je Michael Johnson leta 1999 tekel na svetovnem prvenstvu v Sevilli. Za zanimivost – osebni rekord Michaela Johnsona v teku na 100 metrov znaša 10,09.

5. Kateri nogometaš je potreboval najmanj prvenstvenih tekem za en klub, da je dosegel svoj prvi hat-trick za ta klub (me zanima, kam se potem uvrsti RvP, ki je na svoji tretji tekmi dosegel prvi hat-trick za Manchester United)?
Uporabnik Mojega spleta SsDrag

Wayne Rooney Foto: Reuters
Wayne Rooney Foto: Reuters

Zaradi ogromnega števila lig in tekmovanj je nemogoče sestaviti popolnoma natančno lestvico, lahko pa naštejem le nekaj primerov nogometašev, ki so že na svoji prvi tekmi dosegli hat-trick. V zdajšnji generaciji Manchester Uniteda se s tem ponaša Wayne Rooney, ki je leta 2004 po prestopu iz Evertona tri gole zabil na svoji prvi tekmi – v Ligi prvakov proti Fenerbahčeju (6:2).

V zdajšnji angleški premier league je hat-trick na debiju dosegel Fabrizio Ravanelli, ki je leta 1996 po prestopu iz Juventusa v Middlesbrough že na prvi ligaški tekmi (proti Liverpoolu) zabil tri gole. Hat-trick na prvi tekmi, ki jo je začel v dresu Arsenala, je to uspelo tudi Jermainu Pennantu (leta 2003 proti Southamptonu). Nekaj podobnih primerov se je zgodilo tudi pred nekaj dnevi. Napadalec Milana Giampaolo Pazzini je na svoji drugi tekmi za Milan (prvi, ki jo je začel od prvega sodnikovega žvižga) trikrat ukanil vratarja Bologne. Tri gole je zabil tudi Hrvat Ivica Olić sredi avgusta na svojem debiju za Wolfsburg. Volkovi so v 1. krogu nemškega pokala brez težav izločili Schönberg s 5:0.

Rubrika Športni SOS bo izhajala enkrat tedensko, od zdaj naprej ob sredah. Izhajala bo toliko časa, kolikor boste izkazali zanimanje za njo in pošiljali vprašanja. Če imate vprašanje iz sveta športa in športne statistike, ga pošljite na naslednji naslov slavko.jeric@rtvslo.si. V sredo, 19. septembra, sledi nov paket vprašanj in odgovorov, med katerimi bo tudi zanimivo o Vidu Kavtičniku.