Rok Kronaveter je lani za Olimpijo zadel sedem enajstmetrovk. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kronaveter je lani za Olimpijo zadel sedem enajstmetrovk. Foto: www.alesfevzer.com

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1.512. Recimo, da ne bi upoštevali 11-metrovk v nogometu, ker so včasih subjektivna odločitev sodnika – ali bi bil v lanski sezoni isti prvak v Sloveniji?
Miran Ipavec

Ne, nogometaši Maribora bi še vedno osvojili naslov državnega prvaka. Vijoličasti so bili vpleteni v dve tekmi, v katerih so enajstmetrovke vplivale na končno delitev točk, v enem primeru so dve točki izgubili, v enem pa točko pridobili. Brez enajstmetrovk bi imeli na koncu celo točko več. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

KlubTočkeKorektivTočke brez 11-m
Maribor78179
Olimpija69-267
Domžale63164
Mura52052
Celje49-445
Aluminij48048
Rudar43548
Triglav37-136
Gorica31334
Krško24-123

Opomba: Ekipe, ki so z 11-metrovkami v resnici pridobile točke, v korektivu dobijo minus. V zadnjem stolpcu je tako število točk, če nobena ekipa ne bi izvajala enajstmetrovke.

Kot kaže tabela, enajstmetrovke niso veliko vplivale na razplet lanskega državnega prvenstva v nogometu. Edini, ki je v resnici pridobil, je Celje, ki je s tem splezalo dve mesti višje.

1.513. Kako pogosto v Prvi ligi zmagujejo gostujoče ekipe?
Peter Kremžar

Po podatkih Prve lige v vseh sezonah Prve lige so gostujoče ekipe zmagale v 27,7 odstotka primerov. Zanimivo je, da je v zadnjih 11 sezonah povprečje višje od zgodovinskega povprečja. Podrobnosti so v spodnjem grafu.