Lewis Hamilton bo branil naslov svetovnega prvaka. Foto: AP
Lewis Hamilton bo branil naslov svetovnega prvaka. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o formuli ena. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1549. Letos se bo sezona formule ena predvidoma začela 5. julija v Avstriji. Gotovo se nobena sezona v tem tekmovanju še ni začela tako pozno?
J. S.

Jim Clark je bil svetovni prvak v letih 1963 in 1965. Foto: AP
Jim Clark je bil svetovni prvak v letih 1963 in 1965. Foto: AP

Tako je, do zdaj se je sezona začela najpozneje 26. maja 1963 v Monte Carlu. Takrat so vseeno izpeljali deset dirk, zadnja dirka se je tako končala 28. decembra.

V tisti sezoni je svetovni prvak suvereno postal Jim Clark, ki je dobil kar sedem dirk. Zanimivo, na omenjenem uvodu v Monte Carlu je bil šele osmi. Tisto dirko je dobil Graham Hill, ki je na koncu z dvema zmagama tudi osvojil naslov podprvaka.

1550. Odpadlo je že deset dirk. Koliko je bilo najmanjše število dirk, izpeljanih v eni sezoni?
J. S.

Do zdaj je bilo najmanjše število izpeljanih dirk v eni sezoni sedem. Toliko so jih izpeljali v letih 1950 in 1955. Kaže, da bo to še dolgo ostal rekord, saj mora biti po trenutnih pravilih v eni sezoni izpeljanih najmanj osem dirk, da se sezona prizna in se lahko podelijo vsi uradni naslovi. Mimogrede, dirke morajo biti izpeljane na vsaj treh celinah.

Vodstvo formule ena je sicer še vedno prepričano, da bi letos lahko izpeljali približno 15 dirk.