Didier Defago je leta 2009 dobil smuk v Kitzbühelu. Foto: Reuters
Didier Defago je leta 2009 dobil smuk v Kitzbühelu. Foto: Reuters
Najvišje hitrosti v Kitzbühelu
Hitrosti najhitrejših smučarjev se v Kitzbühelu na originalni progi gibljejo od 134 do 141 kilometrov na uro. Za ogled v višji ločljivosti kliknite na sliko. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

O razvoju najvišjih hitrostih smo tokrat govorili v oddaji Zima je zakon.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


492. Kakšen je graf izmerjene najvišje hitrosti skozi leta v Kitzbühelu?

Jernej Ribič

V analizi sem zajel vse smuku v Kitzbühelu od leta 2002 naprej, upošteval pa sem povprečje desetih smukačev, ki so na najhitrejšem delu Streifa dosegli najvišjo hitrost. Povprečna hitrost desetih najhitrejših tekmovalcev tako znaša skoraj 137 kilometrov na uro (v razmiku od 130 do 141 kilometrov na uro). Podrobnosti so v spodnjem grafu.

Najvišje hitrosti se od leta do leta razlikujejo zaradi različnih vremenskih razmer. Edina opazna razlika se je zgodila lani, ko je bila povprečna hitrost desetih najhitrejših smukačev le 122 kilometrov na uro. Vzrok se skriva v tem, da so organizatorji zaradi slabše snežne podlage progo v zadnjih metrih do cilja speljali prek slalomišča, kjer so dosegli občutno nižje hitrosti.

V izbranem obdobju so sploh najvišjo hitrost izmerili Didierju Defagu, ki je leta 2009 dobil smuk, na najhitrejšem delu Streifa pa je drvel s hitrostjo 142,3 kilometra na uro.

To je sicer daleč od najvišje hitrosti, ki so jo do zdaj izmerili na tekmah za svetovni pokal. Ta rekord pripada Johanu Clareyju, ki je leta 2013 v Wengnu razvil hitrost 161,9 kilometra na uro.

493. Kakšen je največji naklon Streifa?
Aljaž

Proga je dolga 3312 metrov, start je na nadmorski višini 1665 metrov, cilj pa je na 805 metrih nad morjem. Razlika v višini tako znaša 860 metrov. Najvišji naklon je pri skoku Mišnica, znaša pa 85 odstotkov.

Športni SOS o hitrostih v Kitzbühelu
Športni SOS o hitrostih v Kitzbühelu