Ana Velenšek je zaradi poškodbe kolena vse stavila na borbo na tatamiju. Foto: Reuters
Ana Velenšek je zaradi poškodbe kolena vse stavila na borbo na tatamiju. Foto: Reuters
Urška Žolnir in Adrian Gomboc
V igri za medaljo je bil tudi Adrian Gomboc, ki je izgubil boj za bron. Foto: www.alesfevzer.com

V času olimpijskih iger v Riu na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja, ki se dotikajo največjega športnega dogodka leta. Tokrat smo pod lupo vzeli judo. Še naprej vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


812. Judo je spet poskrbel za slovensko slavje. Prosim, da objavite lestvico športov z olimpijskimi medaljami in upoštevate tudi tiste, ki so jih Slovenci osvojili pred osamosvojitvijo?
Klemen Petan

Slovenski judo je v Riu poskrbel za dve novi medalji, s čimer se je prebil tik pod vrh lestvice najbolj uspešnih športov. Bolj žlahtno bero medalj so priborili le telovadci (gimnastika je sicer brez olimpijske medalje od leta 1968) in alpsko smučanje. Podrobnosti so v tabeli.

športzlatosrebrobronskupaj
gimnastika52411
alpsko smučanje2439
judo2035
atletika1214
veslanje1146
strelstvo1023
smučarski skoki0235
kajak in kanu0202
deskanje (sneg)0112
jadranje0112
plavanje0101
smučarski teki0022
biatlon0011
SKUPAJ12162553

Opomba: Ekipne medalje so štete le po enkrat (primer smučarski skoki ali gimnastika). Ekipne medalje, pri katerih je sodeloval le en slovenski športnik (nogomet, košarka, rokomet, sabljanje) niso upoštevane.

813. Zakaj na stopničkah v judu na OI v Riu 2016 na 3. mestu stojita dve tekmovalki?
Eva Gruber

Nekateri borilni športi imajo že od samega začetka uveljavljeno pravilo, da se podelita dve bronasti medalji. Tekmovalec, ki je izpadel v zgodnjih fazah tekmovanja, bi bil namreč lahko "žrtev" žreba, ker je že na začetku turnirja izgubil proti poznejšemu prvaku. Zato lahko dobi priložnost, da se bori za bron. Do tja se je prebil v tako imenovanem repasažu.

Tak primer je tudi v judu. Dolga leta je v tem športu veljalo, da sta se v dveh repasažih med seboj pomerila tista judoista, ki sta klonila proti vsakemu od kasnejših finalistov. Zmagovalca teh repasažev sta se nato v boju za bron pomerila proti poražencema polfinalov.

Zdajšnje pravilo je nekoliko spremenjeno, saj te v repasaž ne "potegne" več finalist, ampak se vanj uvrstijo vsi poraženci četrtfinala. V primeru zmage pa jih v boju za bron še vedno čakata poraženca polfinalov.