Ljubljana po 21 letih spet slavi državnega nogometnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljana po 21 letih spet slavi državnega nogometnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

bero lovorik na domačem prizorišču.

V sezoni 2010/2011 so se izmed olimpijskih ekipnih športov ponašali le z naslovom rokometašic Krima, v vseh drugih panogah in konkurencah so bili uspešnejši klubi iz drugih okolij (Novo mesto, Kranjska Gora, Maribor, Bled, Koper in Jesenice). Letos so Ljubljančani precej uspešnejši, kar priča odgovor na spodnje vprašanje.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


744. Kdaj se je nazadnje zgodilo, da so naslove državnih prvakov osvojili hokejisti, nogometaši in košarkarji Olimpije?

@jbangryfarmer

To se je zgodilo enkrat samkrat, in sicer pred 21 leti - v sezoni 1994/1995. Takrat so hokejisti Olimpije prekinili serijo Jesenic in prvič postali slovenski prvaki. Nogometaši SCT Olimpije so dobili zadnjega od štirih naslovov. Klub je bil deset let pozneje razpuščen. Košarkarji Smelta Olimpije pa so takrat osvojili četrtega v seriji osmih naslovov.

Uspeh bi utegnili ponoviti letos. Nogometaši (klub je bil ustanovljen leta 2005) in hokejisti so namreč že osvojili naslov, v igri zanj pa ostajajo tudi košarkarji, ki so se prebili v polfinale. Naslov državnega prvaka so sicer osvojili odbojkarji. V igri pa je še naslov državnih prvakov v vaterpolu, saj se je Slovan Ljubljana prebil v polfinale.