Zlati orel je še tretjič pristal v Kobajašijevih rokah. Foto: Reuters
Zlati orel je še tretjič pristal v Kobajašijevih rokah. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o smučarskih skokih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Zlati orel tretjič Kobajašiju, Lanišek na zmagovalnem odru

2266. Na pravkar končani novoletni turneji je skupno zmagal Rjoju Kobajaši s štirimi 2. mesti. Ali je Japonec edini, ki mu je uspelo nekaj takega (da se je štirikrat zavihtel na 2. mesto in vseeno dobil turnejo)?
Luka Copot

Tako je, Rjoju Kobajaši se je v zgodovino novoletne turneje vpisal kot prvi skakalec, ki je vse štiri tekme končal na drugem mestu in s tem tudi dobil turnejo štirih skakalnic.

Pred njim je četverica zmagovalcev na treh tekmah končala na drugem mestu. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SkakalecLetoOberstdorfGa-PaInnsbruckBischofshofen
Josef Bradl19532.2.1.2.
Hemmo Silvennoinen19552.3.2.2.
Jiri Raška19715.2.2.2.
Janne Ahonen19995.2.2.2.
Rjoju Kobajaši20242.2.2.2.

Opomba: V posameznih celicah so uvrstitve izbranih zmagovalcev na posameznih tekmah turneje.

2267. Zanima me analiza hitrosti Andreasa Wellingerja. Njegova hitrost pri odskoku res odstopa. Kaj kažejo številke?
@bsirnik

Analiziral sem vseh 60 skokov, ki jih je Andreas Wellinger letos opravil v svetovnem pokalu (vsi treningi, kvalifikacije, poskusne in tekmovalne serije).

Hiter, hitrejši, Wellinger! Foto: Reuters
Hiter, hitrejši, Wellinger! Foto: Reuters

Pri merjenju hitrosti sem ga primerjal le s tistimi skakalci, ki so v isti seriji nastopili z istega zaletišča, te skupine so bile seveda precej različno številčne − od vsega 1 (v poskusni seriji Oberstdorfa in Garmischa je bil edini, ki je skočil z najnižjega zaletišča) pa do 63 (kolikor jih je nastopilo v kvalifikacijah Innsbrucka). Povprečno število skakalcev iz istega naleta je bilo sicer 20.

In zdaj šokantna številka − Wellinger je od 60 poskusov kar 56-krat dosegel najvišjo hitrost! Dvakrat ga je v Klingenthalu v hitrosti prehitel rojak Stephan Leyhe (Wellinger je imel v kvalifikacijah tretjo najvišjo hitrost, v prvi seriji pa drugo najvišjo), zadnja dva primera pa sta iz Bischofshofna, kjer je bil Wellinger v obeh serijah tekme "samo" drugi najhitrejši, obakrat je bila višja hitrost izmerjena le pri Gregorju Deschwandnu.

Vse te skoke sem razdelil v tri skupine glede na število tekmovalcev, ki so v posameznem poskusu skočili iz istega naleta kot Wellinger. Te skupine sem poimenoval mala (največ deset skakalcev, ki so skočili iz istega naleta kot Nemec), srednje (od 11 do 20) in velike (od 21 do 63).

SkupinaŠt. serijOd povprečjaOd najpočasnejšega
Mala (2-10)19+0,60+0,92
Srednja (11-20)18+0,95+1,60
Velika (21-63)21+1,08+2,01

Opombe:
− Št. serij: Kolikokrat je Wellinger nastopil v različno veliki skupini.
− Od povprečja: Za koliko odstotkov je imel v povprečju večjo izmerjeno hitrost v primerjavi s povprečnim članom svoje skupine.
− Od najpočasnejšega: Za koliko odstotkov večjo izmerjeno hitrost je imel v povprečju v primerjavi z najpočasnejšim skakalcem v isti skupini.

Pod črto: Prevlada Andreasa Wellingerja v izmerjeni hitrosti je res nekaj zunajserijskega in gotovo da del odgovora o njegovem uspehu.