Boštjan Kline je lani zmagal v Kvitfjellu, letos pa nima veliko razlogov za dobro voljo. Foto: Reuters
Boštjan Kline je lani zmagal v Kvitfjellu, letos pa nima veliko razlogov za dobro voljo. Foto: Reuters
Martin Čater
Martin Čater je letos v smuku osvojil 30 točk. Foto: Reuters

Na zadnjih tekmah za svetovni pokal Slovencem v smuku ne gre najbolje, po treningu v Garmischu (kjer med najboljšimi 30 ni bilo nobenega Slovenca) pa smo prejeli vprašanji, ki se dotikata ravno te teme. Še vedno ste vabljeni k zastavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.086. Kdaj je bil slovenski moški smuk nazadnje v taki krizi, kot je danes?

Robert Kaurin

Najhitrejši disciplini alpskega smučanja sta bili dolgo v senci tehničnih disciplin. Zgodovino je najprej pisal Aleš Brezavšček, ki je 29. decembra 1997 v Bormiu osvojil 27. mesto in s tem prve štiri točke za svetovni pokal.

Slabo desetletje je bilo treba čakati na prve slovenske stopničke in zmago - to je uspelo Andreju Jermanu, ki je 23. februarja 2007 senzacionalno dobil smuk v Garmischu, kjer je bil dan kasneje še drugi.

Po Jermanovem slovesu je krivulja padla, a v zadnjih sezonah se je prebudil nov up - Boštjan Kline, ki je lani dobil smuk v Kvitfjellu. Letos nekdanjemu svetovnemu prvaku ne gre skoraj nič po načrtih, saj je v smuku osvojil le 18 točk za svetovni pokal. Za preostalih 30 je poskrbel Martin Čater.

Slovenski smukači so tako do zdaj osvojili 48 točk, kar je najslabši izkupiček po sezoni 2013/2014 (ko so osvojili 23 točk), a sezone še zdaleč ni konec. Vse vsote slovenskih moških točk lahko preverite v spodnjem grafu.

1.087. Ali je Andrej Jerman najboljši slovenski smukač po skupnem številu točk? Na katerem mestu je Boštjan Kline?
Robert Kaurin

Tako je, na vrhu je Andrej Jerman, ki je edini, ki je do zdaj osvojil več kot tisoč točk. Boštjan Kline je že na tretjem mestu. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SmukačTočke
Andrej Jerman1.223
Andrej Šporn683
Boštjan Kline487
Rok Perko235
Peter Pen162
Gregor Šparovec103

Opomba: V tabeli so vsi Slovenci, ki so v svoji karieri na smukih za svetovni pokal osvojili več kot sto točk.