Urša Bogataj je postala ena od junakinj iger. Foto: Reuters
Urša Bogataj je postala ena od junakinj iger. Foto: Reuters

Iztok Čop in Luka Špik sta bila pred tem edina, ki sta olimpijska prvaka postala v disciplini z več kot enim predstavnikom, legendarna veslača sta bila v Sydneyju 2000 zlata v dvojnem dvojcu.

Novi junaki so Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc, ki so prepričljivo postali olimpijski prvaki v mešani tekmi in so s tem pisali zgodovino, saj so dobili sploh prvo izvedbo te tekme v zgodovini iger.

Četrta z dvema zlatima medaljama
Urša Bogataj je ena od junakinj iger, saj je lahko nastopila samo na dveh tekmah, na obeh pa je postala olimpijska prvakinja. S tem je postala šele četrta Slovenka, ki se lahko pohvali z dvema zlatima olimpijskima medaljama. Pred njo je to uspelo le še Tini Maze in Miru Cerarju, Leon Štukelj pa je sploh edini do zdaj, ki je trikrat postal olimpijski prvak.

Prevc (dan pozneje le) do 3. medalje
Oddahnil si je Peter Prevc. V nedeljo je posamično tekmo na srednji skakalnici končal na nesrečnem četrtem mestu, zdaj pa se lahko potolaži s svojo prvo zlato olimpijsko medaljo, ki mu je še manjkala v dolgi in bogati karieri. S tem je sicer postal deveti Slovenec, ki je osvojil vsaj tri olimpijske medalje.

ŠportnikZlatoSrebroBronSkupaj
Leon Štukelj3126
Tina Maze2204
Iztok Čop1124
Miro Cerar2013
Luka Špik1113
Peter Prevc1113
Rajmond Debevec1023
Vasilij Žbogar0213
Žan Košir0123

To je sicer jubilejna 20. medalja slovenskih športnikov v času samostojne države, skupaj pa 24. na zimskih igrah. Skakalci so se s tremi medaljami na teh igrah skoraj popolnoma približali izkupičku alpskih smučarjev.

Športna panogaZlatoSrebroBronSkupaj
alpsko smučanje2439
smučarski skoki2248
deskanje0123
biatlon0112
smučarski teki0022
Skupaj481224