Kje je z mislimi Jose Mourinho? Foto: Reuters
Kje je z mislimi Jose Mourinho? Foto: Reuters
Luis Suarez in Lionel Messi
Lionel Messi je Mourinhevim ekipam zabil 11 golov. Foto: EPA

Športni SOS ta teden odgovarja na vprašanja, ki so povezana z angleškimi prvaki in Josejem Mourinhom. Pred časom smo podobno odgovarjali že na vprašanja, ki so se dotikala Barcelone. V prihodnosti bodo na vrsto prišli tudi drugi evropski klubi.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


622. Jose Mourinho je eden najboljših taktikov v zgodovini nogometa. Vedno je imel za vsako tekmo pripravljen načrt A, B ali C. Kolikokrat so njegove ekipe, kljub začetnemu zaostanku, obrnile tekmo v svojo zmago? Letos teh načrtov nima, morda je eden od vzrokov tudi njegova zbeganost, saj je z mislimi pri očetu, ki po kapi ne okreva prav dobro. Skoraj vsak teden se tudi odpravi k njemu na Portugalsko.

Matjaž Homar, soustanovitelj slovenskega navijaškega kluba Chelsea

Jose Mourinho je Chelsea prvič prevzel leta 2004. Do vrnitve v London je vodil še Inter in madridski Real. V tem času je svoje klube vodil na 393 tekmah v državnem prvenstvu, njegove ekipe so se na teh tekmah 112-krat znašle v rezultatskem zaostanku. Sledi pregled, koliko odstotkov možnih točk je osvojil, ko je njegov klub izgubljal.

KlubTekmeRazpletOdstotek
Chelsea 1299-10-1042,53
Inter227-7-842,42
Real3518-6-1157,14
Chelsea 22610-4-1243,59
Skupaj11244-27-4147,32

Opomba: V drugem stolpcu je število tekem, na katerih so se Mourinheve ekipe znašle v zaostanku, v tretjem pa končni razplet teh tekem (zmaga-neodločen izid-poraz). Zadnji stolpec prinaša odstotek možnih točk, ki so jih iz zaostanka osvojile njegove ekipe.

Portugalec je vsak klub vodil vsaj dve sezoni, v katerih se odstotki skorajda popolnoma poravnajo. Izjema je obdobje iz španske lige, ko je na klopi Reala iz zaostanka prišel do precej točk. Vzrok se skriva predvsem v sezoni 2011/2012, ko je osvojil edini naslov španskega prvaka. Takrat se je z belim baletom kar na 11 tekmah znašel v zaostanku, a je vseeno 9 tekem obrnil v zmago (81,8 % možnih točk). Letošnji izkupiček je res kilav, saj se je Chelsea 4-krat znašel v zaostanku, modri pa so na teh tekmah osvojili le eno točko (8,3 %). Te številke bi tako lahko potrjevale tezo, ki jo je navedel zvesti bralec Matjaž. Podrobnosti po sezonah so v spodnjem grafu, ki po sezonah prinaša odstotek osvojenih točk po zaostanku.

Zanimivo, ko je začel svojo četrto sezono na klopi Chelseaja (2007/2008), se je kar štirikrat znašel v zaostanku, a Chelsea je vseeno rešil sedem točk. Zato pa Mourinho ni rešil svoje kože in je moral že po 6. krogu zapustiti klop modrih.

623. Kolikokrat sta Lionel Messi in Barcelona premagala ekipe Joseja Mourinha?
J. P.

Barcelona se je do zdaj 27-krat pomerila z ekipami Joseja Mourinha, razplet vseh tekem pa je v spodnji tabeli.

Josejev klubTekmeZ-R-PZadetki
Chelsea62-2-29:10
Inter42-1-14:3
Real Madrid176-6-531:25
Skupaj2710-9-844:38

Opomba: V drugem stolpcu je število tekem, ki jih je Barcelona odigrala proti klubom Joseja Mourinha. V stolpcu Z-R-P so zmage, remiji in porazi Barcelone, v zadnjem stolpcu pa še razlika v zadetkih. Razmerja so neverjetno izenačena, največja razlika v zadetkih izvira iz "petice", ko je Portugalec neuspešno vodil Real na svojem prvem el clasicu.