Klay Thompson je v podaljšku zadel dve trojki. Foto: Reuters
Klay Thompson je v podaljšku zadel dve trojki. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je na prvi tekmi dosegel 51 točk. Foto: Reuters
James: Ne vem, o čem je razmišljal Smith

A sodeč po zgodovini porazi po podaljških niso pretirani usodni, kar smo raziskovali na portalu Športni SOS. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.176. Cleveland je nesrečno izgubil prvo tekmo finala Lige NBA. Kakšen izkupiček zmag in porazov imajo v finalih ekipe na tekmi po tisti, ko so izgubile v podaljšku?

Tomaž Kranjčan

V zgodovini finalnih serij Lige NBA je bilo odigranih 33 podaljškov, v analizo sem jih zajel 30 (podaljšek se je dvakrat igral v sedmi tekmi finala, ki je po definiciji zadnja tekma v seriji, 33. tekma pa je bila v prvi tekmi letošnjega finala, na razplet druge tekme še čakamo).

Morda bi pomislili, da so v prednosti ekipe, ki so dobile podaljšek, saj naj bi pridobile zagon in samozavest, a statistika kaže, da imajo več prednosti poražene ekipe. Kar 20 poražencev podaljškov je namreč slavilo na naslednji tekmi, samo deset zmagovalcev podaljškov je slavilo tudi na naslednji tekmi.

Golden State in Cleveland sta dva podaljška igrala že leta 2015. Takrat so uvodno tekmo po podaljšku dobili Bojevniki, na naslednji pa so na enak način slavili Cavaliersi. Ti so nato pred svojimi gledalci dobili tudi tretjo tekmo, s katero so v seriji povedli z 2:1, a nato so vse preostale tekme dobili Bojevniki.

1.177. Katera ekipa ima v finalnih serijah najboljši izkupiček zmag v podaljških?
Tomaž Kranjčan

Samo osem ekip je v finalnih serijah Lige NBA odigralo vsaj tri podaljške. Med temi ima najvišji odstotek zmag Phoenix, največ tekem pa sta odigrali ekipi z največ naslovi – Boston in LA Lakersi. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

EkipaZmagePoraziOdstotek
Phoenix2166,67
Boston6554,55
Golden State2250,00
LA Lakers6842,86
New York2340,00
Cleveland1233,33
Chicago1325,00
Detroit030,00

James: Ne vem, o čem je razmišljal Smith