LeBron James je bil razred zase na uvodni finalni tekmi. Foto: Reuters
LeBron James je bil razred zase na uvodni finalni tekmi. Foto: Reuters
Klay Thompson si je poškodoval nogo, ko se je zapletel z J. R. Smithom sredi prve četrtine. Odšepal je v garderobo, kjer pa je pregled pokazal, da ni resnejše poškodbe. Vrnil se je že na začetku druge četrtine in v podaljšku odigral ključno vlogo. Foto: Reuters
Stephen Curry je zadel pet trojk. Najbolj je navdušil tik pred odmorom, ko je prehitel sireno z desetih metrov. Foto: Reuters
Steve Kerr je poskušal na vse mogoče načine ustaviti Jamesa. Pokrivali so ga številni košarkarji, celo JaVale McGee, a nihče ni bil uspešen. Foto: Reuters
Tristan Thomspon je popolnoma izgubil živce tik pred koncem podaljška. Foto: Reuters
James: Ne vem, o čem je razmišljal Smith

124:114.
33-letni James je v življenjski formi in tudi v Oracle Areni je bil neustavljiv. Dosegel je največ točk na tekmi končnice (odigral jih je že 236) v bogati karieri. Cavaliersi so imeli lepo priložnost za zmago ob koncu rednega dela, a je George Hill zgrešil drugi prosti met štiri sekunde pred koncem. J. R. Smith je ujel žogo in v tistem trenutku pomislil, da imajo prednost točke, zato ni metal na koš in mu tudi ni uspelo podati do Jamesa, ki se je jezil nanj. Po 48 minutah je bilo 107:107.

V dodatnih petih minutah je Klay Thompson zadel dve trojki, eno pa je dodal Draymond Green. Gostitelji so dobili podaljšek s 17:7, potem ko v rednem delu nikakor niso ujeli pravega ritma. Največ težav so imeli s skokom, ki ga je Cleveland dobil kar s 53:38, neverjetno prednost so imeli gostje pri skoku v napadu (19:4).
Love se je uspešno vrnil, Iguodala še ni pripravljen
James je imel tokrat veliko pomoč, saj je Kevin Love prispeval 21 točk in 13 skokov. Zdravniki so mu nekaj ur pred začetkom tekme prižgali zeleno luč, potem ko na sedmi tekmi finala Vzhoda v Bostonu ni igral zaradi pretresa možganov. Andre Iguodala je zelo manjkal pri Warriorsih. MVP finala izpred treh let je odličen v obrambi in je že večkrat uspešno pokrival Jamesa. Njegov nastop na naslednjih tekmah je po poškodbi kolena zelo vprašljiv.

24 točk LeBrona do odmora
James je bil neustavljiv v napadu od prve minute naprej. Dosegel je prvi koš finala in že po sedmih minutah je prispeval 12 točk. V prvi četrtini nobeni ekipi ni uspelo nabrati večje prednosti. Cavaliersi so imeli točko naskoka po 12 minutah (29:30).
Sredi druge četrtine so gostje z delnim izidom 7:0 povedli za enajst točk (40:51). Gostitelji so imeli pripravljen odgovor, Curry je zadel trojko z desetih metrov z leve strani ob pisku sirene in izid je bil ob odmoru izenačen (56:56). James je do odmora prispeval 24 točk, zgrešil je le dva meta (9/11 iz igre).
Gostitelji znova blesteli v tretji četrtini
Bojevniki so letošnji sezoni velikokrat strli tekmece v tretji četrtini in znova so jo odprli sijajno. Vstopil je center JaVale McGee, ki je v konferenčnem finalu proti Houstonu igral le tri minute. V dveh napadih je uspešno pokril Jamesa in dodal štiri točke. Z delnim izidom 10:3 so gostitelji povedli s 66:59. James je nato nanizal sedem točk zapored in znova je bil izid poravnan (68:68). Tretjo četrtino je nato Golden State bolje zaključil in si priigral majhno prednost (84:78).

Sodniki spremenili odločitev po ogledu posnetka
Štiri minute pred koncem rednega dela so gostitelji vodili s 100:94 po trojki Curryja, vendar je Love zadel izza črte in znižal na 102:101. Po polaganju in dodatnem prostem metu Jamesa so Cavaliersi povedli (102:104) 50 sekund pred koncem. Durant, ki ni imel strelskega večera, se je odločil za prodor, pred njega pa se je postavil James. Sodnik je pokazal na prekršek v napadu, nato pa so si delivci pravice ogledali posnetek (v zadnjih dveh minutah imajo to možnost) in odločitev spremenili. Trener Tyronn Lue je bil besen, James se je pritoževal pri sodnikih, Durant pa je zadel oba prosta meta.
Usodna napaka J. R. Smitha
James je nato uspešno polagal, a je na drugi strani Curry izenačil na 106:106 in še dodal prosti met zaradi prekrška Lova. Zadnji napad je imel Cleveland, Thompson pa je porinil Hilla na tla štiri sekund pred koncem. Izkušeni branilec je zadel le prvi prosti met, drugega je zgrešil, do žoge je pa je prišel J. R. Smith. Mislil je, da Clevelend vodi za točko, zato je počakal, da se ura izteče. Kazen je prišla hitro ...
Tristan Thompson izgubil živce
V podaljšku gostje kar tri minute niso dosegli niti točke in Bojevniki so z delnim izidom 9:0 prišli do ključne prednosti. Ko je bila tekma že odločena, je Tristan Thompson izgubil živce. Najprej je preveč agresivno ustavil met Shauna Livingstona 2,6 sekunde pred koncem podaljška. Takoj si je prislužil izključitev. Še preden je zapustil parket, je z roko odrinil še Draymonda Greena.
Lue: Sodniki so nam ukradli zmago
"Smith je mislil, da vodimo za točko, zato je počakal, da se ura izteče. Ključna je bila odločitev sodnikov, ki so spremenili odločitev pol minute pred koncem rednega dela. James je bil zunaj kroga pod košem in nobenega razloga ni bilo za ogled posnetka. Še nikoli v zgodovini Lige NBA se ni zgodila tako sporna odločitev. Na tako pomembni tekmi je to nedopustno," je bil jezen trener Lue.
"James je najboljši igralec na svetu. To dokazuje že vso sezono. Znova je bil razred zase in res si nismo zaslužili, da smo nam sodniki ukradli zmago. Odigrali smo odlično tekmo, držali smo se navodil," se ni uspelo pomiriti Lueju, ki je leta 2001 pokrival Allena Iversona na uvodni tekmi finala v Staples Centru. Zvezdnik Philadelphie je prispeval 50 točk za zmago Sixersov nad LA Lakersi, ki pa so nato dobili preostale štiri tekme finalne serije.

Kerr pričakuje težko serijo
"Tokrat smo imeli srečo. Čaka nas izjemno težka serija. James je zunajserijski. Ne vem, če smo že kdaj videli take predstave. Druge igralce je prav tako težko pokrivati. Prva tekma je vedno težka. Cleveland je zelo spremenil ekipo, in to je popolnoma drugačna serija. Obrambe res nismo igrali dobro. Vsekakor lahko odigramo še precej boljšo tekmo in prepričan sem, da bomo po videoanalizi marsikaj popravili," je pojasnil trener branilcev naslova Steve Kerr.
James: V letošnji končnici še nismo igrali tako dobro
"Vse sem naredil prav. Postavil sem se pravilno. Sodniki so spremenili odločitev v ključnem trenutku. S trenerjem smo že načrtovali akcijo za naš napad ob prednosti dveh točk. Vse sem skušal narediti za zmago. Vsi se zavedamo, da bo zelo težko dobiti finalno serijo. Skušali bomo pozabiti na ta poraz, jutri bomo naredili načrt za drugo tekmo. V letošnji končnici še nismo igrali tako dobro, zato je razočaranje veliko," je bil potrt James.

Ekipi se že četrto sezono zapored merita v velikem finalu. Leta 2015 je Golden State osvojil naslov s 4:2 v zmagah. Predlani je vodil s 3:1 v zmagah, nato pa je Cleveland dobil zadnje tri tekme in se veselil prvega naslova v zgodovini kluba. Lani je Durant prevladoval v finalu in Bojevniki so bili boljši s 4:1 v zmagah.
Druga tekma bo v noči z nedelje na ponedeljek v Oracle Areni.

Finale, prva tekma:
GOLDEN STATE - CLEVELAND 1:0
* 124:114 (29:30, 27:26, 28:22, 23:29)
Curry 29 (5/11 za tri) in 9 podaj, Durant 26 in 9 skokov, K. Thompson 24 (5/10 za tri), D. Green 13, 11 skokov in 9 podaj, Livingston 10, Looney 8, Bell in McGee po 4, West, McCaw in Young po 2; James 51 (19/32 iz igre, 3/7 za tri), 8 skokov, 8 podaj in 5 izgubljenih žog v 48 minutah, Love 21 in 13 skokov, Smith 10, Nance 9 in 11 skokov, Hill in J. Green po 7, Clarkson 4, Korver 3, T. Thompson 2.

Met iz igre: 46/90; 44/99
Met za tri točke: 13/36; 10/37
Prosti meti: 19/20; 16/22
Skoki: 38; 53
Podaje: 31; 18

* - po podaljšku



Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Tretja tekma, četrtek ob 3.00:

CLEVELAND - GOLDEN STATE

Četrta tekma, sobota, 9. junija, ob 3.00:

CLEVELAND - GOLDEN STATE




Peta tekma, torek, 12. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Šesta tekma, petek, 15. junija, ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Sedma tekma, ponedeljek., 18. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

James: Ne vem, o čem je razmišljal Smith