Swansea je leta 2013 nekoliko presenetljivo osvojil angleški ligaški pokal. Foto: EPA
Swansea je leta 2013 nekoliko presenetljivo osvojil angleški ligaški pokal. Foto: EPA
Monaco
Monaco je sedemkrat postal prvak Francije. Foto: EPA

Bralec Rok nas je opozoril na primer avstrijskega Rapida, ki je sredi druge svetovne vojne postal nemški prvak. Na Športnem SOS-u smo našli še nekaj podobnih primerov.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


554. Rapid z Dunaja je bil zaradi priključitve prvak nemške nogometne lige. Obstaja še kakšen tak primer?

Rok

Rapid z Dunaja je nemški prvak postal leta 1941, še tri leta prej pa je osvojil nemški pokal. Tega je leta 1943 osvojil še avstrijski klub First Vienna.

Obstaja pa še nekaj podobnih primerov. Najbolj znan primer je gotovo Monaco. Žepna državica nima profesionalnega nogometa, zato ta klub igra v Franciji, kjer je tudi sedemkrat osvojil naslov francoskega prvaka (1961, 1963, 1978, 1982, 1988, 1997, 2000).

Največ primerov prihaja z Otoka, začnimo v Walesu. Eden najuspešnejših tamkajšnjih klubov je The New Saints. Klub je bil prvotno valeški, saj je izviral iz majhnega kraja Llansantffraid-ym-Mechain, ki leži blizu angleške meje. Klub se je leta 2003 združil z Oswestryjem Townom. Ta kraj je oddaljen dobrih 10 kilometrov, leži pa na angleški strani, pred združitvijo pa je med letoma 2000 in 2003 vseeno lahko igral v Walesu. Kluba sta se združila in zdaj domače tekme igrata na angleški strani meje v Oswestryju. The New Saints je bil devetkrat prvak Walesa, zadnjih osem naslovov je osvojil na angleški strani meje.

Obstaja pa tudi nasprotna smer, saj nekaj valižanskih klubov igra v angleški nogometni piramidi. Nobenemu sicer ni uspelo osvojiti naslova angleškega prvaka, je pa Cardiff City leta 1927 osvojil FA-pokal, Swansea pa leta 2013 ligaškega.

Na britanskem otočju je mogoče najti še en tak primer. Derry City je klub iz Severne Irske. Leta 1965 je osvojil naslov državnega prvaka. Dvajset let pozneje je dobil dovoljenje, da lahko zaigra v irskem prvenstvu, kjer je nato dvakrat tudi postal državni prvak (1989, 1997).

Zunaj Evrope je morda najbolj znan Singapur. Tamkajšnja nogometna zveza namreč dovoljuje več tujim klubom, da igrajo v njihovem prvenstvu. Dva sta tudi osvojila prvenstvo. Prvi primer sega v leto 1994, ko je prvak postal avstralski Perth Kangaroos (klub je bil ustanovljen in razpuščen isto leto). Drugi primer pa je francoski klub Etoile, ki je prvak postal leta 2010. Tudi ta klub je obstajal malo časa (2010-2011).