Marco Odermatt je v tej zimi slavil pet zmag za svetovni pokal. Foto: EPA
Marco Odermatt je v tej zimi slavil pet zmag za svetovni pokal. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o alpskem smučanju. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2066. Ali je imel kateri tekmovalec po 14 tekmah svetovnega pokala več točk kot Marco Odermatt?
Alojz Brinc

Sorodna novica Tina Maze zadnja res vsestranska smučarka

Marco Odermatt je na prvih 14 tekmah svetovnega pokala osvojil 946 točk, kar je nov rekord po toliko tekmah. Švicar je za šest točk presegel dosežek Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000. Avstrijec je imel v isti fazi sezone 940 točk, sezono pa je končal pri rekordnih 2000 točkah, kar je še vedno rekord v moški konkurenci.

Oba smučarja druži to, da ne tekmujeta v slalomu, teh tekem pa je po tradiciji v prvem delu sezone bolj malo, v januarju je slalomov precej več. Prvega smo videli v sredo v Garmischu, kjer Odermatt po pričakovanju ni nastopil.

Za primerjavo, Tina Maze je v svoji zgodovinski sezoni na prvih 14 tekmah zbrala 919 točk, kar pa je tema naslednjega vprašanja.

2067. Glede na dober uvod v sezono Mikaele Shiffrin in Marca Odermatta me zanima, kaj kaže njun trend? Ali lahko komu od njiju uspe podreti rekord Tine Maze 2414 točk iz sezone 2012/2013 (predvsem glede na to, da imata na voljo več tekem)?
David Banovic

Sorodna novica Elitni klub 80: koliko zmag še lahko doseže Mikaela Shiffrin?

Tina Maze je − kot rečeno v prejšnjem odgovoru − po 14 tekmah zbrala 919 točk, na koncu pa jih je imela po 35 tekmah 2414. Letos je na voljo nekaj več tekem (v obeh konkurencah po 38; seveda če bodo vse tudi izpeljali).

Po 15 tekmah ima Črnjanka v "zgodovinski tekmi na daljavo" majhno prednost, a obstaja verjetnost, da bo obdržala rekord. Odermatt ima na eni strani oviro velikega števila slalomov, pri čemer bo samodejno ostajal brez točk, Shiffrin pa nemalokrat izpušča tekme v hitrih disciplinah, letos ima tako tri ničle iz Lake Louisa.

To kaže na veličino Tine Maze, ki je v svoji sanjski sezoni nastopila na vseh tekmah (in le enkrat odstopila). O razpletu bomo lahko govorili ob koncu sezone, za konec si poglejmo le še infografiko zbiranja točk (natančno število točk po posamezni tekmi dobite s preletom vsake od večjih točk).

Naslov infografike: Trije smučarji rekord sezone Tina Maze