Peter Prevc ima zdaj v svoji statistiki 22 posamičnih zmag za svetovni pokal. Foto: Reuters
Peter Prevc ima zdaj v svoji statistiki 22 posamičnih zmag za svetovni pokal. Foto: Reuters
Matti Nykänen in Gregor Schlierenzauer
Matti Nykänen in Gregor Schlierenzauer imata največ zmag na tekmah svetovnega pokala. Foto: EPA
Zadnji trije nastopi v Saporu

Ob 22. zmagi Petra Prevca smo na portalu Športni SOS dobili nekaj vaših vprašanj, ki se dotikajo njegovega niza v Saporu.

912. Poročali ste, da je Peter Prevc v Saporu in Planici zmagal po štirikrat. Kateri skakalec ima na enem prizorišču največ zmag?
Klemen J.

S tem rekordom se ponaša Matti Nykänen, ki je v Lahtiju dobil kar osem tekem za svetovni pokal. Drugi na lestvici je spet legendarni Finec, ki je šest tekem dobil še v Saporu. S šestimi zmagami na enem prizorišču se ponaša le še Gregor Schlierenzauer, ki je tolikokrat na najvišjo stopničko stopil v Lillehammerju. Podrobnosti so v tabeli.

SkakalecKrajZmage
Matti NykänenLahti8
Matti NykänenSaporo6
Gregor SchlierenzauerLillehammer6
Adam MalyszOslo5
Gregor SchlierenzauerZakopane5
Gregor SchlierenzauerPlanica5
Janne AhonenEngelberg5
Janne AhonenHarrachov5
Peter PrevcPlanica4
Peter PrevcSaporo4

Opomba: Štiri zmage je sicer uspelo skupaj zbrati 11 skakalcem na 15 prizoriščih.

913. Zanimajo me še zmage v zaporednih letih. Prevc je v Saporu zmagal vsaj enkrat od leta 2014 naprej. Kdo ima na enem prizorišču največ zaporednih zmag?
Klemen J.

Pri tem odgovoru moramo seveda upoštevati to, da nekatera prizorišča redno gostijo po le eno posamično tekmo (denimo prizorišča novoletne turneje in tiste, kjer je na sporedu ekipna tekma).

Tudi v tej statistiki sta na vrhu isti imeni skakalca in prizorišča - to je Matti Nykänen, ki je v Lahtiju slavil pet let zapored, vselej med letoma 1984 in 1988. V sodih letih je slavil tako na srednji kot veliki napravi, v lihih letih pa "le" na srednji napravi. S tem je skupna vsota njegovih zmag v Lahtiju osem, o čemer govori prejšnji odgovor.

Ledeni Finec je štiri leta zapored slavil tudi v Saporu (1985—1988). S takim dosežkom se lahko pohvali le še Peter Prevc, ki poker zmag na istem prizorišču dopolnil v soboto (2014—2017).

Pogojno lahko v to skupino štejemo še Martina Schmitta. Nemec je med letoma 1998 in 2000 v Oberstdorfu vselej dobil prvo postajo novoletne turneje. Leta 2001 pa je v istem kraju dobil še tekmo smučarskih poletov (v resnici pa gre za isto sezono 2000/2001, v kateri je dobil tudi tekmo na novoletni turneji.

Med skakalce, ki so na enem prizorišču slavili v treh letih zapored, sodi tudi Primož Peterka, ki je v letih 1996—1998 vselej slavil v Falunu.

Zadnji trije nastopi v Saporu