Slovenski skakalci so trikrat do zdaj osvojili vsa mesta na zmagovalnem odru, vselej je bil poleg ... Peter Prevc! Foto: EPA
Slovenski skakalci so trikrat do zdaj osvojili vsa mesta na zmagovalnem odru, vselej je bil poleg ... Peter Prevc! Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o svetovnih pokalih v zimskih športih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Polne Prevčeve police: štirje globusi, ducat medalj in zlati orel

2290. Ali je Peter Prevc slovenski zimski športnik z največ stopničkami na tekmah svetovnega pokala ob zmagi kakšnega drugega Slovenca?
Jernej Rus

Do zdaj je 41 slovenskih športnikov na tekmah svetovnega pokala v zimskih športih osvojilo drugo ali tretje mesto, pri tem pa so lahko na najvišji stopnički zaploskali svojemu moštvenemu kolegu.

Bralec Jernej ima prav, največ takih uvrstitev ima prav Peter Prevc, in sicer osem. Zadnja tovrstna tekma se mu je pripetila prejšnji konec tedna na poletih v Oberstdorfu, kjer je bil na obeh posamičnih tekmah drugi, na prvi tekmi je zmagal Timi Zajc.

V spodnji tabeli so navedeni vsi tovrstni slovenski športniki.

Število stopničkŠportniki, ki jim je to uspelo
8Peter Prevc
5Nika Križnar, Robert Kranjec
4Ema Klinec
3Bojan Križaj
2Anže Lanišek, Domen Prevc
1Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Katja Višnar, Marko Dolenc, Miran Tepeš, Primož Ulaga, Rajko Lotrič, Rok Petrovič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Urška Hrovat, Veronika Šarec.

2291. Ali je Prevc tudi slovenski zimski športnik z največ zmagami v primeru, ko je bil ob njem na zmagovalnem odru še kak drug Slovenec?
Jernej Rus

Zvesti bralec Jernej ima spet prav, takih tekem je bilo 37, na vrhu se je največkrat znašel prav najstarejši od bratov Prevc, in sicer sedemkrat.

Število zmagŠportniki, ki jim je to uspelo
7Peter Prevc
3Nika Prevc, Urša Bogataj
2Jurij Tepeš, Nika Križnar, Primož Ulaga, Rok Petrovič, Timi Zajc
1Anže Semenič, Bojan Križaj, Domen Prevc, Ema Klinec, Franci Petek, Grega Benedik, Janez Marič, Jernej Damjan, Maja Vtič, Nataša Bokal, Robert Kranjec, Špela Pretnar, Vesna Fabjan, Žiga Jelar.

Razlika med 41 in 37 pri obeh zgornjih vprašanjih pomeni, da se je štirikrat do zdaj pripetilo, da so Slovenci zasedli vsa mesta na zmagovalnem odru. Vselej je šlo za primere v smučarskih skokih, kar je vsebina zadnje tabele.

DatumKrajPrviDrugiTretji
26. 1. 2014SaporoJernej DamjanPeter PrevcRobert Kranjec
30. 1. 2016SaporoPeter PrevcDomen PrevcRobert Kranjec
13. 3. 2022OberhofUrša BogatajNika KrižnarEma Klinec
25. 3. 2022PlanicaŽiga JelarPeter PrevcAnže Lanišek