Dolgo čakanje ... in veliko praznovanje za Karla Geigerja! Foto: Reuters
Dolgo čakanje ... in veliko praznovanje za Karla Geigerja! Foto: Reuters

Med svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o tem športu. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1653. Ali je že kdaj kdo dobil svetovno prvenstvo v poletih za pol točke?
Andraž Zorko

Sorodna novica Nemec Geiger postal "zlati orel"; Lanišek 12.

Letošnje svetovno prvenstvo v smučarskih poletih je v marsičem posebno, tudi v razliki, ki je odločila lastnika zlata in srebra. Na koncu je Nemec Karl Geiger zbral pol točke več od Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda.

To je izenačitev najmanjše razlike v zgodovini tega atraktivnega tekmovanja. Pol točke je namreč krojilo tudi sam vrh drugega svetovnega prvenstva v poletih, ki ga je leta 1973 organiziral Oberstdorf. Na zlati strani razlike se je znašel Nemec Hans-Georg Aschenbach, s srebrom pa se je zadovoljil Švicar Walter Steiner.

Zanimivo, druga najmanjša razlika znaša natanko tri točke, razpletla se je dvakrat in obakrat s slovensko udeležbo. Leta 1988 je svetovni prvak postal Norvežan Ole Gunnar Fidjestol, srebro pa si je nadel Primož Ulaga. Tri točke pa je ločilo vrh tudi leta 2012, takrat je svetovni prvak postal Robert Kranjec, podprvak pa Rune Velta.

1654. Ali se je kdaj zgodilo, da bi podprvak zbral več metrov kot prvak?
Andraž Zorko

Sorodna novica Tande po odpovedi zadnje serije ujel zlato snežinko

Tak scenarij se je zgodil trikrat, najbolj očiten pa je bil na prejšnjem prvenstvu leta, ki je leta 2018 potekalo v Oberstdorfu, kjer je prvak postal Daniel Andre Tande, drugi pa je bil Kamil Stoch. Povprečje treh poletov Poljaka je znašalo 220,2 metra, Norvežana pa "le" 213 metrov. A Tande je v prvih dveh serijah obakrat nastopil z dveh zaletov nižje, zaradi česar je prejel precej točkovnega dodatka, skakal pa je tudi v slabšem vetru, kar je prav tako pomenilo vodo na njegov mlin.

Druga največja razlika je bila v zgoraj omenjenem prvenstvu leta 1973, kjer je imel Steiner v povprečju 4,5 metra daljša poleta kot Aschenbach. Edini preostali primer se je zgodil leta 2008, ko je srebrni Martin Koch v povprečju jadral 0,4 metra več kot zlati Gregor Schlierenzauer.