Poraz LA Lakersov zaradi izjemne forme Damiana Lillarda (Portland) niti ni tako veliko presenečenje ... Foto: EPA
Poraz LA Lakersov zaradi izjemne forme Damiana Lillarda (Portland) niti ni tako veliko presenečenje ... Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o Ligi NBA. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1591. Se je že kdaj zgodilo, da bi v prvem krogu končnice oba zmagovalca konference izgubila v prvem krogu?
Klemen H.

... Kar pa ne moremo trditi za Milwaukee. Foto: Reuters
... Kar pa ne moremo trditi za Milwaukee. Foto: Reuters

Preveril sem vse končnice Lige NBA od sezone 1984 naprej, ko je v končnicah začelo igrati po 16 ekip. Od takrat se je omenjeni scenarij zgodil le še enkrat, in sicer v sezoni 2003.

To je bila sezona, v kateri so spremenili format prvega kroga, od te končnice naprej je bilo treba tudi v prvem krogu za napredovanje tekmeca premagati štirikrat, pred tem mejnikom so bile za preboj v konferenčni polfinale potrebne tri zmage.

Na vzhodu je v rednem delu prvo mesto dosegel Detroit, ki ga je izzval Orlando. Magici so v gosteh zmagali z 99:94, Detroit pa je na koncu vseeno dobil s 4:3.

Na zahodu si je najboljše izhodišče priboril San Antonio. Spursi so na prvi tekmi končnice pred svojimi gledalci po podaljšku izgubili proti Phoenixu s 96:95. San Antonio je Sonca na koncu premagal z izidom 4:2.

Letošnji primer je drugi, ko je Orlando presenetil Milwaukee, Portland pa LA Lakerse. Razlika je seveda tudi v tem, da prva nosilca v letošnjem primeru zaradi igranja v mehurčku nista imela prednosti domačega terena.

1592. Koliko je največ tekem, ki sta jih v uvodnem krogu skupaj izgubila oba zmagovalca v prvem krogu končnice?
Klemen H.

Sorodna novica Dragić s 14 točkami v zadnji četrtini zrežiral zmago Miamija

Isto obdobje od končnice 1984 sem razdelil na dve obdobji, ločnica je že prej opisano leto 2003.

1984-2002: 5 porazov od 6 možnih
Rekord se je zgodil leta 1994, ko je prvak zahoda Seattle izgubil proti Denverju (2:3), prvak vzhoda Atlanta pa se je rešil proti Miamiju (3:2).

2003-2019: 6 porazov od 8 možnih
Dvajset let pozneje sta oba prvaka rednega dela precej garala, da sta preskočila prvo oviro v končnici. Prvi nosilec vzhoda Indiana je proti Atlanti že zaostajala 1:2 in 2:3, na koncu pa vseeno slavila s 4:3. Podobno naporno delo je imel San Antonio, ki je proti Dallasu serijo prav tako dobil s 4:3. Spursi so imeli do konca končnice precej lažje delo, saj so izgubili le še štiri tekme, finale proti Miamiju so dobili s 4:1.