Sobota in nedelja je v Nemčiji prinesla enak razplet. Foto: EPA
Sobota in nedelja je v Nemčiji prinesla enak razplet. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša vprašanja o smučarskih skokih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Lanišek tretjič zapored na stopničkah, še drugič boljši le Geiger

1876. V Neustadtu se je prejšnji konec tedna zgodilo, da so na dveh zaporednih tekmah smučarskih skakalcev prva tri mesta zasedli isti tekmovalci. Ali se je to primerilo prvič na dveh zaporednih tekmah svetovnega pokala na istem prizorišču? Kako pa je s takšnimi dogodki na dveh zaporednih tekmah ne glede na prizorišče?
Rok Podgornik

Prejšnji konec tedna smo bili priča šele desetemu takemu scenariju, da je na dveh zaporednih tekmah oder za zmagovalce zasedala ista trojka v istem vrstnem redu. Kot kaže spodnja razpredelnica, se je to petkrat zgodilo v istem koncu tedna na istem prizorišču, petkrat pa v različnih krajih.

SezonaTekma 1Tekma 2PrviDrugiTretji
1987/1988LahtiMatti NykänenJan BoklövErik Johnsen
1998/1999LillehammerChamonixMartin SchmittJanne AhonenKazujoši Funaki
1999/2000TrondheimOsloSven HannawaldVille KanteeJanne Ahonen
2002/2003ZakopaneSven HannawaldFlorian LieglAdam Malysz
2006/2007LillehammerEngelbergGregor SchlierenzauerAnders JacobsenAdam Malysz
2009/2010ZakopaneGregor SchlierenzauerSimon AmmannThomas Morgenstern
2014/2015TrondheimOsloSeverin FreundPeter PrevcRune Velta
2016/2017KlingenthalLillehammerDomen PrevcDaniel Andre TandeStefan Kraft
2019/2020Val di FiemmeKarl GeigerStefan KraftDawid Kubacki
2021/2022Neustadt Karl GeigerAnže LanišekMarkus Eisenbichler

Kar pa se tiče dvojnih izidov v istem kraju. Prvi tak primer se je zgodil marca 1988 v Lahtiju, a na dveh različnih napravah. Skakalci so 4. marca najprej nastopali na srednji napravi, dva dni pozneje pa na veliki. V vseh preostalih primerih v istem kraju je šlo tudi za isto napravo (v Zakopanah in Neustadtu za veliko, v Val di Fiemmu pa za srednjo).

Sorodna novica Kljub slabšemu finalu nov slovenski uspeh in 2. mesto Anžeta Laniška

1877. Kaj pa če razširimo pogoj in nas zanimajo vse zaporedne tekme, ko je ista trojica na zmagovalnem odru, vrstni red pa ni pomemben. Koliko je bilo takih primerov skupaj in koliko se jih je pripetilo v istem kraju?
Rok Podgornik

Takih primerov je bilo razumljivo več, in sicer 39, od tega 24 v istem kraju in istem koncu tedna. Najdaljši niz tekem, ko je ista trojica zapored stala na odru, je sicer tri. Zadnjič se je tak scenarij odvil v Planici leta 2016.

Najprej je v četrtek zmagal Peter Prevc, drugi je bil Johann Andre Forfang, tretji pa Robert Kranjec. Dan pozneje se je zmage veselil Kranjec, drugi je bil Prevc, tretji pa Forfang. V nedeljo, na finalu sezone, pa je zmagal spet Prevc in zmagoslavno dvignil veliki kristalni globus, drugi je bil Kranjec, tretji pa Forfang.

1878. Na katerih prizoriščih se je sicer največkrat zgodilo, da je isti konec tedna ista trojka na obeh posamičnih tekmah končala na zmagovalnem odru (ne glede na vrstni red)?
Rok Podgornik

To se je največkrat zgodilo v Planici. Vseh 24 primerov pa sledi sicer takole:

5: Planica
2: Kulm, Zakopane
1: Beljak, Chamonix, Engelberg, Lahti, Lake Placid, Lillehammer, Neustadt, Nižni Tagil, Oberstdorf, Predazzo, Saporo, Thunder Bay, Trondheim, Val di Fiemme, Willingen.