Fabio Aru je leta 2017 dobil etapo na La Planche des Belles Filles. Foto: AP
Fabio Aru je leta 2017 dobil etapo na La Planche des Belles Filles. Foto: AP

Na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaše kolesarsko vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Pogačar na vsak kilometer pridobil več kot dve sekundi

1612. Prebral sem, da je Pogačar prevozil zadnji klanec Dirke po Franciji na La Planche des Belles Filles v času 16:14. Ali je Primož Roglič kdaj ta klanec prevozil hitreje kot 16:34, kolikor bi menda zadostovalo za zmago?
Tomaž Slana

Izrazito težko vprašanje.

Po uradnih podatkih organizatorja dirke je Tadej Pogačar zadnji klanec prevozil v času 16 minut in 10 sekund. V spodnji tabeli je prva 11-erica.

KolesarDržavaČas
Tadej PogačarSlovenija16:10
Richie PorteAvstralija+0:22
Wout van AertBelgija+0:42
Enric MasŠpanija+0:50
Pello BilbaoŠpanija+1:05
Daniel MartinezKolumbija+1:09
Richard CarapazEkvador+1:12
Mikel LandaŠpanija+1:13
Marc SolerŠpanija+1:14
Warren BarguilFrancija+1:17
Primož RogličSlovenija+1:20

Primož Roglič je klanec prepeljal v času 17 minut in 30 sekund. Če bi želel dobiti dirko, bi moral biti torej 59 sekund hitrejši. Slovenski šampion je klanec gotovo kar nekajkrat prevozil na treningih, a podatki o teh časih seveda niso javni.

Sorodna novica Izjemen napad Aruja na prvi gorski etapi, Froome že v rumenem

Zato pa je Roglič ta klanec prepeljal leta 2017 prav tako na Dirki po Franciji. Organizatorji dirk ne zapisujejo uradnih podatkov za vzpone na posamezne klance, zato sem se obrnil na finsko spleto stran ammattipyöräily, ki je specializirana za tovrstno statistiko. Postregli so nam s podatkom, da zasavski orel ta klanec prepeljal v času 19:37.

Finci so nas še opozorili, da gre za podatke, ki so pridobljeni prek televizijske slike in nikakor niso popolnoma točni. So pa med seboj primerljivi, če uporabljaš enako tehniko. Po njihovih podatkih so najhitrejši čas v zgodovini tega klanca na Touru sledeči.

NajhitrejšiTourČas
Fabio Aru201716:12
Tadej Pogačar202016:14
Chris Froome201216:20
Vincenzo Nibali201416:45

Pogačarjev čas 16:14 je za štiri sekunde počasnejši, kot je v uradnih podatkih. Finci to pojasnjujejo, ker je bil uradni vmesni čas na kronometru postavljen nekaj metrov za začetkom vzpona, od te točke so vedno začeli meriti čas pri vseh preostalih vzponih.

Sorodna novica Pogačar z epsko predstavo spisal zgodovino Toura

Tako Fabio Aru kot Tadej Pogačar imata v resnici še nekajsekundni odbitek. Italijan je klanec prekolesaril približno pet sekund hitreje (nekje okrog 16:07), saj je čas merjen od trenutka, ko je glavnina začela vzpon, Aru je bil takrat sredi glavnine in je do te točke potreboval približno pet sekund. Slovenec pa je izgubil približno deset sekund zaradi menjave kolesa.

Seveda pa niti to ni zadnji dejavnik, na čas vpliva še marsikaj, od forme, vremena pa do dejstva, da je šlo na letošnjem Touru za kronometer, v prejšnjih primerih pa za etapo (dolgo od 160 do 199 km).

Mimogrede, La Planche des Belles Filles postaja očitno novodobna klasika, saj se šušlja, da naj bi bila del Toura tudi naslednje leto.