Peter Prevc je v svetovnem pokalu slavil 22 zmag. Foto: EPA
Peter Prevc je v svetovnem pokalu slavil 22 zmag. Foto: EPA

Med planiškim dogajanjem na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o najzanimivejši disciplini smučarskih skokov. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ Naročite se na podkast SOS-odmev!

1.330. V Planici bo skakalo kar osem naših skakalcev z zmago v svetovnem pokalu! Brata Prevc, Kranjec, Damjan, Tepeš, Hvala, Semenič in Zajc. To se verjetno pri skokih še ni zgodilo, verjetno niti Avstrijci niso nikoli imeli na eni tekmi več kot šest zmagovalcev?
Uporabnik Mojega spleta Vombat89

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Od osmih slovenskih skakalcev z zmagami se je šesterica uspešno prebila na petkovo tekmo, kar je nov slovenski rekord. Na tekmi bodo nastopili Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Anže Semenič in Timi Zajc. Prejšnji slovenski rekord je bil nastop petih tekmovalcev/zmagovalcev.

Rekord si sicer delita Avstrija in Norveška, ki sta na eni tekmi nastopili s po sedmimi tekmovalci, ki so na posamičnih tekmah že slavili tekmo za svetovni pokal. Avstrijci so prvo tako tekmo imeli v domačem Innsbrucku, bilo je 4. januarja 1992.

SkakalecZmage do 4. 1. 1992Zmage na koncu
Andreas Felder2225
Ernst Vettori1415
Werner Rathmayr26
Franz Neuländtner22
Heinz Kuttin12
Stefan Horngacher12
Werner Haim11

Opomba: V srednjem stolpcu je število zmag pred to tekmo, ko je prvič skupaj nastopilo sedem zmagovalcev, v zadnjem pa njihovo število zmag ob koncu kariere.

Norveška je s sedmimi nekdanjimi zmagovalci nastopila 3. marca 2008 v Kuopiu.

SkakalecZmage do 3. 3. 2008Zmage na koncu
Roar Ljökelsöy1111
Björn Einar Romören78
Sigurd Pettersen66
Anders Jacobsen510
Tom Hilde23
Anders Bardal17
Lars Bystöl11

1.331. Domen Prevc je v Vikersundu zmagal za vsega eno desetinko. Vem, da se je to v svetovnem pokalu že zgodilo, ampak se je že kdaj zgodilo v poletih?
Katja Oblak

Spomin na prvo planiško tekmo leta 2005, kjer je bila razlika na vrhu res majhna. Andreas Widhölzl je za zmagovalcem Mattijem Hautamäkijem zaostal za desetinko, Björn Einar Romören pa za 1,2 točke. Foto: EPA
Spomin na prvo planiško tekmo leta 2005, kjer je bila razlika na vrhu res majhna. Andreas Widhölzl je za zmagovalcem Mattijem Hautamäkijem zaostal za desetinko, Björn Einar Romören pa za 1,2 točke. Foto: EPA

To je bila tretja tekma v smučarskih poletih za svetovni pokal, kjer je najboljša tekmovalca ločila vsega desetinka. Prvič se je to zgodilo na istem prizorišču ‒ v Vikersundu, kjer je 1. marca 1998 zmagal Andreas Widhölzl, drugo mesto pa je osvojil Sven Hannawald.

Edini preostali primer pa se je zgodil v Planici, zanimivo, na tej tekmi pa se je vlogi drugouvrščenega znašel prav Widhölzl. Avstrijec je namreč 19. marca 2005 osvojil drugo mesto, desetinko več pa je uspelo zbrati Mattiju Hautamäkiju. Dan pozneje so padli kar štirje svetovni rekordi (za zdaj tudi zadnji v Planici).

1.332. Kateri smučarski skakalec ima največ zmag, na tekmah, ko je razlika med prvima dvema znašala manj kot eno točko? Kdo ima v tem scenariju največ drugih mest?
Katja Oblak

Oba odgovora spadata v čas zlatega nemškega obdobja. Največ zmag z razliko, manjšo od ene točke, ima namreč Martin Schmitt, ki je dobil kar sedem tovrstnih tekem (na treh takih pa je sam osvojil drugo mesto).

Največkrat je tako tesne tekme na drugem mestu končal njegov rojak in vrstnik Sven Hannawald, ki je bil petkrat drugi, sam pa je dobil eno tako tesno tekmo.