Norvežani Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen, Robert Johansson in Daniel-Andre Tande so v soboto slavili rekordno zmago. Foto: Reuters
Norvežani Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen, Robert Johansson in Daniel-Andre Tande so v soboto slavili rekordno zmago. Foto: Reuters
Slovenci v Vikersundu le za Norvežani in Poljaki

Do konca sezone v smučarskih skokih je le še eno prizorišče (Planica), zato na portalu Športni SOS tokrat pišemo o najatraktivnejši disciplini smučarskih skokov. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.128. Na ekipni tekmi v smučarskih poletih v Vikersundu so norveški skakalci premagali Poljake za 265,6 točke. Ali je to najvišja razlika med prvo in drugouvrščeno ekipo v poletih?

Andraž Poljšak

Tako je, to je z naskokom najvišja razlika na tekmah v smučarskih poletih do zdaj. Prednost zmagovalne ekipe je namreč skoraj enkrat višja od prejšnjega rekorda, ki so si ga prej lastili Avstrijci.

TekmaPrviDrugiTočke
Vikersund 2018NorveškaPoljska265,6
Planica 2011AvstrijaNorveška135,5
Planica 2008NorveškaFinska100,0
Planica 2012AvstrijaNorveška75,6
Planica 2002FinskaNemčija73,2

Opomba: V zadnjem stolpcu je razlika med prvouvrščenima reprezentancama.

1.129. Na kateri tekmi v poletih je bila razlika najnižja?
Tone H.

To je bilo na tekmi v Oberstdorfu 2012, ki je zgodovinska za slovenske smučarske skoke, saj je Slovenija slavila svojo prvo zmago na ekipnih tekmah. Takrat je Slovenija za vsega 0,7 točke ugnala drugouvrščeno Avstrijo. Pri tem je treba dodati, da je bila izpeljana le ena serija. Če bi izpeljali še finalno, Slovenija ne bi slavila, saj bi morala nastopiti le s tremi skakalci. V prvi seriji se je namreč poškodoval Peter Prevc in takrat končal sezono.

1.130. Že nekaj časa raziskujem, če je že kateri skakalec zmagal na vseh petih letalnicah v svetovnem pokalu oziroma kdo je bil najbližje tovrstnemu dosežku. Po moji statistiki je to Robert Kranjec, ki je zmagal v Planici, Vikersundu in Kulmu ter zasedel drugo mesto v Harrachovu in Oberstdorfu. Imam prav?
Erik

Do zdaj še ni bilo junaka, ki bi na vseh petih napravah dobil tekme za svetovni pokal. Temu sta bila najbližje Avstrijca Gregor Schlierenzauer in Andreas Goldberger, ki sta slavila na štirih od petih prizorišč. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SkakalecHKOPVNapraveZmage
Gregor Schlierenzauer3414
Andreas Goldberger345
Robert Kranjec2236
Noriaki Kasai3233
Adam Malysz2336
Sven Hannawald4234
Martin Koch3434
Peter Prevc5437
Takanobu Okabe/933
Matti Nykänen//36

Opombe:
- H - Harrachov, K - Kulm, O - Oberstdorf, P - Planica, V - Vikersund.
- Kljukice prinašajo naprave, na katerih je skakalec zmagal, kjer pa ni slavil, je navedena najboljša uvrstitev na teh napravah.
- Naprave: zmage na različnih napravah
- Zmage: skupno število zmag v poletih za svetovni pokal.

Slovenci v Vikersundu le za Norvežani in Poljaki