Slovenska ekipa po letošnjih zmagah že tradicionalno pozira. Foto: BoBo
Slovenska ekipa po letošnjih zmagah že tradicionalno pozira. Foto: BoBo
Robi Kranjec
Robi Kranjec je v Vikersundu dobil svojo šesto tekmo v svetovnem pokalu. Na Norveškem je postal tretji najstarejši zmagovalec v zgodovini svetovnega pokala. Foto: Reuters
Slovenski orli za kratko prileteli domov
Zaključek tretje tekme v Vikersundu

Glavnino teh je seveda prispeval Peter Prevc (11 zmag), enkrat pa je na najvišji stopnički stal Robert Kranjec. Preostalim državam je tako ostalo sedem zmag. Športni SOS tako še vedno ostaja v temi smučarskih skokov.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


699. Ali je imela kdaj v preteklosti katera država že tako visok delež zmag v smučarskih skokih, kot jo ima Slovenija? Morda Avstrija?

Peter Dominko

Slovenski smučarji skakalci so letos dobili 12 od 19 posamičnih tekem, kar znaša 63,2 odstotka. Le enkrat do zdaj je imela ena država višji odstotek zmag v celotni sezoni.

V sezoni 2004/2005 je to uspelo Finski, ki je dobila 18 od 28 tekem (64,3 odstotka vseh tekem). 12-krat je na najvišji stopnički stal Janne Ahonen, šestkrat pa Matti Hautamäki.

Tretji najvišji odstotek ima Avstrija v sezoni 2008/2009, ko je dobila 17 od 27 posamičnih tekem (63,0%). Gregor Schlierenuazuer je dobil 13 tekem, Wolfgang Loitzl pa štiri.

700. Zanimajo me pravila glede dolžine skakalnih smuči.
Gašper Košmrlj

Mednarodna smučarska organizacija je pravila objavila v zadnjem priročniku. Dolžina smuči je odvisna od višine tekmovalca in indeksa telesne teže (BMI). Ta se izračuna po enačbi:

BMI = telesna teža / (telesna višina)2 (kg/m2)

Skakalec, ki ima indeks 21, lahko uporabi najdaljšo dovoljeno dolžino smuči, ta znaša 145 odstotkov njegove višine. Skakalci želijo pridobiti prednost s tem, da so čim lažji. A skrajno nizka teža ni zdrava, zato je FIS vpeljal naslednje pravilo: za vsak BMI, ki je od 'idealnih' 21 nižji za 0,125, je kaznovan s tem, da je dolžina smuči krajša za 0,5 odstotka.

Nekaj primerov. Vzemimo skakalca, ki v višino meri 180 cm. 'Idealni' indeks 21 pomeni, da ima maso 68 kg. V tem primeru lahko uporablja smuči, ki so dolge 261 centimetrov. Če ima maso 64 kg, BMI pade na 19,750, zato lahko uporablja le še smuči, ki so dolge le še 140 odstotkov njegove višine (v konkretnem primeru je to 252 centimetrov). Tabele za vse potencialne primere lahko preverite tukaj (strani 34-37).

701. Robert Kranjec je bil v svetovnem pokalu na stopničkah v kar desetih sezonah. Kdo je najboljši skakalec s tega vidika?
Miha Dajčman

Robert Kranjec je z uspehi v Saporu in Vikersundu še v deseti sezoni stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala. V tej statistiki ima osem skakalcev še daljši niz sezon osvajanja vsaj enega odra na sezono. Tudi v tej statistiki je na vrhu veteran Noriaki Kasai.

SkakalecDržavaSezone
Noriaki KasaiJaponska16
Janne AhonenFinska15
Jens WeissflogNemčija13
Adam MalylszPoljska12
Thomas MorgensternAvstrija12
Ernst VettoriAvstrija12
Simon AmmannŠvica11
Andreas GoldbergerAvstrija11

Slovenski orli za kratko prileteli domov
Zaključek tretje tekme v Vikersundu