131 Ameriško popotovanje Anžeta Bašlja od Dončića in Kopitarja do Lige NFL in Matjaža Keka

"Tako kot gremo mi v kino, gredo Američani na tekmo. Nekateri pridejo tudi dve uri prej. Plačajo dodatno, da so med ogrevanjem v prvi vrsti, tik ob igrišču ... Pogledaš, poješ, popiješ in na koncu odideš domov dobre volje, četudi s prazno denarnico," je ameriški navijaški način konzumiranja športa opisal Anže Bašelj, ki je v dveh tednih Teksasa dodobra užil tamkajšnjo športno sceno.

Pet košarkarskih tekem Mavericksov, žal samo dvakrat z Luko Dončićem. Hokejski obisk Anžeta Kopitarja pri tamkajšnjih Zvezdah. Gostovanje nogometne reprezentance Slovenije pri ZDA in za piko na i še tekma končnice v ameriškem nogometu, na katerih je Dallas izpadel.

Vabljeni k poslušanju

Vse več reprezentančnih dresov Dončića

Štirje različni športi, trije v Dallasu in pravi mednarodni nogomet v San Antoniu. Veliko tem in izhodišč za pogovor v 131. podkastu SOS-odmev, ki ga gostita Slavko Jerič in Toni Gruden.

"95 odstotkov tistih v dvorani, ki imajo na sebi dres, imajo številko 77. Zanimivo je, da je zdaj tudi zelo veliko dresov slovenske reprezentance, tako modrih kot belih. Na dan tekme I Feel Slovenia so bili slovenski dresi v ponudbi še cenejši. Dončić je tam res prva zvezda," je Bašelj orisal, da je Luka Dončić zares obraz Mavericksov, okoli katerega se vrti celotni košarkarski šov v mestu.

Na hokejski tekmi mi je bilo veliko boljše kot na košarki. Tako je bilo že ob prvem obisku Dallasa leta 2021 in tudi tokrat. Preprosto boljše vzdušje.

Primerjalna izkušnja med NBA-jem in NHL-om.

Na stežaj odprta vrata slačilnic

Šport v ZDA je pomembna zabavna industrija, ki ima svoje zakonitosti, ki se precej razlikujejo od običajev in navad v Evropi. Novinarji imajo precej bolj neposreden in širok dostop do igralcev in osebja.

"Američani dajo veliko na stik novinarjev in ekipe. Tako pri NBA-ju kot NHL-u, ko greš lahko v slačilnico in lahko srečaš vse najboljše igralce. Ne samo Anže Kopitar, tudi ko je bil Kevin Durant, smo se normalno pogovarjali. Res dober stik, nekaj več, kar lahko dobijo ameriški gledalci in zato je tam tudi šport toliko bolj popularen. To je morda tudi recept za slovenski šport, da se malce bolj odpre navijačem," razmišlja Bašelj.

Vrata slačilnic so za sedmo silo odprte pred in po tekmah, na razpolago so vsi zvezdniki, tudi načeti in utrujeni asi. Medijski nastopi so za vse del športa, tekmovanja in posledično so tudi nastopi ter podoba športnikov v javnosti drugačni.

AT&T Stadium v Arlingtonu je domovanje Dallas kavbojev in sprejme 80 tisoč gledalcev. Ultramoderni objekt z največjim stadionskim zaslonom na svetu. Bojda bo tukaj finale nogometnega svetovnega prvenstva 2026, kar bodo v ZDA razkrili 4. februarja. Foto: Osebni arhiv
AT&T Stadium v Arlingtonu je domovanje Dallas kavbojev in sprejme 80 tisoč gledalcev. Ultramoderni objekt z največjim stadionskim zaslonom na svetu. Bojda bo tukaj finale nogometnega svetovnega prvenstva 2026, kar bodo v ZDA razkrili 4. februarja. Foto: Osebni arhiv

Lively kot primer mladeniča, ki zna nastopati

"Ko sem šel v ZDA, je bila v Sloveniji ravno debata o Niki Prevc. Češ njeni nastopi v javnosti in kot po navadi smo bili krivi mi novinarji, kaj silimo v njo. A tekma se ne konča, ko odskače in gre na stopničke. Dvosmerna cesta. V ZDA večina športnikov, zlasti tisti, ki prihajajo iz univerz, res dobro nastopajo. Lively – po dolgem času je bil spet na novinarski konferenci, ker je bil prej poškodovan. Njegovi odgovori niso bili dolgi in široki, a zelo natančni, kratki, z izbranimi besedami," se je Bašelj dotaknil odnosa športnikov do novinarjev kot posrednikov do splošne javnosti, pri čemer ga je v Dallasu najbolj navdušil mladi center Mavericksov Dereck Lively II, ki ga spremlja težka življenjska zgodba, a si je v krstni sezoni hitro pridobil naklonjenost navijačev in medijev.

Kot protiutež je televizijski kolega povzel prevladujoče razmišljanje v slovenskem športu: "Pustimo športnika na miru. On tekmuje. Na tekmi ZDA – Slovenija je dal ameriški selektor izjavo med polčasom. Kratko, a je sodeloval. Pri nas so novinarske konference pred derbijem v četrtek, tekma pa je v nedeljo. Kaj vse se vmes lahko zgodi. Pri nas pravijo: slačilnica je svetinja. A tekma se ne konča, ko sodnik odpiska, temveč športnike čakajo še medijske obveznosti, ker je to celotni komplet. Američani imajo za to res dobro poskrbljeno."

Tekma v San Antoniu okrepila konkurenco

Neposreden stik s slovensko športno stvarnostjo je bila nogometna prijateljska tekma med ZDA in Slovenijo, kjer je v merjenju moči reprezentanca Prve lige z nekaj okrepitvami ugnala ameriško zasedbo iz Lige MLS. Po uspešnem obisku San Antonia selektor Matjaž Kek ni skrival zadovoljstva, da širi konkurenco za izbrano vrsto.

Zdaj grejo Slovenci, samo da je lepo vreme, četudi januarja, takoj na kolo. Res smo nori na kolesarstvo. Tudi kaj smo iz tega naredili na Televiziji Slovenija s prenosi Dirke po Franciji.

O slovenski kolesarski noriji

"Kek je bil zelo zadovoljen, zanj netipično je izpostavil vratarja Vekića. Na igrišču je bil zelo dober strelec Gradišar. Dober na levem krilu je igral Danijel Šturm, izvrstno sta sodelovala v napadu, oba sta hitra. A ravno v napadu ima Slovenija trenutno kar močno konkurenco. Všeč mi je bil na sredini igrišča Adrian Zeljković. Pokazal je samozavest, bolj močan, lepo je oddajal žoge levo in desno," je Bašelj izpostavil igralce, ki so najbolj opozorili nase in se ponudili strokovnemu štabu, če bo udarno zasedbo načelo zdravje in padec forme.

Največ pričakovanj vzbuja vrnitev Slovenije na Euro

Katerega športnega dogodka se torej najbolj veseli voditelj studijskih oddaj po etapah Toura: evropskega prvenstva v nogometu, kolesarske Dirke po Franciji ali olimpijskih iger v Parizu?

Tudi na manjših objektih, kot je bil nogometni stadion v San Antoniu, so Teksašani znali napolniti tribune in pripraviti dobro vzdušje, hkrati pa poskrbeti za dobro in varno zabavo. Ena vidnih razlik z evropskih športnih prireditev je odsotnost policije. Foto: Osebni arhiv
Tudi na manjših objektih, kot je bil nogometni stadion v San Antoniu, so Teksašani znali napolniti tribune in pripraviti dobro vzdušje, hkrati pa poskrbeti za dobro in varno zabavo. Ena vidnih razlik z evropskih športnih prireditev je odsotnost policije. Foto: Osebni arhiv

"Kot da bi izbiral, katerega otroka imaš najraje. No, sam bi izbral nogomet. Najbolj pričakujem nogomet, ker že dolgo nismo bili na velikem turnirju. Sam sem bil kot navijač na Euru 2000 na Nizozemskem. Amsterdam je bilo prvo množično romanje v tujino. Bilo nas je več kot 10 tisoč na trgu Damm. Vsi tramvaji so se tresli. In ker je EP v Nemčiji, še toliko bolj pričakujem ta dogodek. München, 20. junija, Slovenija – Srbija. Kdor bo tole zamudil ... upam, da nihče nima poroke takrat."

Vsi trije omenjeni športni vrhunci bodo v prenosih na Televiziji Slovenija. "Ena tekma na dan. Ko igra Slovenija, bo vse podrejeno njej. Drugače pripravljamo studio ob 20.00, večinoma imamo nato tekme, ki se začnejo ob 21.00. Še največ težav bomo imeli, kdo bo v našem studiu, ker Nemčija je blizu in večina nekdanjih nogometašev si želi na ogled tekem Slovenije na Euru," je Anže Bašelj povabil k spremljanju prvega vrhunca športnega poletja, ki mu bosta hitro sledila še preostala dva.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− Kaj manjka Mavsom in apatičnemu trenerju Kiddu?
− Vloga Marka Milića in njegovega ogrevanja.
− Hokej otroška navijaška ljubezen tokratnega gosta.
− Jezen Kopitar po napaki v Dallasu polomil palico.
− NFL v Dallasu, ko so kavboji izgubili tekmo končnice.
− Bo finale svetovnega prvenstva 2026 mogoče res v Dallasu?
− Teksas osmo gospodarstvo sveta.
− Kako je, ko mraz zavlada v Teksasu.
− Karničnik žrtev preigravanj Bajraktarevića.
− Lively tretji del trikotnika z Dončićem in Irvingom.
− O zlati dobi slovenskega kolesarstva ...
− Zanimivosti o številki (1)31.