Dončić bo prihodnje leto oddelal zadnjo sezono svoje prve pogodbe z Dallasom. Mavsi naj bi mu že to poletje ponudili najvišjo možno ponudbo, in sicer okrog 200 milijonov dolarjev za naslednjih pet sezon. Foto: EPA
Dončić bo prihodnje leto oddelal zadnjo sezono svoje prve pogodbe z Dallasom. Mavsi naj bi mu že to poletje ponudili najvišjo možno ponudbo, in sicer okrog 200 milijonov dolarjev za naslednjih pet sezon. Foto: EPA

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta ob koncu tretje sezone v goste spet povabila analitika spletne strani MavsMoneyball Iztoka Franka, ki navdušuje s svojimi analizami iger Dallasa.

Vabljeni k poslušanju
Iztok Franko je redni gost podkasta SOS-odmev. Foto: Osebni arhiv
Iztok Franko je redni gost podkasta SOS-odmev. Foto: Osebni arhiv

Serija je bila pravi vrtiljak
Razplet serije je bil kot vrtiljak, saj je bil Dallas po prvih tekmah v Staplesu že z nogo in pol v naslednji seriji, po 2:2 pa je le malokdo verjel še v kakšno zmago igralcev Dallasa. Vseeno so imeli še peto tekmo, na koncu pa se je sezona zanje končala. "Sem malce bolj realist, nisem (tipičen) navijač, da bi imel take preobrate, vse skupaj gledam bolj skozi prizmo številk. To je bil spopad četrtega in petega nosilca, kar je malce varljiv pogled, ekipi v resnici nista tako izenačeni. Clippersi so glede razlike v koših druga ekipa sezone, Dallas pa je deseti. Clippersi so bili veliki favoriti glede na vse metrike. NBA se vse bolj nagiba k pogostejšemu metu za tri točke. Obe ekipi se tega veliko poslužujeta, zato je bilo pričakovano nekaj oscilacije na posameznih tekmah, kar se je tudi pokazalo. Dallas je na prvih treh tekmah izjemno metal za tri točke, ni pa bilo pričakovati, da bo to vztrajalo na vseh sedmih tekmah," je pogovor začel Franko.

Carlisle poskušal tudi z Marjanovićem
Analitik meni, da so Clippersi serijo začeli morda malce nepripravljeni: "Dallas je imel torej kombinacijo super napada ter tega, da so šli Clippersi malce lažje v serijo. Nato so se začele prilagoditve. Na tekmah 3 in 4 je bil Dallas videti precej nebogljen. Že v rednem delu se je videlo, da imajo veliko težav v obrambi, kar se je še bolj pokazalo pri tako kakovostni ekipi, kot so Clippersi. Kawhi Leonard je bil kot Shaquille O'Neal, bil je eden redkih, ki je v seriji v povprečju dosegal več kot 30 točk, hkrati pa je bil več kot 60 odstotkov natančen. Res ga niso znali ustaviti. Bili so vsi na tleh. Trener Rick Carlisle je na peti tekmi začel s cono, z dvema visokima igralcema. Ko sta bila na igrišču Boban Marjanović in Kristaps Porzingis, s tem so Clippersi prihajali do drugačnih metov. Na koncu je kakovost prišla do izraza, na sedmi tekmi je prišlo do še ene oscilacije trojk, tokrat so pri tem prednjačili Clippersi."

Dallasov eksperiment z dvema visokima igralcema se ni izkazal za popolnoma uspešnega. Foto: EPA
Dallasov eksperiment z dvema visokima igralcema se ni izkazal za popolnoma uspešnega. Foto: EPA

Poznala se je odsotnost Kleberja
Marjanović je prve tri tekme presedel, nato je igral vse več, na zadnji celo 31 minut. Franko meni, da je to precej več, kot mu sicer pripada: "V karieri igra slabih deset minut na tekmo, on je 11. ali 12. igralec v ekipi. Carlisle je ekstremen trener – če vidi, da mu zmago prinese 'nenormalna peterka', bo prav tako sestavil. Ko je ugotovil, da v obrambi ne morejo parirati Leonardu, je šel v druge ekstreme. Na parket je dal dva visoka igralca, v obrambi so igrali cono, ki sicer ni bila uspešna, v napadu pa je želel kaznovati nizko peterko. Porzingis tega ni zmogel, Marjanovića so uporabili, da so pritiskali na nizko peterko. Lue je na peti tekmi odreagiral in vrnil Zubca na parket, morda se je tu tekma odločila. Na koncu so se Clippersi prilagodili tudi na to. Ko je bil Marjanović na zadnjih dveh tekmah na igrišču s Porzingisom, so na pick'n'rollu takoj začeli podvajati Dončića, ker so vedeli, da Boban iz te situacije ne bo dobro odigral. Ves čas pa jih je tepla obramba. Poznalo se je, da Maxi Kleber fizično ni bil na ravni, celo sezono je imel težave, najprej s covidom-19 potem poškodbo."

Dončić kljub sijajni predstavi zelo razočaran po izpadu Dallasa

Trojka preostalih Mavsov padla s 53 na 27 odstotkov
Obe ekipi sta bili v celotni seriji pri trojkah približno enako uspešni, Dallasov odstotek je bil 38,8, Los Angelesa pa 37,3. Če je bil Dončićev odstotek večji del seriji visok (40,8), precej pa je nihal pri vseh preostalih Mavsih. Ti so na prvih treh tekmah trojke metali 53-odstotno, na zadnjih štirih pa le še 27-odstotno. "Njegovi soigralci so prve tri tekme zadevali res nenormalne mete. Tim Hardaway je na prvih dveh tekmah dosegal po 24,5 točke na tekmo, trojke je metal 65-odstotno. Če bi tako igral do konca, bi Dallas postal prvak. Logično, da to ni zdržal do konca, saj precej niha. A to ni odvisno samo od sreče. Clippersi so po drugi tekmi precej drugače igrali obrambo. Hitreje je treba metati in odreagirati, tu se Dallasu pozna, da ob Luki nima še enega igralca, ki bi znal hitro sprejemati te odločitve, hkrati pa imeti kakovost, manjkal jim še en kreativec. Morda je imel Dallas celo malo sreče, da je na dveh tekmah res tako dobro igral, dve pa zanič, s tem so dobili vsaj dve tekmi, če bi vse štiri tekme metali povprečno, bi morda dobili kako tekmo manj, ker so imeli pač slabšo obrambo," verjame Franko.

Dončić se je na trenutke z Berverleyjem prav poigraval. Foto: EPA
Dončić se je na trenutke z Berverleyjem prav poigraval. Foto: EPA

Kot da bi trenerji lupili čebulo
Čeprav se je serija končala šele po sedmih tekmah, je dovolj zgovoren podatek o moči Clippersov, da so na teh tekmah dosegli kar 36 točk več. "Dallas je bil videti na tekmah, ki jih je dobil, res dobro. Ko je stekel met za tri točke, je premagoval tudi najboljše ekipe. Ko pa je met zatajil, ni imel veliko rešitev. Košarka v končnici je popolnoma drugačna, v seriji sedmih tekem se slabosti težko skrijejo. Na koncu trenerji položaj lupijo kot čebulo. Igralci vedno težje ostajajo na igrišču, manj kakovostni igralci izpadajo iz rotacije. Dončić je tri Clipperse spravil z igrišča, Ivica Zubac, Patrick Beverley in Rajon Rondo na koncu skorajda niso več igrali. Enako je veljalo za Dallas, pri katerem nista več igrala Josh Richardon in Jalen Brunson. To je šah, vrta se, dokler se ne najde šibka točka, ki se jo začne izkoriščati. Dallas je imel precej več teh šibkih točk. Te zvezde igrajo precej več kot v rednem delu. Leonard in George sta igrala po 41 minut na tekmo. Ko sta bila v rednem delu oba na parketu, so bili nenormalno dobra ekipa. V rednem delu pa nista igrala prav veliko skupaj, ker so varčevali z močmi prav za končnico."

Izjemna serija Dončića
Dončić je imel le malo šibkih točk, med temi so bili prosti meti. Franko je prepričan, da ima vsak igralec kakšno pomanjkljivost: "Ne bi pa rekel, da je to odločilo kakšno tekmo ali pa celo serijo. Definitivno je bil to problem, a je v drugih pogledih igral res fenomenalno. Slabši odstotek prostih metov se mu ponavlja že nekaj sezon, tudi v rednem delu sezone. Na tem bo moral delati. Dallas je imel problem igranja v zadnji četrtini, vedno je imel velik padec, če ni začel z občutno prednostjo. Analitiki so ugotovili, da če je imel Dončić v prvem polčasu 'usage' (koliko metov in akcij porabi v svoji ekipi) manjši od 35 odstotkov, je drugi polčas dobro odigral, če je prekoračil 35 odstotkov, je v drugem polčasu precej padel. V tej seriji je imel 'usage' višji od 43. Velikokrat je prvo četrtino odigral zelo dobro, nato pa je padel. Imel je veliko breme, fizično še ni tam, kjer bo čez nekaj let. Carlisle mu počitka niti ni veliko namenjal, igra Dallasa je brez Dončiča razpadla. Na vseh sedmih tekmah je bilo -36 za Dallas, ko je bil Luka na parketu, je bilo +7. Zelo malo je počival, a ko je, je ta razlika takoj padla."

Spremljevalci Dallasa opozarjajo, da med prvima zvezdnikoma ni prave kemije. Foto: EPA
Spremljevalci Dallasa opozarjajo, da med prvima zvezdnikoma ni prave kemije. Foto: EPA

Nezadovoljni Porzingis (in navijači)
Pogovor tudi tokrat ni mogel mimo Kristapsa Porzingisa. Njegov učinek je glede na njegovo plačo enostavno premajhen, s čimer se strinja tudi Franko: "O tem se govori že celo sezono. V tej končnici je šlo to v ekstreme. Lahko razumemo njegovo nejevoljo, bilo bi čudno, če bi govoril, da z veseljem stoji v kotu igrišča in čaka na podajo. Clippersi so na prvih tekmah dali Leonarda na Porzingisa, ki nima neke druge poteze, s katero bi se prilagodil. Luka ima precej več odgovorov glede na vrsto obrambe. Porzingis je zelo specifičen igralec, težko si sam ustvari met. Vedno ga je pokrival krilni igralec, s tem so mu odvzeli pick'n'roll igro. Ne more ali ne zna kaznovati, ko ga prevzame nižji igralec, zato je Carlisle iskal kombinacijo z drugimi igralci, Porzingis pa je pristal v kotu. Zanj je bila to izrazito težka serija, že tako ali tako ni imel dobre sezone. V končnici se pokažejo vsi limiti, morda so se njegovi še bolj v ekstremni luči."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem Iztok Franko razmišlja še o naslednjih temah:
- Možnosti menjave Porzingisa v drug klub.
- Slabše kadrovanje Dallasa v prestopnih rokih.
- Usodi Carlisla in Porzingisa, ki bosta odvisni od želja Dončića.
- Sestava ekipe, če se želi Dallas prebiti v finale konference.
- O preostalih parih končnice.
- Zanimivosti o številki 57.

SOS-odmev, 57. del