086 Finale sezone: Tour ima novega kralja. Kaj pa Vuelta?

"Pred štartom dva Slovenca prva favorita, a na koncu se je uresničila zla slutnja iz začetka zime: kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Konec zlate ere slovenskega kolesarstva," šaljiva zbadljivka, ki opominja, da prav nobena zmaga ni samoumevna. Slovensko športno javnost so kolesarji razvadili z nizom neverjetnih podvigov in osvajanj najpomembnejših dirk.

Drugo mesto in tri etapne zmage hkrati tudi "poraz"?

Krona sta bili dve zaporedni zmagi Tadeja Pogačarja na dirki vseh dirk v preteklih dveh letih, tako da je zdaj nastopil narobe svet, ko se analizira in razlaga, da je 23-letni gorenjski volk na Touru 2022 hkrati doživel tudi poraz, kar je tema zaključne oddaje 4. sezone MMC-jevega športnega podkasta SOS-odmev.

Tadej Pogačar na 109. Dirki po Franciiji: skupno 2. mesto, bela majica za najboljšega mladega kolesarja, standardne tri etapne zmage in predvsem napovedani nenehni napadi vse do konca. Za šalo skupaj s tretjeuvrščenim Geraintom Thomasom celo v zadnjem krogu na Elizejskih poljanah.

"Na koncu vseeno odloča izid, tako da je “le” tretji najboljši Tour. Čeprav tudi tokrat s standardnimi tremi etapnimi zmagami na Grand Touru. Na vseh štirih tritedenskih dirkah kariere je stopil na zmagovalni oder, kar je v preteklosti uspelo le Bernardu Hinaultu in Alfredu Bindi," sovoditelj Toni Gruden umešča podvige slovenskega šampiona ob bok dveh ikon svetovnega kolesarstva.

Vabljeni k poslušanju
Roglič se je res žrtvoval za Vingegaardovo rumeno majico in je kljub poškodbam vztrajal na Touru, dokler ga niso šefi prepričali, da naj dirko konča. Foto: Reuters
Roglič se je res žrtvoval za Vingegaardovo rumeno majico in je kljub poškodbam vztrajal na Touru, dokler ga niso šefi prepričali, da naj dirko konča. Foto: Reuters

Vingegaard najmočnejši na treh ključnih etapah

"Tour de France je prvič dobil Danec Jonas Vingegaard in prvič ga je osvojila ekipa Jumbo Visma. V prejšnji epizodi sva še iskala scenarije, v katerih bi Tadej Pogačar spet skočil v rumeno, a to se ni zgodilo. V Pirenejih je napadal, napadal in napadal … A na Hautacamu se je izkazalo tisto, kar smo že videli na Granonu: Jumbo je trenutno dva koraka pred vsemi ekipami, Vingegaard pa ta trenutek en korak pred vsemi kolesarji: zaslužena zmaga, res je zmagal najboljši kolesar tega trenutka!" je potek in razplet zadnjega tedna povzel voditelj Slavko Jerič.

Časovni dobički Jonasa Vingegaarda pred Tadejem Pogačarjem na odločilnih treh etapah letošnje velike pentlje: Granon 2:51, Hautacam 1:04 in še zadnji kronometer 8 sekund (ravno nasprotno kot na uvodni vožnji na čas).

Zeeman: Roglič je jokal od bolečin

Športni vodja Jumba Visme Merijn Zeeman je v velikem intervjuju za nizozemski AD razkril, kako je prišlo od ekipne odločitve, da Roglič Toura ne nadaljuje: "Primož je sedel na kolesu in jokal od bolečin. Zvečer sva z Grischo Niermannom šla v njegovo sobo in rekla: "Tako ne gre več naprej. Uničuješ samega sebe. Spravili te bomo ven."

V ponedeljek ponoči je Mitja Bračič na Instagramu objavil, kako zdravi poškodovana Rogličeva vretenca. Slovenski športni diagnostik je Zasavcu pomagal že ob njegovih spomladanskih težavah s poškodovano mišico.

Roglič kot Mojzes, ki ne more stopiti v obljubljeno deželo

"Jumbo je v Sloveniji izjemno priljubljena ekipa, vzrok je seveda Primož Roglič. Večkrat si dejal, da je ta ekipa začela rasti predvsem z Rogličevimi uspehi. Jasen je bil veliki končni cilj – rumena majica v Parizu. Če pa pomislim na križ na njegovi roki, dobim tako svetopisemsko asociacijo … in vidim Mojzesa, ki je vodil svoje ljudstvo proti obljubljeni deželi, a njegova noga v to deželo ni stopila ..." je Jerič napeljal pogovor na dilemo in vprašanja, povezana z Rogličem.

Hvaležna ekipa, ki želi pristop dveh kapetanov

Bo Primož Roglič še vedno sokapetan ekipe za Tour ali naj zamenja ekipo, saj se je že pojavila govorica, da Ineos povprašuje po njem.

"Še enkrat NEEE!" Gruden noče niti več slišati, da bi zasavski orel zamenjal svojo prvo in edino ekipo svetovne serije, in povzel je zmagovita sporočila čebel: "Ob izpolnitvi velikega cilja sta oba glavna šefa Richard Plugge in Merijn Zeeman poudarjala pomen Rogličeve žrtve za rumeno, vso rast ekipe z njim kot zmagovalcem. Ne nazadnje je Jonas v intervjuju zmagovalca za L’Equipe poudaril, da ne bi zamenjal pristopa dveh kapetanov, kar je bilo ključno za tokratni uspeh."

Riddle: Opinion Poll - Ali naj Primož Roglič zamenja ekipo?

Tudi Pogačar padel zaradi lastne napake

Tadej Pogačar je ostal zvest napovedi in napadal, napadal ter še enkrat napadal, a Vingegaardu se ni mogel odpeljati niti za pol kolesa. Iztekla se je tudi njegova pregovorna sreča: če se je Danec na spustih še ulovil, je enkrat za spremembo po lastni krivdi padel tudi mladi Slovenec.

"Če se mu je zarotilo, je zanj po eni strani dobro, da se je na istem Touru zgodilo toliko slabih stvari: ekipa, covid, ves čas samo vročina, super Jonas, morda preveč napadov … Skratka, zdi se kot "poraz", ki ga ne bo zbil, ampak dodatno motiviral," razmišlja Jerič, ki je še poudaril podatek njegove zaročenke Urške Žigart, da je vseeno obračal za spoznanje višje vate kot lani.

"Avra nepremagljivosti je izginila. Za šport in tudi zanj vseeno dobro, da se je pokazalo, da vendarle ni vesoljec. Sočasno je jasno, da brez ekipe tudi Pogačar ne more zmagovati," poudarja Gruden konec mita, da je mladenič iz Klanca nepremagljivi junak. "Hkrati so zdaj potrjene predvidene Pogačarjeve hibe: dolgi zaporedni klanci v dolžini okoli 40 minut, po možnosti v vročini."

V tuji kolesarski skupnosti se za naslednji Tour že gradi zgodba Pogačarjevega 'maščevanja', ne pa toliko film Vingegaard, drugi del, saj brez napadov bele majice na rumeno ne bi imeli tako zanimivega dirkanja po Granonu. Foto: Reuters
V tuji kolesarski skupnosti se za naslednji Tour že gradi zgodba Pogačarjevega 'maščevanja', ne pa toliko film Vingegaard, drugi del, saj brez napadov bele majice na rumeno ne bi imeli tako zanimivega dirkanja po Granonu. Foto: Reuters

Ostaja zvest napadom za zabavo in zmage

Ob napadalnem slogu dirkanja, nenehnih skokih in iskanju pobega od daleč ali pa nenehnem sprintanju na poskočnih, če na tudi čistih sprinterskih etapah, se pojavljajo vprašanja o nepotrebnem razmetavanju moči. Bi se moral najatraktivnejši zmagovalec Grand Tourov oprijeti starih preverjenih receptov Induraina, Frooma in začeti voziti konservativno ter defenzivno?

"Pogačar sicer zatrjuje, da ne bo spreminjal napadalnega sloga dirkanja. Zato je ne nazadnje tudi zvezda, v tujini veliko večja, kot ga dojemamo v Sloveniji. Skrbi za zabavo in razburljive dirke, od enodnevnih do etapnih," Gruden prenaša Pogačarjev odgovor, da bo ostal zvest napadalnemu in zabavnemu kolesarstvu.


Če gre Pogačar na Vuelto, gre tja po skupno zmago, sporoča ekipa UAE Emirates, ki bo odločitev sporočila v tem tednu. Ni pa skrivnost, da je glavna Pogačarjeva želja za zadnji del sezone SP v Avstraliji, kjer bi na poskočni in izboljšanem sprintu imel lepe možnosti za uspeh. Foto: Reuters
Če gre Pogačar na Vuelto, gre tja po skupno zmago, sporoča ekipa UAE Emirates, ki bo odločitev sporočila v tem tednu. Ni pa skrivnost, da je glavna Pogačarjeva želja za zadnji del sezone SP v Avstraliji, kjer bi na poskočni in izboljšanem sprintu imel lepe možnosti za uspeh. Foto: Reuters

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem se je govorilo še o naslednjih temah:
− praznina Grand Toura, ker Roglič ni osvojil Toura ...
− a zapolnjuje jo obujeni ženski Tour de France Femmes
− o prikazovanju rumene, bele in zelene majice
− danski superpajek pokazal ves potencial s testiranj
− vprašanje dopinga in različna odziva Vingegaardvan Aert

− MVP Wout van Aert, ki je potresel tudi Pogačarja
− Jumbo za svetovalce najel Lanterne Rouge Media
− mejni dobički in razmišljanje zunaj okvira
− Pogačarjeve zmage niso več samoumevne
− od sredine marca Pogačar osvojil "le" Slovenijo
− zakaj Tadej sprinta in ali je to povezano z SP-jem?
− La Vuelta 22: oba, eden ali nobeden
− pogled naprej: več soočenj Vingegaard/Roglič – Pogačar pred Tourom
− pomen predstavitve trase Toura 2023, ki se začne v Baskiji
− informacija s terena, da se na Višarje res gradi cesta za Giro!
− zanimivosti o številki 86: kdo je dobil 86. Dirko po Franciji?
− se opravičujeva za kar 70 minut pogovora, a "hvala za vse ribe"