#38 SOS-odmev: Dragić v finalu NBA-ja, Roglič znova pisal zgodovino

Kolesarska mrzlica kar noče zamreti, za uspehe Slovencev zmanjkuje presežnikov, pri čemer se piše zgodovina kolesarstva, a ne samo slovenskega, temveč tudi svetovnega. Kronometer na La Planche des Belles Filles v 20. etapi 107. Dirke po Franciji in zaključek 106. kolesarske klasike Liège–Bastogne–Liège sta se v trenutku zapisali med epske epizode športa, ki je razširjen po vsem svetu in se ponaša z več kot stoletno tradicijo.

V 38. delu podkasta SOS-odmev sta se Slavko Jerič in Toni Gruden nameravala posvetiti NBA-finalu in predstavam Gorana Dragića v letošnji končnici, a nedeljski razplet v Ardenih ni dopustil možnosti, da bi MMC-jev športni podkast zavil s kolesarskih tirnic.

Od Tragica do prvega strelca finalista
Vseeno vabljeni, da v prvem delu pogovora prisluhnite mislim in iztočnicam ob finalu, v katerem je Miami na krilih Jimmyja Butlerja znižal na 1:2 proti favoriziranim LA Lakersom z LeBronom Jamesom. Sogovorca sta se spomnila, da so na začetku kariere Dragiću nadeli vzdevek Tragic, ki ga je podžgal, da je postal nosilec uspešnega Miamija. A žal je poškodba prvemu strelcu Heata v končnici preprečila sodelovanje v boju za prvaka.

Primož Roglič je v šampionskem slogu odgovoril na vse dvome in vprašanja, ki so se porajala po dnevu, ko je izgubil skupno zmago na Touru. Če ga je v Franciji ugnal mlajši rojak, je pa zdaj v Ardenih kot prvi osvojil kolesarski spomenik, s čimer je Slovenija postala 24. država z zmagovalcem ene izmed velikih petih enodnevnih dirk. Foto: ASO
Primož Roglič je v šampionskem slogu odgovoril na vse dvome in vprašanja, ki so se porajala po dnevu, ko je izgubil skupno zmago na Touru. Če ga je v Franciji ugnal mlajši rojak, je pa zdaj v Ardenih kot prvi osvojil kolesarski spomenik, s čimer je Slovenija postala 24. država z zmagovalcem ene izmed velikih petih enodnevnih dirk. Foto: ASO

Roglič ob boku Nibalija in Valverdeja

Od enega šampiona k drugemu. "Zdaj je Roglič spomeniško zaščiten in že med velikani kolesarstva! V zadnjih 20 letih je eno tritedensko dirko in en spomenik v svoji karieri osvojilo le šest kolesarjev, Roglič je postal sedmi. Pri tem je bil v zadnjih desetih letih to le Vincenzo Nibali, najbolj vsestranski kolesar trenutka. Od še aktivnih je Alejandro Valverde svoj edini Grand Tour Vuelto osvojil leta 2009, ko je slavil na Vuelti, ob tem pa ima kar štiri zmage na LBL," pojasni Gruden in poudarja, da se je nekdanji smučarski skakalec postavil ob bok dvema velikanoma in kar starešinama kolesarstva.

Vincenzo Nibali in Alejandro Valverde sta dobila v družbo Primoža Rogliča. Preostala peterica z osvojenim Grand Tourom in kolesarskim spomenikom v tem tisočletju? Damiano Cunego, Danilo Di Luca, Aleksander Vinokurov in Andy Schleck.

Spomeniki v kolesarstvu

Do 80. let kar osem velikih klasik
Že zgodaj se je najodmevnejših enodnevnih dirk prijel poseben sloves. Zmagovalci so uživali prestiž in so se postavljali ob bok zmagovalcem tritedenskih dirk. Kot še zdaj v kolesarstvu ni bilo velike poenotenosti, a so do 80. let vseeno izoblikovali seznam osmih klasik. Ob petih zdajšnjih velikih dirkah so osmerico sestavljale še Pariz-Tours, Pariz-Bruselj in Valonska puščica. Prvi dve dirki (po okusu šprinterjev) sta zaradi finančnih težav in logističnih glavobolov zašli v težave, puščica pa se je potegnila krajšo v ardenskem dvoboju z LBL-jem.

Belgijski trio z vsemi zmagami
Preostalo je pet klasik, ki se jih je zaradi skoraj stoletne zgodovine oprijel vzdevek spomeniki. Prav vsaka ima svoje zakonitosti in značilnosti, zaradi specializacije skorajda ni več kolesarja, ki bi bil fizično sposoben zmagati na vseh petih. Zadnji, ki ima to možnost, je belgijski veteran Philippe Gilbert, ki mu manjka šprinterski spomenik v Sanremu. Vseh pet dirk so osvojili le trije veliki Belgijci: Eddy Merckx (19 spomenikov v letih 1966-1976), Roger de Vlaeminck (11 zmag 1970-1979) in Rick Van Looy (8 zmag 1958-1965). On je zmagal tudi na prej omenjenih treh klasikah, medtem ko je najboljšima v zgodovini spomenikov zmanjkal uspeh na Pariz-Tours.

Milano–San Remo (Primavera = spomladanska klasika) sredi marca;
Dirka po Flandriji (De Ronde = najlepša flamska) v začetku aprila;
Pariz–Roubaix (L'Enfer du Nord = severni pekel), sredi aprila;
Liège–Bastogne–Liège (La Doyenne = najstarejša), konec aprila;
Po Lombardiji (Classica delle foglie morte = klasika odpadlega listja), konec oktobra.

V 14 dneh osvojen Tour in prvi spomenik
Po zadnjih treh letih kolesarske norije, ki jo je s prvo etapno zmago na Dirki po Franciji zakuhal ravno Roglič, zna vsak slovenski športni navdušenec iz rokava stresti tritedenske spektakle: Tour, Giro in Vuelta. "A v kolesarstvu imaš še pet spomenikov, vsak s svojimi posebnostmi in zakonitostmi ter tradicijo. Da je Slovenec v istem letu, v razmiku 14 dni prvič osvojil Dirko po Franciji, ki je krona kolesarstva, in zdaj še spomenik, to je sanjsko," je vzhičen navdušeno šokirani Gruden, potem ko so slovenski kolesarji prekosili do zdaj najboljši slovenski dosežek - drugo mesto Janija Brajkoviča iz Lombardije 2008.

Zmagal v boju mož na moža, ne administrativno
Ob neverjetnem zapletu in razpletu na cilju v Liegu, pri čemer so Slovenci na koncu osvojili prvo, tretje (Tadej Pogačar) in četrto mesto (Matej Mohorič), je Jerič poudaril pomen, da je Roglič že na cesti, in ne šele po degradaciji ugnal svetovnega prvaka, ki je prekršil pravila.

"Vesel sem, da Roglič ni zmagal administrativno, ampak je tudi v resnici v boju mož na moža švignil pred Alaphilippa," je Jerič poudaril to, zaradi česar ni bilo nobenega dvoma o veliki zmagi 30-letnega Zasavca. Ob tem izstopa sam Rogličev odziv na veliko razočaranje ob zaključku Toura 2020, ko mu je predzadnji dan iz rok spolzela rumena majica, a ga to ni potrlo, temveč je odgovoril z izidi: 6. mestom na svetovnem prvenstvu in nepozabno zmago v Liègeu.

V letu dni osvojil 4 enodnevne dirke
"Kljub Rogličevi šali, da je končno nekaj le zmagal, gre za njegovo že 42. zmago v profesionalni kolesarski karieri. Pred enim letom je šele prvič dobil enodnevno dirko - dve v Italiji (Po Emiliji in Tri doline Vareseja), sledil je letos uspeh na državnem prvenstvu v cestni vožnji, zdaj pa glavna ardenska klasika,"
Gruden poudarja Rogličev napredek iz kolesarja za etapne dirke v plenilca, ki lahko zmaguje tudi na enodnevnih dirkah, kjer doslej Slovenci niso imeli velikega uspeha.

Pogačar in zlasti Mohorič tudi željna spomenikov
Pri tem se Roglič, četudi ni bil kolesarsko vzgojen od malih nog, zaveda pomena spomenikov in klasik, zlasti severnih. A kot senca mu tudi pri tem sledi Tadej Pogačar, ki ne skriva ljubezni do enodnevnih preizkušenj in je po tretjem mestu takoj napovedal, da se bo še vračal v Ardene – seveda s ciljem, da zmaga.

"Zdaj imamo Slovenci dva prvaka Grand Tourov, ki sta lačna uspeha na klasikah, sočasno pa je Matej Mohorič pokazal, da ima na spomenikih mogoče še večji potencial, če se bo Bahrajn le spametoval in ga postavil za kapetana. Tako na Milano–Sanremo kot na primer Po Flandriji, ki letos še prihaja. Očitno pa tudi na LBL, ki ni teren zanj, torej mogoče uspe tudi Po Lombardiji," Gruden opozarja na tretjega nevarnega Slovenca. Matej Mohorič je dvakratni svetovni prvak iz mlajših kategorij, ki je s svojim patentiranim spustom popestril zadnjih 500 metrov in opozoril, da se pri 25 letih njegova kariera na klasikah šele začenja.

Bo šel na Vuelto 2020 ali ne?
Slavko Jerič še kar ne bi zaključil nenavadne in za Slovence pravljične kolesarske sezone in navija, da bi šel Primož Roglič branit zmago v Španijo.

"V tem trenutku je 50/50. Odločitev mora pasti v dnevu ali dveh. V nedeljo je vladala še "silenzio stampa" glede nadaljnjih načrtov oziroma je bil odgovor uživajmo v trenutku zmage. Roglič je zmagovito odgovoril na razočaranje po Touru in je za ekipo dokončal delo. Zdaj, ali je bilo to dovolj za celotno Jumbo Vismo? Ob SP-ju v Imoli je prevladal občutek, da si Nizozemci želijo, da gre v Španijo branit rdečo majico. Ne nazadnje ga plačujejo z več milijoni letno, da bi ga videli čim več dirkati na cestah," povzema Gruden izhodišče nizozemske ekipe pred odločitvijo.

Če je 40-letni Alejandro Valverde že napovedal, da se poslavlja po olimpijskih igrah v Tokiu, in je 35-letni Vincenzo Nibali že prek zenita kariere, je 30-letni Primož Roglič na vrhuncu moči. Bo to še enkrat dokazoval že v Španiji konec oktobra in v začetku novembra? Foto: EPA
Če je 40-letni Alejandro Valverde že napovedal, da se poslavlja po olimpijskih igrah v Tokiu, in je 35-letni Vincenzo Nibali že prek zenita kariere, je 30-letni Primož Roglič na vrhuncu moči. Bo to še enkrat dokazoval že v Španiji konec oktobra in v začetku novembra? Foto: EPA

Rogla šele pri 33 tekmovalnih dneh
Do štarta Vuelte 2020 je samo15 dni, nekako bi se dalo stisniti tudi višinske priprave, sam Roglič je vajen prehoda z višine naravnost na tekmovanja (Tour de l'Ain in štart TdF-ja). Vseeno je govor o vodilnem kolesarju UCI-lestvice, ki pred pandemijsko prekinitvijo ni imel niti enega dirkalnega dne. "Zdaj je pri 33 tekmovalnih dneh. V prejšnjih štirih sezonah, odkar je član Jumbo Visme, pa jih ni imel manj kot 64 (72, 72, 64 in lani 69)," je Gruden osvetlil en vidik odločanja, zlasti ker je letos Dirka po Španiji skrajšana na 18 etap in hkrati prav zadnja dirka svetovne serije. Za primerjavo: Tadej Pogačar, ki bo šel samo še na Flandrijo, je pri 43 tekmovalnih dneh, Julian Alaphilippe pri 49, čakajo pa ga še tri dirke.

V pričakovanju odločitve rumeno-črnih in nadaljevanja bojev na Dirki po Italiji ter pred začetkom klasik na kockah si velja zavrteti 38. SOS-odmev. Vabljeni k poslušanju!