Ester Ledecka se zdaj z mislimi usmerja v deskanje na snegu, kjer bo v paralelnem veleslalomu lovila novo medaljo. Foto: Reuters
Ester Ledecka se zdaj z mislimi usmerja v deskanje na snegu, kjer bo v paralelnem veleslalomu lovila novo medaljo. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS smo tokrat dobili vprašanje, ki se dotika ravno največjih senzacij v alpskem smučanju v zgodovini olimpijskih iger. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju svojih olimpijskih vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.105. Ali je zmaga Ester Ledecke največje presenečenje v zgodovini alpskega smučanja na zimskih olimpijskih igrah? Za kriterij predlagam najvišjo uvrstitev olimpijskega zmagovalca/ke v svetovnem pokalu v isti disciplini.

Matjaž Konvalinka

Po omenjenem scenariju je Ester Ledecka res pripravila največje presenečenje v zgodovini olimpijskih iger, saj je njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v superveleslalomu 19. mesto.

Če odmislimo kombinacijo, je samo še osem smučarjev osvojilo naslov olimpijskega prvaka, ne da bi v isti disciplini pred tem v svetovnem pokalu stopili na oder za zmagovalce.

Pregled velja za vse olimpijske prvake od leta 1968 naprej, saj je bil svetovni pokal ustanovljen leto prej. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

TekmovalecDisciplinaOITop uvrstitev
Ester Ledecka *superveleslalom201819
Francisco Fernandez Ochoaslalom19726
Paoletta Magonislalom19846
Debbie Armstrong *veleslalom19845
Kjetil Andre Aamodtsuperveleslalom19925
Matthias Mayersmuk20145
Diann Roffesuperveleslalom19944
Janica Kostelićveleslalom20024

Opombe:
- V srednjih stolpcih sta disciplina, v kateri je smučar osvojil naslov olimpijskega prvaka, in leto, ko mu je to uspelo.
- V zadnjem stolpcu je njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v isti disciplini do naslova olimpijskega prvaka
.
- Debbie Armstrong je edina, ki do konca kariere v isti disciplini nikoli ni stopila na zmagovalni oder. To velja tudi za Ledecko, a po naslovu olimpijske prvakinje v Pjongčangu seveda še ni imela priložnosti izboljšanja najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu.

Kombinacija je specifična, saj je število tekem zelo majhno, nekateri odlični tekmovalci pa v njej tekmujejo le na velikih tekmovanjih, zelo redko pa v svetovnem pokalu. Mario Reiter tako nima niti ene uvrstitve v svetovnem pokalu, a je leta 1998 postal olimpijski prvak (svojo formo v tej disciplini je pokazal na svetovnih prvenstvih, kjer je že osvojil bron in četrto mesto). Olimpijski prvaki v kombinaciji, ki pred tem v svetovnem pokalu niso stopili na zmagovalni oder, so še Josef Polig (1992) Ted Ligety (2006) in Sandro Viletta (2014).

Trener Ledecke potrdil, da je imela smuči Shiffrinove
Trener Ledecke potrdil, da je imela smuči Shiffrinove