Mikaela Shiffrin je na slalomu imela številko 4 in ostaja pri 4 slalomskih zlatih medaljah na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je na slalomu imela številko 4 in ostaja pri 4 slalomskih zlatih medaljah na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters

V času olimpijskih iger na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o olimpijskih igrah. Še vedno ste vabljeni k zastavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.101. Mikaela Shiffrin ni osvojila slalomskega zlata na velikem tekmovanju prvič po štirih zlatih medaljah. Ali je to najdaljši niz?
Tina Peterka

To je izenačen najdaljši niz, štirje smučarji v celotni zgodovini alpskega smučanja se namreč ponašajo s štirimi zaporednimi zlatimi medaljami na velikih tekmovanjih (olimpijske igre in svetovna prvenstva). Mikaela Shiffrin je imela v Pjongčangu priložnost niz podaljšati na pet, a je ostala brez medalje.

Prvi poker uspel Deborah Compagnoni
Tak niz je naprej uspel Deborah Compagnoni. Italijanska specialistka za veleslalom je leta 1994 v Lillehammerju s prednostjo več kot sekunde osvojila zlato medaljo. Konkurenco si je nato dvakrat pokorila na svetovnem prvenstvu (Sierra Nevada 1996, Sestriere 1997), končala pa v Naganu 1998, ko je osvojila svojo zadnjo medaljo na velikih tekmovanjih. Niz je bil končan na SP-ju v Vailu 1999, ko je veleslalom končala na sedmem mestu.

Janica Kostelić zlato nabirala v kombinaciji
Naslednji tovrstni niz je spisala najboljša smučarka v zgodovini hrvaškega zimskega športa Janica Kostelić. Leta 2002 je v Salt Lake Cityju postala olimpijska prvakinja v kombinaciji. Medaljo enakega leska je nato dvakrat ponovila na svetovnih prvenstvih (St. Moritz 2003, Bormio 2005), zaokrožila pa na olimpijskih igrah v Torinu 2006. To je bilo tudi njeno zadnje veliko tekmovanje, saj nikoli več ni nastopala na belih strminah, uradno se je sicer upokojila aprila 2007.

Gospod veleslalom lani poškodovan
Zadnja serijska zmagovalca v isti disciplini pa sta Američana. Ted Ligety je leta 2011 v Garmischu postal svetovni prvak v veleslalomu, dve leti pozneje je naslov ubranil v Schladmingu. Nato je v Sočiju 2014 postal olimpijski prvak, v domačem Beaver Creeku pa je končal hat-trick zaporednih naslovov svetovnega prvaka. Lani je bil večji del sezone poškodovan in v St. Moritzu ni imel priložnosti napada na peto zaporedno zlato.

Mikaela Shiffrin dobila prve štiri velike slalome
In za konec še Mikaela Shiffrin, ki je svojevrstna rekorderka, saj je dobila vse prve štiri slalome na velikih tekmovanjih (SP Schladming 2013, OI Soči 2014, SP Beaver Creek 2015 in SP St. Moritz 2017). Sploh prvi poraz na velikem odru je morala priznati na teh igrah v Pjongčangu, ko je slalom končala na četrtem mestu. Olimpijska medalja se ji je izmuznila za osem stotink sekunde.

1.102. Kdo pa ima sicer v eni disciplini največ zlatih medalj na velikih tekmovanjih (ne glede na prekinitev niza)?
Tina Peterka

Absolutna rekorderka je Nemka Christl Cranz, ki ima šest zlatih medalj v kombinaciji (pet na svetovnih prvenstvih, eno na olimpijskih igrah). Štirikrat je bila svetovna prvakinja tudi v slalomu (v času njene kariere je bila kombinacija edina olimpijska disciplina).

Ob imenih v zgornjem odgovoru ima štiri zlate medalje v isti disciplini le še Norvežan Kjetil Andre Aamodt v kombinaciji (SP 1997, 1999, 2001 in OI 2002).